Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [438. rész]


2019-08-28

Egy legendás gitárosra emlékezünk ma, aki immáron másfél éve nincs köztünk.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 438. rész

ZENO - 'Fanfares Of Love'

Zeno Roth egy német gitáros / dalszerző volt; a legendás Uli John Roth kisebbik testvére. A néhai zenész neoklasszikus / blues gitár-stílusáról volt ismert, de elsősorban hard rock és heavy metal zenei albumukat tett le az asztalra sajűt projektje, a Zeno színeiben.

Zeno a '70-es években kezdte zenei pályafutását, amikor Ule W. Ritgen-nel közösen megalapították a hannoveri székhelyű Black Angel együttest, egyetemi tanulmányaik közepette. Az Eric Clapton, Jimi Hendrix, stb. stílusa által inspirált Black Angel 1977-ben oszlott fel; ezután Ritgen basszusgitárosként belépett Zeno bátyja, Uli John Roth bandájába (három albumon is az ő játéka hallható). 1980-ban Zeno Roth és Ule Ritgen újra egyesítette erejét. Csatlakozott hozzájuk Michael Flexig énekes, és létre is jött a Zeno nevezetű együttes.

A Zeno debütáló albuma 1986-ban jelent meg. Ezt a lemezt egy nagyszabású európai / brit turné keretében mutatta be a közönségnek a banda. Előzenekarként képtek fel többek közt a Queen Newcastle-beli koncertjén (1986. július 9-én), ami a legendás csapat utolsó Freddie Mercury-val közös turnéja keretében került megrendezésre. A Zeno emellett olyan nagy nevekkel turnézott együtt a nyolcvanas években, mint a Black Sabbath, a Keel és a Krokus.

A második Zeno albumra közel tíz évet kellett várni: a 'Zenology' 1995-ben jelent meg, rajta azokkal a dalokkal, melyeket a gitáros zeneileg inaktív időszakában szerzett. A projekt harmadik stúdiólemeze, a 'Listen to the Light' 1998-ban látott napvilágot. 1999 áprilisában a bandával lemezserződést kötött a neves japán Toshiba EMI (EMI Music Japan) cég. A patinás Burrn! magazin 1998-as számában a 'Listen to the Light' albumot szavazták meg az olvasók az év második legjobb lemezének; Zeno Roth pedig maga is második helyezést ért el, mint gitáros, és harmadik lett, mint dalszerző. A Zeno 'Meet Me At The Rainbow' című száma 9. lett a toplistán.

2000-ben Roth - bónusz dalokkal megspékelve, remaszterizált formában - újra kiadta az első három Zeno albumot; mégpedig egy 'The Making of Zeno' című szett formájában. Ezt követte 2004-ben a 'Zenology II' című válogatás, ami korábban ki nem adott dalokat tartalmazott.

2006 szeptemberében megjelent az újabb stúdiólemez, a 'Runway to the Gods', aminek köszünhetően ismét Roth-ot választották második legjobb gitárosnak a Burrn! éves szavazásán. Ezen az albumon minden hangszeren maga Roth játszik; a mikrofon mögött pedig az egykori Jaded Heart / Rain / Redrum / Silent Force frontember Michael Bormann áll.

Zeno Roth 61 éves korában, 2018. február 5-én hunyt el. Fivére elmondása alapján Zeno egy hosszan tartó betegség következtében vesztette életét, melynek utolsó napjaiban újabb saját dalokat szerzett.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás