Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [468. rész]


2019-12-25

Karácsonyi különkiadás

Az ünnepek alkalmából szeretnénk egy kicsit kompenzálni a meghitt, többnyire nyálas, sokszor álszent hangulatot; ezért ma egy klasszikus black metal dallal készültünk!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 468. rész

SATYRICON - 'Mother North'

A Satyricon egy norvég black metal banda, ami Osloban alakult. Jelenleg Satyr (Sigurd Wongraven) és Frost (Kjetil-Vidar Haraldstad) alkotja felállását. Korábban tagja volt Kveldulv (Nocturno Culto), Samoth, Exhurtum (Carl-Michael Erde), Wargod (Vegard Blomberg) és Lemarchand (Havard Jorgensen) is.

1990-ben alakult meg az együttes, Eczema néven. 1991-ben változtatták meg a nevüket Satyricon-ra. Első demó-albumuk után Exhurtum-tól rögtön meg is váltak, mert úgy gondolták, hogy nem illik az együttes stílusához. 1994-ben jelent meg első stúdióalbumuk, nagy sikerrel. Wargod saját döntése alapján hagyta ott a Satyricon-t, míg Lemarchand-ot szintén kitették a bandából, a második demó-lemez után. Második nagylemezüket szintén 1994-ben adták ki. Azóta még hét stúdióalbumot jelentettek meg. 2017. szeptember 22-én adták ki legutóbbi, 'Deep Calleth Upon Deep' című stúdióalbumukat.

Magyarországon is felléptek már, több alkalommal is. Legelőször 2006-ban koncerteztek nálunk, az A38 Hajón. 2009-ben másodszor is felléptek - ezúttal a Sziget Fesztiválon. 2013-ban harmadszor is eljutottak hazánkba, ekkor a tajvani Chthonic-kal együtt jöttek. Ekkor szintén az A38-on léptek fel. 2018. március 20.-án negyedszer is felléptek itthon, az új album promóciójával; méghozzá a Dürer Kertben, a görög Suicidal Angels-szel együtt. Utóbbi ekkor koncertezett először Magyarországon.


1990-ben Eczema néven alapította a zenekart Wargod és Exhurtum. 1991-ben döntöttek úgy, hogy black metalt fognak játszani, ezért átnevezték a zenekart Satyricon-ra, ekkor csatlakozott Satyr és Lemarchand. Az első, 1992-es 'All Evil' demójuk után kirúgták Exhurtum-ot, Wargod pedig elhagyta a zenekart. A második demó, a 'The Forest Is My Throne' 1993-ban jelent meg. Ezután hagyta el a zenekart Lemarchand, és csatlakozott Samoth, illetve Frost. A következő évben jelent meg első studióalbumuk, a 'Dark Medieval Times', és egyúttal a második, a 'The Shadowthrone' is.

A következő évben egy split-lemezt adtak ki, 'The Forest Is My Throne / Yggdrasill' cimen. Az ezt követő év mozgalmas volt, ugyanis kiadták a 'Nemesis Divina' albumot, Samoth pedig elhagyta a zenekart - helyére illetve Kveldulv csatlakozott, aki 1997-ben ki is lépett a bandából. Kveldulv kilépésének évében jelent meg 'Megiddo - Mother North in the Dawn of a New Age' című EP-jük, rá egy évre pedig a 'Picture Disc Box Set' és az 'Intermezzo II' című EP.

A 'Rebel Extravaganza', vagyis a negyedik studióalbumuk 1999-ben került a boltok polcaira. 2000-ben a Panterával turnéztak, majd 2002-ben kiadták a 'Ten Horns - Ten Diadems' című válogatást. Következő lemezük, a 'Volcano' is abban az évben jelent meg, amivel négy díjat is bezsebeltek: a Norwegian Grammy-t a legjobb metal albumért, egy Alarm díjat a 'Fuel For Hatred' című dalért, az év dala kategóriában, az Alarm Award-ot az év legjobb metal albumáért, és a The Oslo-díj a legjobb teljes albumért.

2006-ban adták ki a 'Now, Diabolical' című lemezt, 2008-ban jelent meg a 'My Skin Is Cold' című EP és a 'The Age of Nero' cimű studióalbum. 2013 szeptemberében jelent meg a bandáról elnevezett, nyolcadik studiólemez. 2015-ben került forgalomba a 'Live at The Opera' című koncert-anyag; a banda legutóbbi stúdióalbuma ('Deep Calleth Upon Deep') pedig 2017-ben látott napvilágot, a Napalm Records jóvotából.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás