Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [508. rész]


2020-05-13

Ma a 2000-es évek egyik legnevesebb groove metal bandája előtt hajtunk fejet.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 508. rész

CHIMAIRA - 'The Venom Inside'

A Chimaira egy amerikai groove metal / hardcore / metalcore együttes volt, ami 1998-ban alakult Cleveland-ben. Nevüket a görög mitológia háromfejű szörnyéről, Kiméráról kapták.

Pályafutásuk alatt hét stúdióalbumot adtak ki. A Chimaira klasszikus felállásában Mark Hunter énekes, Rob Arnold és Matt DeVries gitárosok, Chris Spicuzza billentyűs, Jim LaMarca basszusgitáros és Andols Herrick dobos vett részt - legnagyobb sikereiket ebben az összeállításban érték el. A 2011-es 'The Age of Hell' albumon már csak Mark Hunter és Rob Arnold szerepelt, miután a zenekar többi tagja kilépett. A 2013-ban megjelent, utolsó Chimaira albumon Hunter mellett új zenészek tűntek fel, de a következő évben ők is magára hagyták az énekest, aki bejelentette a zenekar feloszlását. 2017-ben a klasszikus felállás - Andols Herrick dobos kivételével - újból összeállt egyetlen koncert erejéig.


A Chimaira zenekart hivatalosan 1998 augusztusában alapította Jason Hager gitáros és Mark Hunter énekes, akik rövid időn belül maguk mellé vették két jóbarátjukat: Jason Genaro dobost és Andrew Ermlick basszusgitárost. Zenéjük hangzását még erőteljesebbé téve, a banda továbbá bevette a csapatba Rob Arnold (ex-Common Thread, Sanctum) gitárost is. Arnold csatlakozása után Hager szólógitárról ritmusgitárra váltott.

A banda első demóját 1999 januárjában vette fel. Ezután Genaro-t leváltották Arnold egykori, Sanctum-beli bandatársára, Andols Herrick-re, akivel újra felvették ezt a demó-lemezt. Az 1999-es év nagy részét a csapat USA-beli koncertezéssel töltötte, és még ebben az évben kilépett soraikból Andrew Ermlick - helyét Rob Lesniak vette át. Ezután felvették második demó-lemezüket, amit már a helyi rádiók is felkaptak. Miután 'Dead Inside' című szűmukat előadták a rövid életű, USA Network által sugárzott Farmclub.com sorozatban, a Chimairát leigazolta a Roadrunner Records.

A banda hivatalos debütáló EP-je 'This Present Darkness' címmel jelent meg 2000-ben, a független East Coast Empire kiadó révén. Ezután a neves Thom Hazaert menedzser vette szárnyai alá a bandát, akinek köszönhetően már olyan nevesebb bandák előzenekarként adhattak koncerteket, mint a Hatebreed és a God Forbid. Ekkoriban a banda feldolgozott egy Accept-klasszikust ('Balls To The Wall'), amit az ECW Wrestling soundtrack-album, az 'Anarchy Rocks Vol. 2' egyik betétdalaként használtak fel.

2001-ben felvették és kiadták első hivatalos nagylemezüket, a 'Pass out of Existence'-et; méghozzá egy Mudrock nevű producerrel. Ekkor már Jim LaMarca volt a banda basszusgitárosa; Chris Spicuzza pedig a sampler / elektronikus hangszer-felelős. Az album megjelenése és a promóciós turné után Jason Hager apa lett; ezért kilépett a csapatból. Helyét a clevelandi Ascension zenekarból ismert Matt DeVries vette át. A 2001 októberében megjelent 'Pass out of Existence' albumon nem mellesleg vendégként zenélt a Deftones gitárosa, Stephen Carpenter.

2002 végén megkezdődtek a második nagylemez dalszerzői munkálatai. A 'The Impossibility of Reason' lemez stúdiós folyamatát később egy 'The Dehumanizing Process' című DVD-n dokumentálták. A lemez-megjelenés után Andols Herrick dobos leköszönt, mondván "belefáradt a turnézásba", és inkább főiskolai tanulmányait folytatja. A Chimaira új dobosa a svéd származású Ricky Evensand lett, aki korábban egy kis ideig tagja volt a Soilwork-nek is. Evensand Chimaira-beli pályafutása azonban rövidre sikeredett, mivel a Slayer legendás gitárosa, Kerry King beajánlotta Hunter-nek Kevin Talley-t, egy tehetséges és tapasztal death metal-dobost, aki korábban megfordult a Dying Fetus és a Misery Index zenekarokban. Miután a Chimaira hivatalosan is bevette soraiba Talley-t, befejezték a függőben lévő turnékat, majd megkezdték a következő album dalszerzői munkálatait.

2005 első felében a banda újra elkezdett turnézni; időközben (2005 augusztus) pedig kiadta 'Chimaira' című albumát, ami a csapat egyetlen lemeze volt, melyet Talley-val közösen rögzített. Ezután következett a Sounds of the Underground turné, aminek közepette Hunter és DeVries belevágott egy másik zenei projektbe; konkértan a Roadrunner Records 25. születésnapja alkalmából megjelent, ünnepi, 'The All-Star Sessions' CD munkálataiba, melyre exkluzíve meghívták őket (valamint egy kisebb szereplés erejéig Andols Herrick-et) is. A közreműködés olyan jól sikerült, hogy Andols ismét hivatalos tagja lett a bandának, miután Talley elbúcsúzott.

2006-ban a Chimaira és a Roadrunner Records útjai különváltak; a banda pedig új lemezszerződést kötött a Ferret Records-szal (Észak-Amerika területére) és a Nuclear Blast-tal (a világ többi részére). Egyúttal bejelentették negyedik, 'Resurrection' című nagylemezüket, ami 2007. március 6-án látott napvilágot. Ezt követően, 2008 folyamán több turnét is lebonyolítottak. Az egyik koncert-körúton vendégként lépet fel velük Brendon Small (Dethklok).

A 'Resurrection' album folytatását Cleveland-ben vették fel, Ben Schigel producer közreműködésében, 'The Infection' címmel. Ezt a hanganyagot a legendás Chris "Zeuss" Harris (Hatebreed, Shadows Fall) keverte. Az album 2009. április 21-én jelent meg. Az első ízelítő single-dal, a 'Secrets Of The Dead' március 3-án látott napvilágot. A 'The Infection' 30. helyen végzett a 200-as Billboard-toplistán. A promóciós lemezbemutató turnén DeVries helyét Emil Werstler (Dååth) vette át, mivel DeVries-nek megszületett az első gyermeke.

2009. december 27-én megrendezték az első éves Chimaira Christmas karácsonyi bulit, a clevelandi House Of Blues színpadán. Ezt a koncertet felvették egy 'Coming Alive' című DVD-re, ami 2010-ben jelent meg.

2010 végén Jim LaMarca basszusgitáros visszavonult a zeneléstől, és kilépett a bandából.

2011. január 24-én a Chimaira újabb lemezszerződést kötött; ezúttal az eOne Music kiadóval. Hatodik nagylemezük munkálatait 2011 márciusára fejezték be, sé végül azév augusztusában adták ki, 'The Age of Hell' címen. Ezt megelőzően Chris Spicuzza kilépett a bandából, és bejelentette új projektjét; egy telefonos játék-startup (IRL Gaming) fejlesztését. Vele együtt távozott Andols Herrick is - őt konkrétan kirúgták;habár később újra felkérték a csatlakozásra, ami aztán visszautasított.

2011 novemberében Mark Hunter kiadott egy közleményt, ami arról szólt, hogy "személyes problémáik" miatt Matt DeVries és Rob Arnold gitárosok is távoznak a Chimairából, a 2011-es Chimaira Christmas rendezvényt követően. Arnold helyét Emil Werstler vette át; az új ritmusgitáros Matt Szlachta (Dirge Within), az új basszer pedig Jeremy Creamer (Dååth) lett.

2012. december 29-én bemutattak egy új dalt az éves Chimaira Christmas bulin, 'I Despise' címmel. Ezzel egy napon osztották meg a YouTube-on következő albumuk első ízelítő videóját. Az új stúdióalbum 'Crown of Phantoms' címmel jelent meg 2013. július 30-án.

2014 augusztusában Emil Werstler kilépett a bandából, hogy szóló-karrierbe kezdjen. Egyúttal a banda többi tagja is bejelentette kilépését; Mark Hunter pedig 2014. szeptember 4-én hivatalosan is feloszlatta a Chimairát.

A Chimaira klasszikusnak nevezhető felállása 2017. december 30-án tért vissza a színpadra: Mark Hunter énekes, Rob Arnold és Matt DeVries gitárosok, Jim LaMarca basszusgitáros, Austin D'Amond dobos és Chris Spicuzza billentyűs / programozó a Cleveland-i Agora Színházban adott reunion-koncertet (ez a felállás legutóbb 2010-2011 környékén zenélt együtt). Austin D'Amond helyett eredetileg Andols Herrick lépett volna színpadra, de az utóbbi nem tudta vállalni a bulit; így végül D'Amond dobolt a reunion-koncerten.

Ezt követően nem történt további együttműködés: a Chimaira a 2017-es év végén végleg feloszlott. Rob Arnold a WretchedPain és a The Elite zenekarokban folytatta pályafutását; Jim LaMarca pedig HighPoint néven alapított új bandát. Austin D'Amond jelenleg a DevilDriver dobosa;
Matt DeVries pedig session-gitárosként tevékenykedik. A néhai Chimaira frontembere / egyetlen örökös tagja, Mark Hunter a feloszlás óta csak különféle vendégszerepeket vállal.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás