Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [478. rész]


2020-01-29

A gótikus doom / death metal műfaj egyik legnevesebb 21. századi képviselője van ma terítéken.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 478. rész

DRACONIAN - 'The Last Hour Of Ancient Sunlight'

A Draconian egy svéd death / doom / gothic metal banda, ami 1994-ben alakult, Säffle városában. A zenekart Johan Ericson dobos-énekes, Jesper Stolpe basszusgitáros-vokalista és Andy Hindenäs gitáros alapította. Eredetileg Kerberos néven működött a banda, és dallamos heavy / death / black metal zenében utaztak, de 7 hónappal később - ahogy Anders Jacobsson billentyűs-énekes belépett a csapatba - nevet és stílust váltottak.

Első demó-lemezük, a 'Shades of a Lost Moon' 1996 februárjában jelent meg. Ennek dalaiban vendégként szerepel Jessica Eriksson furulyás-énekesnő és Susanne Arvidsson billentyűs-énekesnő. A második demót 1997 elején adták ki, 'In Glorious Victory' címmel. A banda tagjai azonban egyik lemez hangzásával sem voltak megelégedve; időközben pedig két Draconian-tag is bevonult sorkatonának; így néhány hónapon keresztül szüneteltetni kellett a zenekart. Ettől függetlenül 1998-ban és 1999-ben is felléptek néhány alkalommal; majd ahogy véget ért a szünet, felvettek egy újabb demót, 'The Closed Eyes of Paradise' címmel. Habár Susanne Arvidsson időközben kilépett a bandából, ezen a lemezen még ő is vokálozik. A 2000-es év közepén újabb tagcserék történtek: Andy Hindenäs-t váltotta le Johan Ericson gitáros; az új dobos pedig Jerry Torstensson lett. 2002-ben megjelent egy újabb Draconian-demó, a 'Dark Oceans We Cry', amin először volt hallható az új front-asszony, Lisa Johansson énekhangja. Ezt a lemezt az interneten árusította a banda, CD formátumban, és ennek sikerei vezettek odáig, hogy leigazolta őket az osztrák Napalm Records kiadó.

A Draconian hivatalos debütáló nagylemeze, a 'Where Lovers Mourn' a Studio Mega falai közöt került rögzítésre, Chris Silver hangmérnök (a Sundown és a Cemetery egykori tagja) közreműködésében, 2003 nyarán. Az album végül 2003. október 20-án jelenhetett meg.

Egy évvel később - Pelle Saether producer felügyelete mellett - a Draconian a Västerås-beli Studio Underground falai között felvette második, 'Arcane Rain Fell' című nagylemezét, amit 2005. január 24-én adott ki a Napalm.

Megint nem kellett egy évet sem várni: 2006-ra felvették a harmadik, 'The Burning Halo' című nagylemezt, amin bónuszként - eleget téve a rajongók követeléseinek - a 'The Closed Eyes of Paradise' demó egyes dalainak újrarögzített változatai is helyet kaptak. Némi kiadással kapcsolatos akadály leküzdése után, a 'The Burning Halo' végül 2006. szeptember 29-én jelenhetett meg.

Egy év elteltével, 2007 szeptemberében a Draconian nekilátott negyedik nagylemeze, a 'Turning Season Within' munkálatainak; méghozzá a híres Örebro-beli Fascination Street Stúdióban, ahol Jens Bogren és David Castillo (Opeth, Katatonia) volt a producer. Ezt az albumot 2008. február 29-én jelentette meg a Napalm Records.

A következő, ötödik sorlemezre három évet kellett várni: a banda 2011. június 24-én adta ki az 'A Rose for the Apocalypse' albumot; egy nappal később pedig bemutatták a 'The Last Hour Of Ancient Sunlight' című dal hivatalos videoklipjét. Azév novemberében Lisa Johansson - magánügyeire hivatkozva - kilépett a csapatból. Helyét 2012 szeptemberében vette át Heike Langhans (:LOR3L3I:, ISON, ex-inferium).

2015. október 30-án megjelent a Draconian hatodik, 'Sovran' című stúdióalbuma, aminek hangmérnöke és mixere ezúttal is Jens Bogren volt. A 'Sovran' a banda első albuma, amin Heike Langhans énekel - egyben a dalszövegek nagyrészét is az új front-asszony szerezte.

A 'Sovran' lemezbemutató turnéjának európai felvonása az Omnium Gatherum, a Year Of The Goat és az Oceanwake társaságában került megrendezésre. A körút hazánkba is ellátogatott: a budapesti koncert 2016. március 2-án került megrendezésre a Dürer Kertben. Ekkoriban mutatta be a banda a 'Stellar Tombs' című szám hivatalos videoklipjét.

Immáron négy éve csend honol a Draconian háza táján, de a közeljövőben várhatóan friss hírekkel szolgál majd a banda!


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás