Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [453. rész]


2019-11-03

Egy újdonsággal készültünk ma, a nemzetközi progresszív rock-színtér egyik rejtett kiválósága révén.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 453. rész

NOEKK - 'Waltzing In Obscurity'

A Noekk egy német progresszív / doom-rock banda, ami 2004-ben alakult, és mindeddig négy nagylemezt, valamint egy EP-t adott ki. Legfrissebb stúdióalbumuk, a 'Waltzing in Obscurity' 2019. szeptember 6-án jelent meg, a Prophecy Productions kiadó jóvoltából.

Tíz év telt el, és az Empyrium-ból ismert Helm és Schwadorf ismét magára öltötte a Funghus Baldachin / F. F. Yugoth alteregót, hogy sajátos "classic prog rock" stílusban újra fejet hajtsanak a nagyok előtt (gondoljunk itt egy olyan muzsikára, amit a King Crimson stílusában ad elő a Dead Can Dance). 2018-ban jelent meg ugyanis a Noekk visszatérő, tíz éven belüli első albuma, a 'Carol Stones and Elder Rock' című EP. Ez volt a felvezetője a banda negyedik, 'Waltzing in Obscurity' című nagylemezének.

A német duó ezt megelőzően 2005-ben ('The Water Sprite'), 2006-ban ('The Grimalkin') és 2008-ban ('The Minstrel's Curse') adott ki albumot. A banda újjászületése nem történhetett volna meg egy tehetséges művész, Peter Wolfgang Kassel (alias PWK) költeményei nélkül - a Noekk ugyanis az ő verseit öntötte zenei formába.

"A dalok csak úgy ömlöttek belőlem, miután elolvastam PWK költeményeit, melyek egyébként nem is szorulnak további magyarázatra" - nyilatkozta Baldachin. "Nekem már csak az volt a  dolgom, hogy egy megfelelően passzoló zenei atmoszférát alkossak a versek köré; méghozzá az első három albumunk stílusának megfelelően nyitott és változatos formában".

Annak ellenére, hogy a Noekk megtartotta zenéje ambient, folkos beütését és orgona-témát, a banda ezúttal elhagyta korábbi, doom-os riffjeit és mítikus dalszövegeit - ehelyett csak és kizárólag a progresszivitásra, muzikális fejlődésre fókuszált. "Dióhéjban azt mondhatom," - folytatta az énekes-zeneszerző - "ez a lemez az emberi lét egyes állomásait baragolja be, és teszi zeneileg is élvezetessé az egész kalandot a hallgatók számára".

A 'Waltzing in Obscurity' album a Prophecy Productions kiadó jóvoltából jelent meg, fekete színű bakeliten, amihez egy 60 oldalas, keménykötésű (18x18cm) könyv, valamint egy bónusz track is mellékelve van. Ebben a változatban megtalálhatók Peter Wolfgang Kassel eredeti költeményeinek angol nyelvre fordított változatai is.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás