Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [512. rész]


2020-05-27

Sötét napok szálltak az emberiségre...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 512. rész

COAL CHAMBER - 'Dark Days'

A Coal Chamber egy népszerű amerikai nu-metal együttes volt. 1993-ban alakultak Los Angeles-ben. Fennállásuk alatt négy nagylemezt jelentettek meg. Magyarországra is eljutottak egyszer, 1998-ban, a Black Sabbath egyik előzenekaraként. 2016-ban feloszlottak.

A "Coal Chamber" név "szeneskamrát" jelent, elődjük az 1992-ben alapított "She's in Pain" volt, amelyet egy évvel később változtattak meg. Dez Fafara frontember 2002-ben új együttest alapított, DevilDriver néven, amely az "anyazenekarral" ellentétben egészen a mai napig aktív. Lemezkiadóik a következők voltak: Napalm Records, Roadrunner Records, Woah Dad!.

Zeneileg főleg a nu-metal műfajba sorolható a Coal Chamber zenéje, de az alternatív metal / gótikus metal műfajba is beleillenek. Lemezeiken továbbá egyéb zenei elemek is hallhatók.


Megalakulás és a korai évek (1993–1995)

1994 végén Dino Cazares, a Fear Factory gitárosa fedezte fel a Coal Chamber-t, ami rövid időn belül be is futott. Az új banda rendszeres fellépője lett a világhírű Roxy és Whisky A Go Go kluboknak; a sikerek okán pedig lemezszerződést kötött velük a Roadrunner Records.

Az énekes Dez Fafara már az első hónapokat követően kilépett a csapatból; lévén feleségével nem tudtak megegyezni a bandabeli tevékenységeit illetően. 1995 tavaszán azon újra belépett Dez a Coal Chamber-be; méghozzá a saját házassága árán. Fafara elvált feleségétől, de a Coal Chamber maximális erővel léphetett a színtérre, zsebükben a Roadrunner-lemezszerződéssel.

'Coal Chamber' (1996–1998)

1996-ban a Coal Chamber fellépett az első rendezésű Ozzfest-en, miután a banda megtalálta hivatalos dobosát, Mike "Bug" Cox személyében. A komplett felállással ezután fel is vették a debütáló albumot, ami stílszerűen 'Coal Chamber' címmel jelent meg, 1997. február 11-én. A banda első, 'Loco' című videoklipjét Nathan "Karma" Cox rendezte, mint az album elsőszámú promóciós kisfilmjét.

1997-ben a Coal Chamber már Európában turnézott, a Machine Head, a Napalm Death és a Skinlab társaságában. A körút keretében felléptek a holland Dynamo Fesztiválon is. Azév szeptemberében a Pantera társaságában turnéztak, az Anthrax előzenekaraként. 1997-ben és 1998-ban pedig a Megadeth 'Cryptic Writings' albumának turné-vendégei voltak.

'Chamber Music' (1999–2001)

Második lemezük, a 'Chamber Music' 1999-ben jelent meg. Ezzel az albummal még nagyobb sikereket arattak: ötbb headliner- és fesztivál-turnén is részt vettek; sőtmitöbb felkeltették Ozzy Osbourne felesége, Sharon figyelmét is, aki átvette a Coal Chamber menedzseri feladatait.

A Coal Chamber abban az évben az Insane Clown Posse Amazing Jeckel Brothers turnéjának vendége volt, a Biohazard, a Krayzie Bone, a Twiztid és a Mindless Self Indulgence egyes zenészeivel közösen. Míg a Biohazard, a Mindless Self Indulgence, Krayzie Bone és a Twiztid pozitív fogadtatásban részesült a közönség soraiban, addig a Coal Chamber-t ignorálták a fanok. Az Insane Clown Posse rajongói nem voltak hajlandók jegyet váltani azokra a koncertekre, amiken a Coal Chamber volt az előzenekar. Három ilyen koncerten több száz jegy-visszafizetést eszközöltek az illetékesek; így az ICP két tagja, a testvérpár Violent J és Rob meghozták a döntést: ki kell rúgni a turnéról a Coal Chamber-t. Sharon Osbourne később egy tévéműsorban jelentette be, hogy a Coal Chamber ezért az incidensért jogi pert indít. Mindez odáig vezetett, hogy a Coal Chamber néhány éven keresztül nem adott koncerteket és nem is működött aktívan a banda. Nem léptek fel az előre bejelentett, 2000-es Tattoo the Earth turnén sem.

'Dark Days' / Feloszlás (2002–2003)

A banda 2001 végére alakult újjá; néhány hónapon belül pedig felvették az új, 'Dark Days' című albumot. A basszusgitárosnő Rayna Foss ezután kilépett a csapatból; lévén újdönsült anyuka lett. Helyét az a Nadja Peulen vette át, aki - néhány koncert alkalmával - korábban is helyettesítette már a terhes Foss-t. Rayna később azt is elárulta, hogy ő és férje "megtalálták Jézust"; ezért hagyta el a Coal Chamber-t.

2002 májusában jelentették be, hogy a Coal Chamber feloszlott, miután Fafara és a gitáros Miguel Rascón egy texasi koncerten egymásnak esett. Már a Lubbock-beli koncertet megelőzően is szóban szidalmazták egymást, de a színpadon Rascón gitárjával fejbe is vágta Fafarát. Az énekes ekkor közölte, hogy "Ez volt az utolsó Coal Chamber-buli!", majd leviharzott a színpadról. Ezután a maradék tagok próbálták befejezni a bulit - a mikrofont Rascón vette át egy kis időre, de aztán mindannyian levonultak. Cox előtte még szétverte dobfelszerelését...

Mindennek ellenére a banda ezután rendezte sorait: később szerepeltek a Last Call with Carson Daly műsorban; majd részt vettek egy amerikai turnén, az American Head Charge, a Lollipop Lust Kill és a Medication zenekarok társaságában. Ezek voltak a Coal Chamber utolsó koncertjei.

2002 okóberében Cox-ot hivatalosan is kirúgták a bandából, és annak ellenére, hogy a Coal Chamber honlapján keresett új dobost, nem sokkal később minden banda-aktivitást beszüntettek.

2003 nyarának végén a zenekar kiadott egy 'Giving the Devil His Due' című válogatás-albumot, melyen több korai demó-felvétel, néhány kiadatlan dal, alternatív stúdió-mix és remix volt hallható. A Coal Chamber ezután hivatalosan is feloszlott. Ez 2003-ben történt, miután Dez Fafara megalapította új, DevilDriver nevezetű bandáját.

A feloszlás után (2003–2010)

2004 augusztusában a Roadrunner Records kiadott egy 'The Best of Coal Chamber' című lemezt. 2005 júniusában Fafara kijelentette, hogy a Coal Chamber feloszlása végleges volt: nem fognak többé összeállni. Az esetleges újjáalakulás ötletét pedig így nevezte: "Olyan lenne, mint újra megismételni a 4. osztályt".

Fafara a DevilDriver színeiben mindeddig nyolc nagylemezt rögzített. Ő volt az egyetlen ex-Coal Chamber tag, aki aktívan zenélt a feloszlás után is. Nadja Puelen basszusgitáros egy póló-gyártó céget hozott létre, CruelTees néven; Mikey "Bug" Cox dobos pedig egy autóbaleset következtében több évig lábadozott (később Machine Gun Orchestra néven alapított saját bandát). Meegs Rascón Glass Piñata néven hozott létre saját bandát, am néhány demó-felvétel kiadását követően fel is oszlott. A gitáros ezután egy Orange County-beli electro-rock formációban (NEO GEO) próbált szerencsét, de ez sem tartott sokáig.

Fafara és Rascón 2008. október 24-én jelentette be, hogy rendezték nézeteltéréseiket. Rascón ekkor egy koncert erejéig fel is lépett a DevilDriver vendégeként, a kaliforniai Pomonában, a Glasshouse színpadán (ahol a klasszikussá vált 'Loco' dal adták elő).

2009 szeptemberében bejelentették, hogy Peulen és Cox újra egyesült, hogy megalapítson egy (egyelőre) név nélküli bandát. Új formációjuk kiteljesítéséhez egy gitárosra és egy énekesre van szükségük.

Egy évvel később, 2010 szeptemberében Rascón és Cox is újjáegyesült, egy We Are The Riot nevezetű post-punk bandában.

Újjáalakulás, 'Rivals', végleges feloszlás (2011–2017)

2011 szeptemberében Fafara, Cox és Rascón hivatalosan is újjáalapította a Coal Chamber-t. Az új basszusgitáros Chela Rhea Harper lett. A csapat első körben fellépett az ausztrál Soundwave turnén, majd pedig bejelentették, hogy "szépen lassan" íródnak az új dalok is, de nem sietnek el semmit, mivel Fafara számára továbbra is a DevilDriver az elsőszámú projekt. Ettől függetlenül a Coal Chamber részt vett a 2013-as Download turnén (a Sevendust, a Lacuna Coil és a Stolen Babies társaságában), de felléptek Európa neves fesztiváljain (Rock Am Ring, Graspop Metal Meeting, Nova Rock, stb. is).

Nadja Peulen hivatalosan 2013 októberében egyesült újjá a bandával, amit az azt követő évben leigazolt a Napalm Records kiadó. Az új, visszatérő Coal Chamber album végül 2014 decemberére született meg. 2015 februárjában árulták el, hogy az album a 'Rivals' címet kapta. Márciusban bemutatták az első új dalt, ami az 'I.O.U. Nothing' címet viseli; majd pedig közzétették a 'Suffer In Silence' dal szöveges klipjét, amiben a Ministry frontembere, Al Jourgensen vendégszerepel. A 'Rivals' album 2015. május 19-én jelent meg a Napalm Records révén.

2016 májusában Dez Fafara a Blunt magazinnak adott interjújában jelentette ki, hogy a Coal Chamber határozatlan időre visszavonul, és a továbbiakban kizárólag a DevilDriver-re koncentrál. "A Coal Chamber-nek ezen a ponton nincs helye az életemben" - mondta az énekes.

2017 júniusában Fafara közölte, hogy a jövőben több Coal Chamber számot is el fog játszani a DevilDriver koncertjein; lévén eredeti bandája "valószínűleg már soha többé nem lesz aktív". Ezután hozzátette, hogy a Coal Chamber "örökre bevégeztetett"; majd - 2018 nyarán hivatalos formában is bejelentette, hogy a Coal Chamber "garantálan nem alakul többé újjá".


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás