Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [499. rész]


2020-04-11

Ma egy legendás korszak- és stílus-alkotó zenekar előtt rójuk le tiszteletünket.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 499. rész

KILLING JOKE - 'The Wait'

A Killing Joke egy angol poszt-punk / indusztrális rockbanda, amely 1978 végén / 1979 elején alakult Londonban. A zenekarnak mai napig tagja két alapító: Jaz Coleman énekes-billentyűs és Geordie Walker gitáros. Mellettük Paul Ferguson dobos és Martin "Youth" Glover basszusgitáros neve szerepel az alapítók között.

A Killing Joke 1978-ban alakult Londonban, és első hallgatásra nem sok különböztette meg a kor százszámra alakuló punk / poszt-punk bandáitól. Ám az alapítókat nem elégítette ki a kétakkordos gitárzúzda / dühös szövegek kombó. Viharos gyorsasággal léptek túl a kiüresedő punk-kliséken, megtartva a mozgalomból mindazt, amit megtartásra érdemesnek ítéltek: a dühöt, a társadalomkritikát és persze a rommá torzított gitárokat. Az énekes-ideológus Jaz Coleman és barátai egyre több ipari elemet emeltek be zenéjükbe, és komoly látványvilággal támogatták meg koncertjeiket. Talán egyik korabeli zenekar sem jelenítette meg elementárisabb erővel a nyolcvanas évek Thatcher-korszakának lesújtó világát – mindazt amiről Derek Jarman filmjei (főként a Jubilee és az Anglia alkonya) mesélnek rémisztő történeteket.

A Killing Joke jól eltalált művészi akciói hamar meglehetős hírnevet és hírhedtséget hoztak a zenekarnak. Az egyik koncert-plakátjukon például karjukat lendítő német katonák sorfalát megáldó pap szerepelt, ami óriási vihart kavart (ez a kép szerepel a Killing Joke 1992-es best-of albuma, a 'Laugh? I Nearly Bought One' borítóján is). Emellett persze a legnagyobb hatást az az új, korábban sosem hallott sűrűségű, brutális erejű, letaglózó zene gyakorolta, amit leginkább valamiféle indusztriális proto-metalnak nevezhetnénk. Kegyetlenül zuhogó, monoton dobok, ipari hangzású riffek, brutális, menetelős hatások – ilyesmikből állt össze a Killing Joke zenéje. 1983-ban komoly változást hozott az új basszusgitáros, Paul Raven érkezése.

Az idők során a Killing Joke sokat finomodott, magába olvasztott már-már popzenei hatásokat, szintetizátoros elektronikát, tánczenét, gothicot, glamet, meg még ki tudja, mi mindent. Az utak az idők során egyre inkább szétváltak - mindenekelőtt Coleman működtetett rengeteg saját projektet, ami 1996-ban a zenekar részleges és időleges megszűnéséhez vezetett. A tagcserék egymást követték, egy időben például Dave Grohl is stúdiózott a zenekarral, de egyre inkább úgy tűnt, hogy a Killing Joke sorsa a lassú megszűnés, és a zenetörténeti panteon.

A „panteon” kifejezés nem túlzás, hiszen kevés együttes gyakorolt nagyobb hatást a kilencvenes évek rock-reneszánszára: a világot felforgató grunge-ra, a nu-metalra, az indusztriálra vagy az elektronikus irányzatok közül az IDM-re. Nehéz elképzelni, hogy a Killing Joke nélkül milyen lenne a kortárs könnyűzene, de az biztos, hogy a Nirvanától a Nine Inch Nails-ig, a Soundgarden-től a Metallicáig, a Faith No More-tól a Korn-ig, a Rammstein-től a Jane's Addicton-ig rengetegen tisztelegtek előtte, dolgozták fel számait vagy akár loptak tőle szégyentelenül.

2007-ben azonban Paul Raven váratlanul elhunyt, és – bármily morbid – lényegében a temetésén újjáalakult az eredeti, „ős”-Killing Joke. A régi-új felállás rengeteget koncertezett, stúdiózott, próbált (néhány session-t lemezen is kiadott), de a közös munka igazi gyümölcse az 'Absolute Dissent' című lemezen érett be, ami 2010. szeptember 27-én jelent meg. Az ehhez kapcsolódó koncert-turné pedig Budapestet is útba ejtette!

2010 novemberében a bandát "Innovator Award" díjjal tüntették ki a Classic Rock Roll Of Honour díjátadó keretében (a díjat nem más adta át a zenekarnak, mint a legendás Zeppelin-gitáros Jimmy Page, aki elárulta, hogy annak idején "totálisan lenyűgözte" őt a Killing Joke zenéje). Emellett, 2011-ben - a Metal Hammer magazin is kitüntette a csapatot - innen 'Az év album' díjat zsebelték be.

2012-ben kiadták újabb lemezüket, ami az 'MMXII' címet kapta. Ez a lemez 44. helyig jutott a hivatalos zenei toplistán - a bandának a 2003-as album után ez volt a legmagasabb toplistás helyezése.

2015 áprilisában - a Lemezboltok Napja alkalmából kiadtak egy dupla koncert-bakelitlemezt, 'Live at the Hammersmith Apollo 16.10.2010' címen; azév októberében pedig megjelent 15. nagylemezük, a 'Pylon', aminek deluxe változatára 5 bónusz track is felkerült. Az album promócióját első körben egy kisebb brit turné keretében valósították meg. Eközben pedig a 'Pylon' felkerült az Egyesült Királyság toplistájának 16. helyére (ez volt a banda legmagasabb helyezése 1994 óta).

2016 novemberében a londoni Brixton Academy színpadán adott koncertet a Killing Joke; ezután pedig nagyszabású európai turnéra indultak. Ez volt a valahavolt leghosszabb ideig tartó Killing Joke-körút.

2018-ban - megünnepelvén a banda fennállásának 40. évfordulóját - újabb világkörüli turnét bonyolítottak le, melynek keretében, október 23-án felléptek a budapesti Dürer Kertben is.

Friss hírek a bandától: www.killingjoke.co.uk


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás