Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

DEBRECEN TERÜLETÉN A MEGRENDELT TERMÉKEK KISZÁLLÍTÁSA INGYENES!

Hírek

BPMD - négy legendás metalzenész egyesítette erejét az új szupergroupban; itt a harmadik dal és videoklip, egy Grand Funk Railroad-feldolgozás!


2020-06-09

A Napalm Records mutatta be új igazolását; egy vérbeli all-star metalbandát, amit az Overkill, a The Winery Dogs, valamint a Dream Theater és a Machine Head egykori tagjai alkotnak.

Az új heavy metalista formáció - amit BPMD-nek neveztek el - felállását Bobby Blitz (Overkill) énekes, Mike Portnoy (The Winery Dogs, Sons Of Apollo) dobos, Mark Menghi (Metal Allegiance) basszusgitáros és Phil Demmel (Vio-Lence, ex-Machine Head) gitáros alkotja. A BPMD hivatalosan 2019 nyarán alakult meg, azzal a céllal, hogy klasszikus rock-nótákat adjanak elő, heavy metal-körítéssel megfűszerezve, pusztán szórakozás és szórakoztatás céljából. Ami tehát a BPMD: egy hatalmas rock-buli, a világ legnagyobb zenei tehetségeinek részvételével.

Mark Menghi basszer így nyilatkozott: "Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy bejelenthetjük a BPMD projektet. Tavaly nyáron jött az ötlet, hogy létre kéne hoznunk egy őrületes megmozdulást, és most tessék, itt is vagyunk! Kevesebb mint egy évvel később - egy nehéz időszak közepette - komolyan is belevághatunk a dologba. A bolygónak szüksége van valamire, ami jót, pozitívat sugároz, én pedig 100%-ig, teljes szívvel hiszek benne, hogy a mi dalaink képesek erre a trükkre. Öveket becsatolni - jön a BPMD...".

A BPMD frontembere, Bobby Blitz hozzátette: "A BPMD dalszerzői és stúdiós munkái fantasztikus élményt jelentenek számunkra. Általuk visszatérhettünk a gyökereinkhez; sőt, még annál is mélyebbre. Ahogy haladtunk előre a folyamatokkal, mindannyian ráébredtünk, hogy itt valami igazán különleges van készülőben - erre figyelt fel a Napalm Records is; konkrétan első hallás után!".

A BPMD tehát az osztrák Napalm Records-szal kötötte meg első, világraszóló lemezszerződését. Az all-star banda bemutatkozó albumát június12-én dobja piacra a kiadó, 'American Made' címmel, rajta 10 amerikai rock-klasszikus felturbózott feldolgozásával.

"Az 'American Made' album első szólamait hallván nyilvánvalóvá válik, hogy egy igazán ütős anyaggal állunk szemben. A legendás Bobby Blitz egy Ted Nugent-klasszikus, a 'Wang Dang Sweet Poontang' szövegének üvöltésével nyitja az albumot. A lemez további 9 felejthetetlen rock-klasszikus újragondolt, metalosított változatát tartalmazza - ezek közt van a 'Toys In The Attic”, vagy éppen a dühös formában előadott 'Beer Drinkers & Hell Raisers' (ZZ Top), melyek egyöntetűen azt bizonyítják, hogy a BPMD - amellett, hogy tökéletesen le tujda képezni az eredeti dalok valódi esszenciáját - rettentően komplex és tehetséges módon prezentálja és ülteti át metal-himnusz formátumba ezeket az örökzöldeket. A nagy múlttal és tapasztalattal rendelkező kvartett továbbá olyan klasszikusok feldolgozásában villogtatja muzikális izmait, mint például a 'Saturday Night Special' (Lynyrd Skynyrd), a 'We’re an American Band' (Grand Funk Railroad) és a 'Walk Away' (James Gang), valamint olyan legendás blues-nótákat mutat be az újabb generációknak, mint az 'Evil' (Cactus/Willie Dixon) vagy a 'Never In My Life' (Mountain). Egyszerre nosztalgikus és frissen ható tehát az 'American Made' lemez, ami egy igazi "summer soundtrack" minden korosztály számára".

Menghi a következőket nyilatkozta: "Tavaly nyáron, július negyedike után éppen a hátsó kertemben ültem, és különféle hetvenes évekbeli dolgokat hallgattam. Ekkor jött velem szembe a Lynyrd Skynyrd 'Saturday Night Special' című klasszikusa, amire felkaptam a fejem: 'Milyen jó lenne ezt a számot élőben előadni' - tűnődtem, mire a nyolcéves fiam felémfordult és azt mondta: 'Csinálnod kéne egy teljes lemezt, amin ilyen dalok vannak, apu'. Én pedig: 'Hmmm? Igen, miért is ne!?!".

Miután megalakult a BPMD felállása, a tagok Mike Portnoy Pennsylvania-i házi stúdiójába utaztak, hogy közösen kivitelezzék a projektet. Lévén a banda ötlete azután született, hogy Menghi meghallgatta a 'Saturday Night Special' dalt, a BPMD ezt a számot is felvette első albumára. Ezen felül pedig mind a négy zenész két-két '70-es évekbeli rock-nótát választott, amit mindannyiójuknak be kellett tanulniuk. Menghi a 'Beer Drinkers & Hell Raisers'-t választotta a 'Saturday Night Special' mellé; míg Blitz választása egy kicsit bizarrabb volt: a 'Never in My Life'-on felül a Cactus-féle 'Evil'-t részesítette előnyben, ami eredetileg egy régi Willie Dixon-dal. Demmel a 'D.O.A.'-t választotta, hogy "felébressze a magában lakozó Eddie Van Halen-t", majd pedig "mélyen belemerült" a 'Tattoo Vampire' dalba. A Ted Nugent-féle 'Wang Dang Sweet Poontang' és az Aerosmith-es 'Toys In the Attic' pedig Portnoy választása volt.

Menghi - aki társ-producere volt az 'American Made' albumnak - hozzátette: "Nem az volt a célunk, hogy minden kizárólag metalosan szóljon; egyszerűen csak azt játsszuk, ti pedig azt kapjátok, amit szeretünk és élvezünk... Persze rengeteg legendás metalbanda volt hatással ránk - ilyen például a Black Sabbath, a Judas Priest, az Iron Maiden és a Metallica. Szóval ha egy kicsit keményebb formában adjuk elő ezeket a nótákat, ne lepődjetek meg!".

Blitz a következőket fűzte hozzá: "Garantálni tudjuk, hogy ezeknek a daloknak a lehető legjobb minőségű verzióját adjuk elő, és ezt is megfűszerezzük egy-két meglepetéssel. Érzésem szerint a jelenlegi zeneiparban bőven van helye egy ilyen projektnek; lévén van valami jó, valami különleges a nosztalgiában... különösen ha újragondoljuk azt".

Az 'American Made' album keverését és maszterizálását Mark Lewis (Metal Allegiance, DevilDriver, Trivium, stb.) végezte el. Íme a lemez borítója és tracklistája:

 

 

 

01. Wang Dang Sweet Poontang
02. Toys In The Attic
03. Evil
04. Beer Drinkers & Hell Raisers
05. Saturday Night Special
06. Tattoo Vampire
07. D.O.A.
08. Walk Away
09. Never In My Life
10. We're An American Band

A kiadvány előrendelhető CD-n, bakeliten, különféle merchandise-termékek formájában, exkluzív box-szettekben, valamint digitális változatban - erről bővebb infók itt találhatók.

Az első ízelítő, az Aerosmith-féle 'Toys In The Attic' feldolgozásának hivatalos videoklipje lentebb megtekinthető. A kisfilmet Victor Borachuk (JupiterReturn) rendezte; az animációk és a motion-design pedig Natália Tanus és Leonardo Gill névehez fűződnek.

Blitz így szól: "Emlékszem, annak idején, amikor az Overkill-t megalapítottuk, eleinte feldolgozásokat játszottunk, mígnem megleltem a helyem a mikrofon mögött. Az Aerosmith-feldolgozások faszául mentek nekem; szóval amikor Mike Portnoy kiválasztotta a 'Toys' dalt, az első reakcióm az volt: 'Hell Yea'!".

Demmel hozzátette: "Elég trükkös volt ez az Aerosmith-feldolgozás, mivel az eredeti bandában két gitáros van - Joe Perry és Brad Whitford -, akik teljesen különböző témákat játszanak. Mivel itt én vagyok az egyetlen gitáros, meg kellett találnom a középutat a két gitár-hangzás között. Elég csavarosan sikerült ezt kiviteleznem, de végül csak sikerült...".

A dal dobos és gitáros playthrough-videója itt elérhető:

Újonnan megjelent az 'Evil' című szám hivatalos szöveges videója. Az eredetileg egy amerikai blues-zenész, Willie Nixon által szerezett számot a legendás hard rock csapat, a Cactus tette híressé; most pedig a BPMD adja elő a dal "energizált" változatát.

Mark Menghi így szólt: "A Cactus egy elveszett amerikai kincs, ami több elismerést érdemel. Már azt megelőzően komoly szinten használták hangszereiket, hogy kortársaik, a korabeli pionírok színre léptek volna. Mi persze totálisan tisztávan vagyunk azzal, hogy ezt a számot a zseniális Willie Dixon írta a Howlin’ Wolf részére, az 1950-es évek elején... de a Cactus a hetvenes években újragondolta azt... mi pedig újragondoltuk a Cactus-verziót, a mi generációnk számára, a '20-as évek elején... Az a tény tehát, hogy egy több mint 65 éves dalt dolgozunk fel, mond valamit... Egy jó nóta ugyanis kiállja az idők próbáját".

Bobby Blitz hozzátette: "Két szempontból válogattam az én nótáimat erre a lemezre: 1) mennyire passzolnának a hangomhoz 2) legyenek mély jelentésű, zeneileg kemény dalok. Egyszerűen imádom Rusty Day hangjának harcosságát a Cactus dalában, és ezt a stílust szerettem volna átültetni az én műfajomba. Persze utánzásról, másolásról szó sincs, de attól függetlenül igyekeztem életben tartani ezt a harcosságot. Számomra ez a dal - annak ellenére, hogy blues-alapú - tökéletes felvezetője a heavy metal-korszaknak".

Az 'Evil' dobos és gitáros playthrough-videója itt tekinthető meg:

A harmadik dal és a hozzá tartozó szöveges videó, a Grand Funk Railroad-féle 'We're An American Band' alább érhető el.

Mark Menghi így szólt: "Az 'American Made' album célja az volt, hogy lerójuk tiszteletünket a hetvenes évek fantasztikus zenéi előtt - konkrétan a hetvenes évek fantasztikus, amerikai zenéi előtt. Persze szeretünk minden zenét a világ minden tájáról; Angliából, Németországból, Brazíliából, Kanadából, Ausztraliából, stb... de végülis mi magunk is egy amerikai banda vagyunk; így annak volt értelme, ha a legnagyszerűbb amerikai bandák előtt hajtunk fejet, melyek közül az egyik a csodálatos Grand Funk... A 'We're An American Band' című szám eredetileg arról szól, milyen érzés turnézni; így mi magunk is újra átélhetjük, milyen volt, amikor még simán színpadra állhattunk a közönség előtt. Nagyon hiányoznak a rajongóink! A turnézás a legtöbb banda hajtóereje, és már mi is alig várjuk, hogy élőben is előadhassuk ezeket a BPMD-nótákat!".

A BPMD első koncertjét New Jersey-ben rendezték volna meg, az Old Bridge-beli Bulldozer Bash 5 klubban, 2020. május 30-án, de a bulit el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt (egy egyelőre ismeretlen időpontra). A jótékonysági koncert bevételeit egyébként a 100%-ban non-profit Old Bridge Militia Alapítvány javára írják jóvá. Minderről bővebb infók itt olvashatók.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás