Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [444. rész]


2019-09-18

"Érintetetlen érzelmek kavalkádja"

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 444. rész

FOSCOR - 'Cel Rogent'

A Foscor egy spanyol, atmoszférikus metal zenében utazó együttes. A Katalóniából származó zenekar "metalista formában képviseli a Barcelonával azonosított modernizmust; vagyis az Art Noveau és a Jugendstil stílust". A "foscor" katalán nyelven "sötétséget" jelent - ehhez méltóan a zenekar "minden tekintetben - különösképpen kulturális szemszögből - körüljárja a sötétség fogalmát".

A Foscor első három albuma - 'Entrance to the Shadows’ Village' (2004), 'The Smile of the Sad Ones' (2007), 'Groans to the Guilty' (2009) - még a klasszikus, másod-hullámos, melankólikus black metal stílus jegyében fogantak; ezután azonban egyre nehezebbé vált a banda műfajának behatárolása. Már a 'Groans to the Guilty' album is erős progresszív jegyeket viselt magán, de igazán csak a következő, 'Those Horrors Wither' (2014) című nagylemezzel tértek le a black metal-ösvényről: innentől fogva a "clean vokálok", a doom-os tempó és a heavy metalos riffelés volt jellemző.

2017-ben újabb váltás következett: a Foscor evolúciója a Season Of Mist kiadó által megjelent 'Les Irreals Visions' (2017) albumon folytatódott. Ezt a lemezt a kritikusok egy "váratlan komplexitásokkal, szépséggel és bánattal teli, sötét labirintusként" jellemezték.

Következő albumuk 'Els Sepulcres Blancs' címmel készült el, és jelent meg 2019. szeptember 6-án (szintén a Season Of Mist jóvoltából). A Foscor közleménye az új album kapcsán így szól: "Az 'Els Sepulcres Blancs' a második lépés a mi saját koncepcionális trilógiánkban, ami a 2017-es 'Les Irreals Visions' albummal vette kezdetét. Célunk az, hogy az élet egyes mozzanatait zenésítsük meg, és muzikális formában prezentáljuk azt az ösvényt, ami a "távol" és az "itt" között húzódik. Ebben a stádiumban fontos szerepet kapnak a vizuális témák - magyarul: mi így álmodjuk meg a jobb és szebb világot".

"A lemezcím jelentése "A fehér sírkövek", egy metafóra, ami egy "költői ágyra" utal, amihez az emberek hozzáláncolták magukat, hogy meghaljanak, aztán újjászülessenek egy jobb világban. Ajtót nyitunk az individuális elmeállapot irányába; az álmok és a képzelet világába felé; egyben menedéket nyújtunk az élőknek, akik álmok révén megváltoztathatják a világot. A lemez megalkotásához a Modernisme / Art Nouveau mozgalmakat vettük koncepcionális alapul; vagyis valódi és álombéli alapokra helyezve mutatjuk be nézőpontunkat".

Az új lemezről elsőként a 'Cel Rogent' című számot osztották meg. Ennek kapcsán a következőket közölte a csapat: "Az első dal, amit bemutatunk, a 'Cel Rogent' tökéletesen jellemzi mindkét végletet, amit ezen a lemezen felvonultatunk. Ez az "érintetetlen érzelmek kavalkádja". A dal elején a vörös eget vízionáljuk; ezzel pedig egyszerre lépünk be a legmagányosabb éjszakába és a reményekkel teli, új napba. Gyertek velünk, és élvezzétek ti is ez a tragikus sötétséget!".

Bővebb infók és hírek a bandáról: www.facebook.com/foscor.official

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás