Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [496. rész]


2020-04-01

Ezennel feltámadunk a hanyatlásból!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 496. rész

DEW-SCENTED - 'Arise From Decay'

A Dew-Scented egy 1992 és 2018 között működött, német death / thrash metal banda volt, ami fennállása során összesen 10 stúdióalbumot és egy válogatás-lemezt adott ki. Nagylemezeik egyik érdekessége, hogy mindegyik címe 'I' betűvel kezdődik. Utolsó albumuk, az 'Intermination' 2015 júniusában jelent meg, a Metal Blade Records jóvoltából.

A Dew-Scented 1992-ben alakult meg, az akkor még dobosként működő, ám később éneklésre váltó Leif Jensen vezetésével. Jensen – a rövid időre, ám annál alaposabban összeválogatott bandatagok segédletével – elkészített két demót (’93-ban a ’Symbolization’-t és ’94-ben egy névtelen felvételt), amiket az önálló helyi kiadónak, a Steamhammer-nek bemutatva sikerült kiadatniuk a ’96-os debütáló albumot, az ’Immortelle’-t.

Az intenzív turnézás következtében a formáció rajongótábora nőttön-nőtt; eközben az új tagok - Florian Müller gitáros és Uwe Werning dobos - színre lépése nagy segítséget nyújtott Jensen-nek, a gitáros Ralf Klein-nak és a basszusgitáros Patrick Helms-nek abban, hogy tovább csiszolják a rájuk jellemző, gyors thrash-motívumokat.

Az útkeresés időszaka a következő két album megírása alatt játszódott le: ezek voltak az ’Innocent’ 1998-ban, Dan Swanö producerrel; illetve a ’99-es ’Ill-Natured’. Mindkét lemezt a Syndicate Media Records segítségével adták ki.

A Dew-Scented ezután a Nuclear Blast-tal kötött szerződést. Az ezt követő lemezeik, az ’Inwards’ (2002-ben, Klein kilépése után kvertettként lett felvéve), az ’Impact’ (2003) és az ’Issue VI’ voltak (2005-ben ekkor szerepelt velük először új basszusgitárosuk, Alexander Pahl). Ezeknek az albumoknak a megjelenése magával vonta a folyamatos versengést az Arch Enemy-vel, a The Haunted-del és egyéb olyan neo-death/thrash együttesekkel, akiknek arra fájt a foga, hogy műfaj legjobbjai legyenek.

2007-ben (Incinerate’), 2010-ben (Invocation), 2012-ben (Icarus’) és 2015-ben (Intermination) is megjelentettek egy új nagylemezt - ezek többségét már a Metal Blade Records gondozta.

2018 májusában jelentették be a banda feloszlását. Az ezzel kapcsolatos közlemény így szól:

"A Dew-Scented nem létezik többé!

"Egyszer minden jó dolognak véget kell érnie... 26 (!) intenzív, áldozatokkal teli éven vagyunk túl, a thrash metal jegyében. Ezidő alatt - annak ellenére, hogy számtalan akadályozó tényező állt utunkba - egyszer sem oszlottunk fel, és nem is álltunk le hosszabb hónapokra. Számunkra mindig is áldás volt minden lehetőség, amit kaptunk; sőt, minden kihívás is, amivel szembe kellett néznünk. Összességében tehát egy fantasztikus kalandon vagyunk túl: amellett, hogy az általunk szeretett zenét játszottuk, megszámlálhatatlan bulit nyomtunk le világszerte, és persze kiadtunk tíz (!) albumot. Továbbá - és ez a legfontosabb - rengeteg életre szóló barátságot kötöttünk, köszönhetően a Dew-Scented-nek.

"Mostanra azonban rá kellett eszmélnünk, hogy a Dew-Scented nem működhet tovább mindenki totális, konstans elkötelezettsége nélkül. Ilyen mértékű erőfeszítéseket pedig egyszerűen képtelenek vagyunk a továbbiakban nyújtani, lévén az elmúlt években jelentős mértékben megváltozott mindannyiónk élete. Felismervén ezt a problémát, úgy éreztük, az lesz a legjobb, ha méltó módon, pozitív érzésekkel zárjuk le ezt az epikus fejezetet. Arra törekszünk tehát, hogy a lehető legjobb "koncepcionális végkimenetel" (ahogy az az 'Issue VI' dalszövegében szerepel... haha!) történjen; ahelyett, hogy valaki más kezébe adjuk a sorsunkat és a banda jövőjét.

"A Dew-Scented az elkövetkezendő hónapokban fogja utolsó koncertjeit adni; 2018. október 6-án,  szombaton pedig egy legutolsó speciális bulit tartunk bandánk szülővárosában, az észak-németországi Walsrodéban. Így kívánjuk megünnepelni a zenekar örökségét, még egy utolsó alkalommal.

"Ki tudja, talán még az utolsó pillanatokban bejelentünk további búcsú-koncerteket a nyár hátralevő részére; viszont október 6. után nem lesz többé aktív a Dew-Scented: nem fogunk koncerteket adni, és nem is veszünk fel újabb albumokat.

"Szeretnénk ezúton is köszönetet mondani mindenkinek, aki velünk volt az évek során; aki szerette és támogatta a Dew-Scented-et, bárhol, bármikor, bármilyen alkalommal. Tehát tulajdonképpen mindenkinek, aki ezt olvassa...

"Professzionális tekintetben elsősorban lemezkiadóinknak, a Metal Blade-nek és korábbi partnereinknek - a Prosthetic-nek, a Nuclear Blast-nak, a Grind Syndicate-nek, a Steamhammer/SPV-nek és minden szerződéses kollaboránsunknak mondunk köszönetet, amiért kiadták és promtálták a zenénket.

"Egyúttal köszönjük minden egykori bandatársunknak / session-zenészünknek, a banda összes barátjának, a médiumoknak, a forgalmazó partnereknek, szervező ügynökségeknek és helyi promótereknek, akik bármilyen szintű kapcsolatban álltak velünk az évek során. Reméljük, a jövőben viszont látunk még titeket!

"Ne feledjétek, a zenénk nem vész el; örökké elérhető lesz, bármikor hozzájuthattok. És persze mi is azon leszünk, hogy támogassuk a színteret; a fiatal, tehetséges bandákat!

"Hogy egy másik idézettel zárjuk sorainkat: minden jó, ha a vége jó" - Dew-Scented (1992 - 2018)

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás