Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [443. rész]


2019-09-15

Ma a gyönyörűségek völgyében kalandozunk.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 443. rész

RUDÁN JOE - 'Gyönyörűségek Völgye'

Rudén Joe egy magyar rockénekes, aki 1963. június 5-én született Pécsett. Már középiskolás korában basszusgitározott illetve énekelt amatőr zenekarokban (Ewerrest, HGM, Morris, Signál, Spirál, Jet, Candy, Alfa, Griff). 1988-ban alakult Coda nevű zenekara, mely elsősorban régi feldolgozásokat játszott (pl.: Led Zeppelin, Deep Purple), de saját számokkal is rendelkezik - ez a zenekar azóta működik.

1990-ben amikor a Pokolgép együttes énekest keresett, akkor ajánlották őt Kukovecz Gábornak és Pazdera Györgynek, a Pokolgép akkori tagjainak, akik lejöttek Pécsre egy Coda koncertre. Ahogy meghallották a hangját, rögtön elhívták a zenekarba zenélni. Ő ment is, azzal a feltétellel, hogy a Coda zenekart semmiképpen nem akarja feladni, hiszen ez az ő hobbija. Ebben az időben hívták énekesnek a Moby Dick együttesbe is, de azt nem vállalta. 1997-2007 között a P. Mobil zenekarban is énekelt. Játszott az Atilla című rockoperában. Szerepe van a minden nyáron megrendezett Rockmaraton fesztivál szervezésében is. 2008-tól 2013 végéig a Mobilmánia egyik énekese. 2009-ben Életmű Díjat kapott. 2010 januárjában megalapította a "Rudán Joe Akusztik" zenekarát. 2010. áprilisában Rudán Joe távozott a Pokolgép együttesből. 2014-ben csatlakozott a Dinamithoz, Kálmán György mellé második énekesként, majd 2015-től ő maradt az egyedüli énekes. 2015-ben a Coda tagságára alapozva megalapította a Rudán Joe Bandet, melynek tagjai Rudán Joe mellett Gyenes Attila (Süni) basszusgitár és billentyűk, Gyenes Máté gitár, Tóth László gitár és Matus Péter dobok. 2019 augusztusában Joe egyeztetési problémák miatt kilépett a Dinamitból.

Rudán Joe: Az utam

"1963 június 5.-én születtem Pécsett. Már középiskolás koromban basszusgitároztam, illetve énekeltem amatőr zenekarokban. Először ’78-ban az EWEREST-ben, majd ’79-től a HGM együttesben voltam az énekes, ahol többek között Deep Purple dalokat is játszottunk. Ezt követte ’81-ben a MORRIS formáció, mellyel vendégként a Skorpió, és a P.Box előtt is bemutatkoztunk a sok önálló koncert mellett. Pár éves bonyhádi - szekszárdi kiruccanás következett ’83-tól a SIGNÁL, majd a SPIRÁL együttes színeiben léptem fel, akikkel 1984- ben ORI vizsgát tettünk. Közben párhuzamosan működött ’85-től a MORRIS is, és ’86-ban Szekszárdon egy JIMI HENDRIX MEMORY BAND.
1986- ban régi pécsi barátaim kérésére beugrottam a JET együttesbe is, akik az akkor még újdonságnak számító „Malmsteen vonalat” követték.

A CANDY együttesbe ’87-ben igazoltam át, közben szép lassan kiforrta magát a 1988-ra a CODA. Repertoárban a Led Zeppelin dalok mellett kezdettől fogva szerepeltek egyéb ”rockklasszikus” dalok is. 1989 őszén keresett meg a budapesti GRIFF együttes, akikkel a több vidéki koncert mellett egy Petőfi Csarnokos koncertet is játszottunk, nagy sikerrel. 1990-től Szekszárd melletti Csörge-tavi Rockmaraton fesztivál egyik szervezője voltam. A POKOLGÉP hez a kilencvenes évek elején csatlakoztam. 20 év alatt többszáz koncert, és 12 lemez fémjelezte a közös munkát, ami 2010 áprilisában szakadt meg. 1993-ban az „ATILLA - ISTEN KARDJA” c. rockoperában játszottam, többször szerepeltem az „ISTVÁN A KIRÁLY” rockopera különböző változataiban is színházakban, továbbá 2000-ben főszerepet kaptam a „JÉZUS SZÜLETÉSE” folkoperában. A P. MOBIL együttes tagja voltam 1997-től 10 éven keresztül, sajnos csak egy albumot sikerült az akkori formációnak rögzíteni, még az első évben. 2008-tól a MOBILMÁNIA együttessel koncerteztünk, és készítettünk albumokat. 2010 elején megalakul a RUDÁN JOE AKUSZTIK , ahol Tóth László gitárossal szemezgetünk a Rockzene magyar és külföldi gyöngyszemeiből. Kalapács József barátommal 2010 végétől közösen léptünk fel SZELÍD METÁLOSOK ORCHESTRA néven. 2011 nyarán készült el a CSABA KIRÁLYFI című Székely nemzeti rockopera, ahol az egyik főszereplő vagyok. 2011 -ben Gyergyószárhegyen, 2014-ben Püspökladányban és 2015-ben a Csíksomlyói nyeregben mutattuk be a darabot óriási sikerrel. 2012- ben állt össze az ATILLA FIAI TÁRSULAT, a műsorban koncertrészleteket játszunk Magyar Nemzeti rockoperákból, filmzenékből. Temészetesen a Rudán Joe’s CODA is aktívan működik immáron 25 éve. 2013 október 10. – én Baranya Megye Díszpolgára Kitüntető Címet kaptam a Baranya Megyei Közgyűléstől, amit köszönök Mindenkinek! 2014 elejétől már nem dolgozom a Mobilmánia együttessel, viszont örömmel tölt el, hogy a DINAMIT zenekar tagja lehetek.

2015 nyarán megalakult a RUDÁN JOE BAND, eddigi pályafutásom legkedvesebb dalai szerepelnek a új banda repertoárjában.

2014-ben jelent meg a szólóalbumom „Én ez vagyok” címmel, ami nagy közönség, és szakmai sikert aratott, folyamatos a fogyás a lemezből. A hátam mögött álló több, mint 30 éves zenei pályafutásom során rengeteg kiváló művésszel és zenekarral dolgoztam együtt, gazdag, színes zenei életutamat próbáltam meg minél több szerző és zenész bevonásával összegezni. A CD megjelenése napján egy ötórás budapesti koncerttel ünnepeltünk rajongóink körében.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás