Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [462. rész]


2019-12-04

Rekviem egy hatalmas tehetségért és egy nagyszerű bandáért...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 462. rész

TREES OF ETERNITY - 'My Requiem'

A Trees Of Eternity egy nemzetközi felállású, atmoszférikus doom metal banda volt, aminek első és egyben utolsó nagylemeze, az 'Hour of the Nightingale' 2016. november 11-én jelent meg, a Svart Records jóvoltából.

A Trees Of Eternity felállásának tagja volt Fredrik Norrman és Mattias Norrman (akik egykoron a Katatonia, jelenleg az October Tide zenekarokban játszanak), Kai Hahto (Wintersun, Swallow The Sun), Juha Raivio (Swallow The Sun) és Tobias Sidegård (Order Of Isaz, ex-Azrael). Az együttes dél-afrikai származású énekesnője, Aleah Liane Stanbridge 2016. április 18-án hunyt el, 39 éves korában, rák következtében. A banda még vele rögzítette első lemeze dalait (2014 és 2015 folyamán), de 2016 novemberéig hivatalos albumuk nem jelent meg.

Juha Raivio korábban az alábbi közleményt adta a zenekar nevében: “Eljött az a nap, amikor közösen meg kell ünnepelnünk csodálatos Királynőnk zenéjét, dalszövegeit és életét. Aleah tragikus és hirtelen módon hagyta el ezt a világot, fiatalon és nagyon korán... Most könnyekkel küszködöm, de a szívem büszkén veri az ütemeket, amikor kijelentem, hogy régóta várt albumunk, az 'Hour of the Nightingale' végre megjelenhet 2016. november 11-én, a Svart Records jóvoltából".

Valóban nem léteznek szavak, amikkel le lehetne írni annak a sötétségnek a súlyát, és azon vakító fény sugarait, amit ez az album hordoz, a zenén és a dalszövegeken keresztül. Több szempontból is ez az az album, ami életem legfontosabb műve. Többnyire Aleah-val közösen írtuk ezeket a dalokat - az első hangjegyektől, egészen az utolsó szólamokig, nagyon élveztük az egészet".

Aki nem ismerné Aleah-t... annyit mondhatok: életemben nem találkoztam olyan csodálatos személlyel és olyan tehetséges zenésszel, aki nála erősebb érzelmekkel és lélekkel rendelkezne - márpedig ez benne volt minden egyes sorban és szólamban, amit ő maga írt és adott elő. Célja mindig is az volt, hogy dalai 110%-ban őszinték és igazságteljesek legyenek - ennél kevesebb sosem volt számára opció... A zene volt az ő vallása és szenvedélye; egy híd a lelkéhez, és az azon túli világhoz. A Föld soha többé nem fog olyan tökéletes dalszerzőt és énekest a hátán hordani, mint amilyen ő volt. Aleah képes volt a nappalokat a legsötétebb éjszakákká, a sötétséget pedig a legvakítóbb fénnyé varázsolni, mindössze egyetlen szóval vagy egy sugallattal".

Nagyon büszkék vagyunk, hogy barátainkkal, bandatársainkkal és néhány kiváló zenésszel közösen rögzíthettük az 'Hour of the Nightingale' albumot - köztük ott volt Kai Hahto, Mattias és Fredrik Norrman, akik mindannyian beleadtak minden tőlük telhetőt ebbe a lemezbe. Arról nem is beszélve, hogy egy másik jóbarátunk, Jens Bogren is besegített a produceri, stúdiós és keverési munkákba; így immáron készen állunk közzétenni a világnak ezeket a nagyszerű dalokat. Sajnos úgy alakult, hogy a zenekar nem működhet többé... de úgy érezzük, eljött az a pont, ahol feltétlenül meg kell ünnepelnünk ezt a hosszú kalandot, valamint Királynőnk és énekesünk, Aleah Starbridge dalait és zenéjét, ami mindörökké élni fog".

A szívem totálisan összetört, miután tudomást szereztem Aleah tragikus haláláról, de bármikor, amikor meghallom hangját ezekben a dalokban, valami - mint egy tüzes nyílvessző - kitör a sötétségből. Remélem, ez az album nektek is valami hasonlót fog jelenteni - függetlenül attól, mi az, ami éppen beárnyékolja az életeteket, megnyugvást és békét fognak biztosítani ezek a számok".

Szeretném megköszönni mindannyiótoknak, hogy ennyi tiszteletet és szeretetet mutattok Aleah irányába, és ti is részt vesztek ebben a borzalmas gyászban. Barátaim, Aleah örökségének szelencéjét ezúton is kinyitjuk: hallgassuk az ő gyönyörű hangját az 'Hour of the Nightingale' dalaiban. Áldás rátok".

Habár a Trees Of Eternity Aleah halála és az album megjelenése után feloszlott, a banda örökségét a Hallatar zenekar továbbviszi. Annak ellenére, hogy a Hallatar egy új név a színtéren, a banda tagjai jól ismert zenészek a finn és a nemzetközi metal-közösségben. A csapatot a Swallow The Sun és a Trees Of Eternity gitárosa, Juha Raivio; az Amorphis énekese, Tomi Joutsen; valamint a HIM egykori dobosa, Gas Lipstick alkotja. A Hallatar tulajdonképpen a Trees Of Eternity "kiterjesztése", lévén az új együttes dalait / verseit is a néhai Aleah Starbridge írta.

Juha Raivio 2017-ben a következőképpen nyilatkozott a Hallatar projekt kapcsán: "Miután tavaly áprilisban elhunyt szerelmem, életem társa, Aleah Starbridge, nekiláttam összegyűjtögetni írásait, dalszövegeit, verseit; hogy a jövőben is biztos helyen legyenek - a szívemhez közel. Nagyjából egy hónappal azután, hogy átéltem életem legsötétebb napját - április 18.-át - gitárt ragadtam, és megpróbáltam alkotni valamit, mert különben végem lett volna... Ekkor valami előjött a sötétségből: egy hét alatt megírtam a Hallatar album anyagát. Nem sok emlékem van arról az egy hétről; igazából arra sem emlékszem, milyen körülmények között írtam ezeket a dalokat... de azt tudom, hogy már az elején megfogadtam, süljön ki a dologból bármi, a későbbiekben nem nyúlok hozzá ezekhez a dalokhoz; nem változtatok rajtuk semmit. Az volt tehát a fontos, hogy a zene mindörökké azokat az őszinte pillanatokat tükrözze, amiket komponálás közben átéltem. Megkérdeztem két jóbarátomat - két csodálatos tehetséget - Tomi Joutsen-t és Gas Lipstick-et, benne lennének-e ebben a projektben velem - mind a ketten igent mondtak, pedig akkor még nem is hallottak egyetlen szólaomt sem... Örökké hálás leszek nekik ezért; főleg, hogy tudják, milyen borzasztóan nehéz nekem pillanat, amit Aleah munkáinak feldolgozásával töltök...".

Gas Lipstick - aki 2015 elején távozott a HIM felállásából - hozzátette: "Igazán hálás vagyok Juhánek, és nagy megtiszteltetés nekem, hogy tagja lehetek ennek a projektnek. Juha évek óta az egyik legjobb barátom; és amikor felvázolta a Hallatar-ral kapcsolatos elképzeléseit, rögtön igent mondtam felkérésére - úgy éreztem, mindenképpen részese kell lennem ennek a fantasztikus kalandnak. Egyetlen dal, dal-betét sem hallottam, de rögtön elvállaltam a feladatot, mivel tisztában vagyok azzal, mire képes Juha; lévén ő az egyik kedvenc zeneszerzőm. Azt is tudtam, hogy a Hallatar egy rendkívül mély, személyes és különleges projekt lesz; tehát nekem megtiszteltetés, hogy kisegíthetem Juhát, és közösen kelthetjük életre ezen remekműveket".

Tomi Joutsen énekes a következőket közölte: "2007 óta ismerem Juhát - ekkor dolgoztunk együtt először. Néhány évvel ezelőtt volt szerencsém megismerni Juha partnerét, Aleah Starbridge-et, aki kívül-belül egy elmondhatatlanul csodálatos személyiség volt; és nem mellesleg angyali hanggal rendelkezett. Aleah vokálozott a legutóbbi Amorphis albumon is - "suttogó szellemnek" hívtuk őt... Amikot megtudtam, hogy elhunyt, totális sokk alá kerültem; bennem is összeomlott egy világ... Később tehát, amikor Juha felkért erre a projektre, nem hezitáltam egy másodpercet sem... Úgy vagyok ugyanis vele, hogy ha minden elvész, a zene akkor is megmarad. A bánat magunkra hagy minket, de a dalok örök vigaszt nyújthatnak...".

Raivio így zárta sorait: "Néhány nyers erejű pillanatban sikerült feldolgoznunk Aleah Starbridge írásait, dalszövegeit, verseit, bennük minden fájdalommal, szépséggel és sötétséggel... Nincsenek már csillagok, melyek vezetnék utunkat; de a zene mindörökké fényként fog ragyogni felettük, még a legsötétebb éjszakákon is...".

A Hallatar debütáló albuma, a 'No Stars Upon the Bridge' 2017. október 13-án jelent meg, szintén a Svart Records jóvoltából.

Azóta Raivio eredeti bandája, a Swallow The Sun is kiadott egy albumot, 'When a Shadow Is Forced into the Light' címen. A személyes veszteségek tematikáján alapuló album - aminek címét a Trees Of Eternity 'Broken Mirror' dala ihlette - bemutatja, hogy a Swallow The Sun jellegzetes hangzása minden korábbinál szélesebb horizontokat ér el, és még mélyebbre merül a doom / death metal műfaj óceánjában. Az album a Trees Of Eternity néhai front-asszonya, Aleah Stanbridge emlékére készült.

"Minden általam papírra vetett szó és mondat Aleah emékének szól" - nyilatkozta Juha Raivio gitáros, akinek a felesége volt a szóban forgó énekesnő. "...és persze arról a küzdelemről, ami bennem zajlik az ő elvesztése óta. Az album címe, a "When A Shadow Is Forced Into The Light" egyenesen Aleah szájából hangzott el... "Amikor egy árnyat a fénybe kényszerítenek"... Nekem pedig pontosan ezt kellett tennem. Ki kellett önmagam kényszeríteni az árnyékból. Két és fél éven keresztül konkrétan olyan voltam, mint egy remete az erdő mélyén: össze kellett kapnom magam; számot kellett vetnem az életemmel, hogy képes legyek megírni ezt az albumot. Épp ezért lett ez egy igazán személyes hangvételű lemez, amit egyébként nagyon nehéz volt megalkotni. De inkább hagyom, hogy a 'When a Shadow Is Forced Into the Light' szavai és szólamai önmagukért beszéljenek. Bennük van ugyanis mindenem...".

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás