Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [500. rész]


2020-04-15

Elérkeztünk fél évtizede elindított rovatunk feléhez. Ezért most egy vérbeli klasszikussal köszönjük meg Nektek az eddigi figyelmet!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 500. rész

AC/DC - 'Dirty Deeds Done Dirt Cheap'

Az AC/DC ausztrál hard rock zenekart Malcolm és Angus Young testvérek alapították 1973 decemberében, Sydney-ben. Az együttes a rock zenei műfaj úttörője, kiemelkedő csapata. Számos tagcserén mentek keresztül, mígnem 1975-re kialakult az első stabil felállásuk – Malcolm Young ritmusgitáros, Angus Young szólógitáros, Bon Scott énekes, Phil Rudd dobos, Mark Evans basszusgitáros –, és kiadták első albumukat, 'High Voltage' címmel. Ugyanebben az évben még kiadták a 'T.N.T.' névre hallgató lemezüket is. A két anyag hamar sikert aratott - ennek köszönhetően lehetőségük nyílt Európában is koncerteket adniuk. Így egy szélesebb réteg is megismerhette az AC/DC zenéjét.

A növekvő népszerűségük, és az ezt követő két évben kiadott lemezeik – 'Dirty Deeds Done Dirt Cheap', 'Let There Be Rock' – új távlatokat nyitottak meg a zenekar életében, ugyanis eljuthattak az Amerikai Egyesült Államokba. Az 1978-ban kiadott 'Powerage' albumon már Cliff Williams játszott basszusgitáron. Az igazi áttörést azonban a 'Highway to Hell' lemez hozta meg számukra, mely minden korábbi anyagaiknál nagyobb sikert aratott, és hozzájárult rajongótáboruk jelentős növeléséhez. A csapat a csúcsról viszont hirtelen a mélybe zuhant, ugyanis 1980 februárjában elhunyt Bon Scott énekes. Halála mind társait, mind a rajongókat megérintette, az események miatt pedig az AC/DC kis híján a feloszlás sorsára jutott.

Pár hónappal Scott halála után végül a zenekar Brian Johnson személyében találta meg új énekesét. Rövid idő alatt el is készítették új albumukat, melynek címe 'Back in Black' lett. Az album gigantikus sikert aratott, nemcsak a zenekar, hanem az egész hard rock-történelem legsikeresebb alkotása is lett.

Az AC/DC albumait világszerte elképesztő számban értékesítették, a zenekar első harminc éve alatt hozzávetőleg 200 millió példányban keltek el lemezeik. Az AC/DC nevéhez fűződik minden idők legnagyobb példányszámban eladott hard rock albuma is, amely egyúttal a harmadik legnagyobb példányszámban eladott nagylemez a világon: ez a 'Back in Black' című album. Az 1980 júliusában megjelent albumból napjainkig világszerte több mint 50 millió példány kelt el.

Az új évezredben mindeddig három albumot adott ki a csapat: 2000-ben jelent meg a 'Stiff Upper Lip', 2008-ban a 'Black Ice', 2014-ben pedig a 'Rock or Bust' - mindegyik promóciójával teltházas világkörüli turnékat bonyolítottak le. A legutóbbi turnén - Brian Johnson hallás-problémái okán - a Guns N' Roses frontembere, Axl Rose volt az AC/DC énekese.


A 'Dirty Deeds Done Dirt Cheap' az AC/DC harmadik albuma, amely 1976 szeptemberében, először Ausztráliában jelent meg, az Albert Productions gondozásában. Az ausztrál kiadás számlistája eltér a később nemzetközi forgalomba került nagylemez számlistájától. Az albumról a 'Jailbreak' volt az első kislemez, amelynek B-oldalára a nagylemezre fel nem került 'Fling Thing' című számot tették.

Az album 1976 novemberében jelent meg Európában, egy kissé más formában, mint a két hónappal korábban kiadott ausztrál változat. A nagylemez az Egyesült Államokban csak 1981-ben, az énekes Bon Scott halála után jelenhetett meg.

A korábbiaknál keményebb hangzású lemezt 1976 januárjától márciusig, több részletben rögzítették az Albert Stúdióban, miközben folyamatosan koncerteztek is. A lemez felvétele után, 1976. április 2-án Angliába repültek, az AC/DC első brit turnéjának lebonyolítására. Érdekesség, hogy az együttes első albuma ('High Voltage') csak ekkor jelent meg Angliában és Európában, ahol ezután több mint fél éven át koncerteztek. Mielőtt november végén hazatértek Ausztráliába, az Atlantic Records kiadta Európában a 'Dirty Deeds Done Dirt Cheap' LP-t egy kissé más formában, mint az eredeti ausztrál változat.

Az eredeti ausztrál kiadáshoz képest a nemzetközi piacra szánt LP más számlistával került a lemezboltokba. Nem csak a számok sorrendjét variálták meg, de lehagyták a 'R.I.P. (Rock In Peace)' és a 'Jailbreak' dalokat (mindkettő megjelent kislemezen is Ausztráliában), a helyükre pedig az Ausztrálián kívül még kiadatlan 'Rocker' (az 1975-ös 'T.N.T.' című második AC/DC-albumról), továbbá az 1976 szeptemberében Londonban rögzített 'Love At First Feel' került fel a korongra. Utóbbi kislemezen is megjelent.

A 'Dirty Deeds...' album hatszoros platinalemez lett Ausztráliában és az USA-ban, miután több mint 6 millió példány kelt el belőle a két országban (ezzel ez az album lett az AC/DC harmadik legkelendőbb lemeze, a 'Highway to Hell' és a 'Back in Black' után).


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás