Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [464. rész]


2019-12-11

Ma egy úttörő metalbanda kelt temetői hangulatot.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 464. rész

SKEPTICISM - 'The Departure'

A Skepticism egy finn funeral doom metal zenekar. Fő jellemzőjük az extrém lassú zene és a melankolikus hangulat. A zenekar a műfaj egyik úttörőjének számít. 1991-ben alakultak meg Riihimäki városában. Jelenleg tagjai: Matti Tilaeus énekes, Jani Kekarainen gitáros, Eero Pöyry billentyűs és Lasse Pelkonen dobos.

Legelső mini-lemezükön még színtiszta death metal zenét játszottak, ám hamar áttértek a billentyűkkel és orgona-játékkal teli a doom metal stílusra. Eddigi fennállásuk alatt 5 nagylemezt dobtak piacra. Mint a legtöbb hasonló jellegű együttes, a Skepticism is hosszú időtartamú dalokat játszik; billentyű-témáik lassúak és vontatottak, ezáltal - eltérően a tipikus gothic-metal stílusú bandáktól - depresszív és melankolikus hangzás-élményt nyújtanak. Ez a stílus elsőként az 'Aeothe Kaear' című demón (1994) mutatkozott meg, de a későbbiekben még ennél is lassabb, bánatosabb, szó szerint temetői hangulattal és hangvétellel operált a banda.

Első nagylemezük, a 'Stormcrowfleet' (1995) hat zord és hosszú dalt tartalmaz - átlagban ezek a dalok közel 10 percesek. A Red Stream Inc. kiadó jóvoltából megjelent 'Stormcrowfleet' a funeral doom metal műfaj egyik legjelentősebb alapkövének számít azóta is.

Ezután a banda kiadta első EP-jét, az 'Ethere'-t (1997), amit zeneiségében és tematikájában az 1998-as nagylemez, a 'Lead and Aether' követett. 1999-ben megjelent az egyszámos, 28 perces 'Aes' EP, melyen a banda a korábbiaknál több különböző zenei stílussal kísérletezik.

A 2000-es éveket a Skepticism EP-sorozatának újabb fejezetével nyitotta: 2002-ben jelent meg a 'The Process of Farmakon' mini-album, 2003-ban pedig a 'Farmakon' nagylemez. Ezeken a kiadványokon a zenekar további kísérletezéseket hajtott végre, de a 2008-as 'Alloy' albumon már újra a régi, vérbeli funeral doom metal stílus volt hallható.

A Skepticism legutóbbi stúdiólemeze 'Ordeal' címmel jelent meg 2015 szeptemberében, a Svart Records jóvoltából. Ezt az albumot teljes egészében élőben vették fel egy kisebb közönség előtt, Turku városában, a Klubi klubban, azév januárjában. A koncertről DVD is készült, amit az 'Ordeal' speciális kiadásához csatolva adtak ki.

2018-ban egy 27 perces dokumentumfilm látott napvilágot, The March címmel. Ez a film foglalja össze a Skepticism karrierjét és történetét.

További infók, hírek: skepticism.fi


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás