Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [507. rész]


2020-05-09

Egy hazai klasszikussal elevenítjük fel a meglehetősen sokszínű és fordulatokkal teli kilencvenes éveket.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 507. rész

SING SING - 'Tettes Vagy Áldozat'

A Sing Sing zenekar a 90-es évek egyik legsikeresebb rockzenekara. Dallamos, de gitár-központú zenéjükkel és a fiatalok életével, gondjaival (szerelem, bulik, katonaság) foglalkozó dalaikkal sikeresen szólították meg a hallgatóságot. Legismertebb daluk a 'Halál a májra'.

1988-89-ben jött létre a banda, Százhalombattán. Stílusukra hatással volt a Bon Jovi, a Skid Row, a White Lion, a Pink Cream 69 és a Dokken. 1989 nyarán részt vettek a tokaji Rock Gyermekei Táborban, ahol közönség-díjasok lettek. Ezzel elindult a csapat szekere is. Tíz nagylemezt készítettek, amiből a 'Bűn az élet' aranylemez lett.

1994-ben nyarán a csapat és a rajongók megtartották az első Sing Sing-tábort Tokajban. Ezt további négy követte. 1998-ban azonban megtört a csapat lendülete. A nem túl sikeres 'Sztrájk' című lemez után Abaházi Zoltán elhagyta a zenekart. A helyére Jung Norbert érkezett, ám vele már nem volt hosszú életű a csapat és 1999 elején feloszlottak.

Az újjáalakulás ideje 2013-ban jött el.

Kezdetek

A zenekar a dallamos rock zenét játszó Magazin (Csordás, Hangyássy) és a dallamos heavy-metalt játszó Triton (Csarnoki, Tobola, Kun) együttes romjain alakult Százhalombattán. Indulásukhoz sok segítségen kaptak Szép Istvántól és a battai művelődési háztól. Már a Magazin is ért el szép sikereket, de a lemezkiadás nem sikerült, ezenfelül az állandó tagcserék sem segítették a zenekart (ekkoriban a kötelező katonaság sok zenekart tett tönkre). Amikor Csordás Levente énekes az Egyesült Államokba ment, akkor Kun Péter (Új-Triton, Pokolgép, Edda) is távozott. Ezután érkeztek a szekszárdi Abaházi-testvérek a zenekarhoz, és ezzel kialakult a szélesebb körben is ismert zenekar alapja. A doboknál Tobola Csaba (később Ossian) ült, gitárokon Csarnoki Antal és Abaházi Zoltán, a basszusgitáros Hangyássy László, az énekes pedig Abaházi Csaba volt.

Részt vettek a tokaji Rock Gyermekei táborban, ahol közönség-díjasok lettek. Ezután Tobola Csaba távozott a Kanguru zenekarhoz. Érdekesség, hogy a helyére érkező Boros Péter pedig épp a Kangurut hagyta ott - gyakorlatilag helyet cseréltek. 1990-ben felvehették az első lemezüket, amely az 'Életfogytig Rock 'n' Roll' címet kapta. Erre két egykori Magazin nóta is felkerült: a 'Nehéz lehet hősnek lenni' és a 'Sírni csak a győztesnek szabad'. Első lemezükön jól érezhető a Bon Jovi hatása, míg a második lemezen inkább a keményebb Skid Row hatása érezhető.

1991-ben elkészült a következő lemez, mely a 'Törvények Nélkül' címet kapta. Ezután ismét doboscsere következett, bár a zenekar tagjai próbálták elkerülni, de Boros Pétert behívták katonának. Helyét először csak helyettesként, majd véglegesen Váry Zoltán vette át, aki a turnén előzenekar Mister-X tagja volt.

Sikerek

A következő lemez szövegeinek megírásába már besegítettek a Sex Action tagjai is. A lemez 92-ben jelent meg 'Élve vagy halva' címmel. Ezzel a lemezzel egy új kategóriába léptek a srácok, a stílus a "dirty-rock" felé mozdult el, a korábbi Skid Row - Bon Jovi vonaltól. A lemezbemutató a Petőfi Csarnokban volt, amely meg is telt erre az alkalomra.

'93-ban egy feldolgozás-lemez után jött a csapat legnagyobb sikere, a 'Bűn az élet', amelyért átvehették az aranylemezt is. Ezt a lemezt Kun Péter emlékének ajánlották, és szerepelt rajta egy emlékére írt instrumentális dal, a '9386' (ennyi napot élt Péter). Ezen az albumon szerepelt továbbá a legismertebb számuk, a 'Halál a májra' (melynek felvették egy technós változatát is). Ebben az időben hívták be Csarnoki Antalt is katonának, aki inkább a polgári szolgálatot választotta; így a zenekarral tudott maradni.

'94-től elindultak a tokaji Sing-Sing táborok és megjelent egy válogatás-lemez. '96-ban következett a 'Tettes vagy áldozat', majd még ebben az évben egy koncertlemez, a 'Tábor '96'.

Hanyatlás

1998-ban jelent meg a következő lemez, az éles stílusváltást hozó 'Sztrájk', mely nem is ért el túl nagy sikereket.

Ezután Abaházi Zoltán távozott a zenekarból, a többiek pedig úgy döntöttek, hogy négyen folytatják. Később ötödik tagnak érkezett Jung Norbert. 1999-ben ismét megjelent egy válogatás-lemez, és a zenekar megünnepelte a tizedik szülinapját egy koncerttel a Petőfi Csarnokban. A koncerten vendégként felléptek a korábbi tagok is - Tobola Csaba, Boros Péter és Abaházi Zoltán. Ezután a zenekar bejelentette a feloszlást.

A feloszlás után

Abaházi Csaba a Danubius Rádió műsorvezetője lett. Abaházi Zoltán a Hit Gyülekezete zenekarában zenél. Csarnoki Antal egy darabig a civil életet választotta, majd feltűnt a Magazin emlék-koncerten és az Irigy Hónaljmirigyben, mint kisegítő gitáros, később, Ambrus Zoltán kiválásával állandó tag lett. Hangyássy László (Zero-G, Zorall) és Váry Zoltán (KISS Forever Band) maradtak a rockzenei pályán.

2005-ben hosszú hallgatás után megjelent a 'Tíz év a Sing Singben' című DVD, ami a csapat videóklipjeit, interjúkat és egyéb felvételeket tartalmazta. 2007-ben egy díszdobozban rengeteg extrával újra ki lett adva az összes lemez. Ennek címe: 'Összezárva '89 - '99'. 2009-ben lehetőség adódott egy koncertre, hiszen a zenekar a huszadik szülinapját ünnepelte volna, de Abaházi Zoltán nem kívánt fellépni a zenekarban (illetve csak úgy vállalta volna el, hogy háttal állva játszik a koncerten). A többiek márpedig csak vele tudták volna elképzelni ezt a koncertet, így a buli elmaradt. A rajongók viszont továbbra is várták őket, hátha egyszer talán mégis lesz Sing Sing-buli.

Ennek hatására Csarnoki Antal és Hangyássy László mégis úgy döntöttek hogy felélesztik a Sing Sing-et. Abaházi Zoltán gitáros posztját Váry Zoltán vette át, aki a KISS Forever Band Kiss tribute-bandában gitározik is. A dobos pedig Boros Péter "Pöpi" lett, aki a Sing Sing-ben Váry "Marci" Zoltán elődje volt (az első lemezt is vele vették fel). Már csak énekes kellett Abaházi Csaba helyére. Ez az énekes az Irigy Hónaljmirigyből ismert Sipos Tamás lett. A visszatérő koncert 2013. május 16-án került megrendezésre, a budapesti Zöld Pardonban.

A folytatás

2013.05.16-án a Zöld Pardonban újra koncerttel álltak elő, melyet hosszas előkészületi munka előzött meg. Mivel Abaházi Csaba több koncert-lehetőséget is lemondott, új énekese lett a bandának. A koncertnek az "Első Csapás" címet adták a fiúk.

3 csapást terveztek a fiúk évente, de már az első évben, 2013-ban 4 lett belőle a nagy igény miatt.

A Zöld Pardon után jött a Balatonszemes Sörolimpia; ezt követte a Budapest Park és végül ősszel a Barba Negra Music Hall.

2014 februárjában újabb koncerttel álltak elő. 2015-ben pedig megjelent a visszatérő album, a 'Visszaesők'. Ekkor a felállás a következőképpen nézett ki:

    Boros Péter - dob,
    Csarnoki Antal - gitár,
    Lévai-Hangyássy László - basszusgitár,
    Váry Zoltán - gitár,
    Sipos Tamás - ének.

A 2019-es év újabb változást hozott, Boros "Pöpi" Péter egészségügyi okokra hivatkozva kiszállt a zenekarból. Pótlására Váry "Marci" Zoltán visszaült a dobok mögé, míg a gitárosi posztott Lévai-Hangyássy Bence, Manca idősebb gyermeke kapta. Ebben az évben egy zenei érdekesség is született, Akusztik címmel akusztikus koncertet adtak.

Felállás 2019-től így néz ki:

    Lévai-Hangyássy Bence - gitár
    Csarnoki Antal - gitár,
    Lévai-Hangyássy László - basszusgitár,
    Váry Zoltán - dobok,
    Sipos Tamás - ének.

A Sing Sing hivatalos Facebook-oldala itt érhető el.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás