Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [503. rész]


2020-04-25

Ölj vagy legyél kedves!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 503. rész

SAMANTHA FISH - 'Kill Or Be Kind'

Samantha Fish egy amerikai énekes-gitáros / dalszerző, aki 1989- január 30-án született, Kansas City-ben. Habár Fish-t sokan nevezik blues-előadónak, Samantha albumai és koncertjei stílusilag számos műfajt (rock, country, funk, bluegrass, ballada, stb.) felölelnek.

Fish gyermekkora nagy részét a Missouri-beli Kansas City-ben töltötte, ahol a kezdetekben a dobolás volt a szenvedélye, de 15 éves korában gitárra cserélte a hangszert. Édesanyja egy helyi templomi kórus tagja volt, édesapja pedig hobbi-gitáros. Miután a lány megismerkedett Bonnie Raitt és Stevie Ray Vaughan, később pedig Tom Petty és a The Rolling Stones lemezeivel, eldöntötte, hogy ő maga is hivatásos zenész lesz. A Stones 'Sticky Fingers' című albumát az egyik legnagyobb hatásának tartja. Samantha és nővére, a szintén zenész Amanda Fish ettől függetlenül tinédzserkorukban elsősorban a blues megszállotjai voltak. Samantha gyakori látogatója volt a Knuckleheads Saloon-nak, ahol élőben látott fellépni szinte minden blues-előadót. Miután 18 éves lett, háttér-vokalista ő maga is beszállt egyes előadók performanszaiba a Knuckleheads színpadán.


2009-ben Fish felvette és kiadta első, 'Live Bait' című albumát, ami egy koncertlemez. A 'Live Bait' felkeltette a Ruf Records figyelmét, mely kiadó három női blues-előadó (Fish, Cassie Taylor és Dani Wilde) közreműködésében összeállított és piacra dobott egy 'Girls with Guitars' című albumot. A három nő 2011-ben együtt is turnézott, a Ruf Records európai és észak-amerikai Blues Caravan körútja keretében.

Fish ezt követően sem állt le a turnézással. Samantha Fish Band elnevezésű bandájának tagja volt "Go-Go Ray" Pollard dobos és Chris Alexander basszusgitáros is. 2011-ben ez a felállás vette fel a 'Runaway' albumot, aminek munkálataiban a front-asszony mentora, Mike Zito producer segédkezett. Ez az album elnyerte a 2012-es Blues Music Award 'Legjobb új előadó' kategóriáját.

Fish 2013-ban szerepet kapott Devon Allman 'Turquoise' című albumán; méghozzá egy duettben, ami a Tom Petty/Stevie Nicks-klasszikus 'Stop Draggin' My Heart Around' feldolgozása volt. 2013 nyarán Fish-t felhívta a színpadra a legendás Buddy Guy, akinek nagyon megtetszett a zenésznő gitárjátéka. Guy a következőket szólta a közönséghez: "Amikor ilyesmi történik a színpadon, egész éjszaka képes lennék itt játszani!".

2013-ban megjelent Fish második teljes értékű stúdióalbuma, a 'Black Wind Howlin'', melyen Mike Zito producer gitározott, Yonrico Scott dobolt, Johnny Sansone harmónikázott és (egy számban) Paul Thorn duettezett a front-asszonnyal. Ezt az albumot a Louisiana-beli Maurice-ben vették fel, a Dockside Stúdió falai között. Mike Zito bandatársai a Royal Southern Brotherhood zenekarban (vagyis Yonrico Scott és Charlie Wooton) hangmérnökként segítettek be a munkálatokba.

Szintén 2013-ban történt, hogy Fish vendég-előadóként kapott szerepet a 'The Healers Live at Knuckleheads Saloon' című koncert CD/DVD-n, amit Jimmy Hall, Reese Wynans, Kate Moss, illetve Danielle és Kris Schnebelen (Trampled Under Foot) kollaborációjában rögzítettek és adtak ki. A kiadvány eladásából származó bevételek a Blue Star Connection alapítvány javára kerültek jóváírásra.

Fish harmadik albuma, a 'Wild Heart' 2015. július 10-én jelent meg. Ez az album jóval rockosabb hangzású volt a korábbiaknál. A lemez öt dalát maga Samantha írta; öt másikat Jim McCormick-kal közösen szerzett Nashville-ben. A producer ezúttal Luther Dickinson volt, aki húros hangszereken (gitár, basszusgitár, mandolin) is besegített a munkálatokba. A 'Wild Heart' dalait négy különböző stúdióban - Royal Studios, Ardent Studios (Memphis), Zebra Ranch (Coldwater, Mississippi), Blade Studios (Shreveport, Louisiana) rögzítették. Vendégként Brady Blade (dobok), Lightnin' Malcolm (gitár), Shardé Thomas (dobok), Dominic Davis (basszusgitár), Shontelle Norman-Beatty (háttér-vokál) és Risse Norman (háttér-vokál) szerepel a dalokban.

Fish negyedik szólóalbuma, a 'Chills & Fever' 2017. március 17-én látott napvilágot. Ezt a lemezt Detroit-ban vette fel Samantha, a The Detroit Cobras nevű zenekar egyes tagjaival közösen. A producer ebben az esetben Bobby Harlow volt. Szintén ebben az évben (decemberben) jelent meg az ötödik Fish-album, a 'Belle of the West', amit ismét Luther Dickinson producelt.

Fish hatodik albuma, a 'Kill or Be Kind' 2019. szeptember 20-án jelent meg, új kiadója, a Rounder Records révén. Az AllMusic abban az évben ezt a lemezt jelölte meg, mint a 'Legjobb blues-album'.

Egy friss interjúban Samantha a következőket nyilatkozta: "15 évesen kezdtem gitározni, méghozzá titokban. Az apukámnak volt egy gitárja és azon próbáltam gyakorolni. Apám, a nővérem és a nagybátyáim is gitároztak, úgyhogy mindig szólt nálunk valami zene - többnyire metal, így engem is hamar magával ragadott ez a hangulat. Az AC/DC 'Live at Donington' kiadványa már azelőtt nagy hatással volt rám, hogy elkezdtem volna gitározni. Imádtam, ahogy Angus Young játssza a 'Whole Lotta Rosie' szólóját, de nagy kedvencem volt a Soundgarden is. A 'Let Me Drown'-t egyszerűen imádom tőlük. Ez az első dal a 'Superunknown' lemezen, és szerintem ennél jobban nem is lehetne kezdeni egy albumot. A mai napig Chris Cornell az egyik példaképem".

Bővebb infók, hírek: www.samanthafish.com


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás