Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [482. rész]


2020-02-12

Ma egy nemrégiben újjáélesztett, kultikus svéd black metal banda hívja zenei kalandra a hallgatókat.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 482. rész

MÖRK GRYNING - 'Journey'

A Mörk Gryning egy svéd black metal banda, amit Stockholmban alapított két tizenéves zenész, Goth Gorgon és Draakh Kimera. A banda debütáló albuma, a 'Tusen År Har Gått...' (1995) a később világhírűvé vált Unisound Stúdióban került rögzítésre - Dan Swanö producerrel -, és a kultikus kiadó, a No Fashion Records jóvoltából jelent meg.

A debütáló album megjelenését követően a csapat 1996 novemberében lendült ismét akcióba - ekkor a Sunlight Stúdióba vonultak be Tomas Skogsberg hangmérnök, valamint a Dismember-ből ismert Fred Estby társaságában, hogy felvegyék a második, 'Return Fire' című albumot record. Az 1997-ben megjelent 'Return Fire' lemezre felkerült többek közt a Slayer egyik dalának ('Necrophiliac') feldolgozása is.

A 2000-es évben tért ismét vissza a Mörk Gryning; méghozzá egy új felállással, aminek tagja volt a szólógitáros Avathar, a színtér egyik neves veteránja. Vele közösen alkották meg 2001-ben harmadik, 'Maelstrom Chaos' című nagylemezüket; méghozzá a legendás bergeni Grieghallen Stúdióban.

2004 januárjában a Mörk Gryning felvette a 'Neverwhere' című számot a 'Slaughterous Souls - A Tribute to At The Gates' című tribute-albumra, amit a Drowned Scream Records adott ki.

A 'Tusen år har gått...' című debüt-album óta a Mörk Gryning a saját útját járja, és nem követ más trendeket, bandákat. Ezt bizonyossá tette példának okáért a 2003-as nagylemez, a 'Pieces of Primal Expressionism', ami hangzását tekintve kísérletezősebb és progresszívabb elődjeinél. Ezt a lemezt a Dug Out Stúdióban rögzítették, Daniel Bergstrand producer közreműködésében.

Ezt követően még egy nagylemezük jelent meg (2005-ben, a bandáról elnevezve), de utána feloszlott a csapat.


A Mörk Gryning 2016-ban tért újra vissz a színtérre. 2017-ben szülővárosukban, a stockholmi Kraken klubban adtak exkluzív koncertet, elsősorban a klasszikussá vált debütáló album dalaira építve a szettet. A koncertről négy számot professzionális módon rögzítettek, és egy 'Live at Kraken' című live-album formájában dobtak piacra.

Az elmúlt néhány évben továbbá olyan fesztiválokon adtak koncerteket, mint a német Party San Open Air vagy a holland Eindhoven Metal Meeting. Most, 15 évvel legutóbbi albumuk, a 2005-ös, bandáról elnevezett anyag megjelenése után ismét stúdióba vonult a csapat. Nem mellesleg új lemezszerződést is kötöttek; méghozzá a Season Of Mist Records-szal.

"Az alvók többé nem alszanak. A holtak többé nem nyugszanak békésen. Hosszú évek teltek el nyugalomban, de a káosz lángjai most újra felcsapnak, hogy begyújtsák szívünk és lelkünk tüzét. Büszkén jelentjük, hogy új albumunkat a Season Of Mist égisze alatt adjuk ki. Amellett, hogy ennél a kiadónál egy rendkívül erős művész-gárda szerepel, professzionalizmusukról és őszinte munkájukról is ismertek".

"Az új albumot a Mörk Gryning eredeti tagjai - Goth Gorgon és Draakh Kimera - alkotta meg, de olyan tagok is közreműködtek, akik a későbbi kiadványainkon játszottak fontos szerepet. Zenei tekintetben visszatértünk debütáló albumunk, az 1995-ös 'Tusen år har gått...' dallam-központú, ütős erejű stílusához, és ezt spékeltük meg pokoli blastbeat-ekkel, epikus, pogáy ritmusokkal és akusztikus átkötő témákkal. Könyörtelen csapást mérünk a civilizált világra, és rabiga alá hajtjuk a túlvilág légióit. Csatlakozzatok a vad forgataghoz!".

Hamarosan jönnek a friss hírek...


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás