Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [514. rész]


2020-06-03

A progresszív metal műfaj egyik legnagyobb klasszikusát elevenítjük ma fel. Idén 30 éves a 'Programmed' album!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 514. rész

LETHAL - 'Immune'

A Lethal egy amerikai progresszív / power metal banda, ami 1982-ben alakult, a Kentucky állambeli Hebron-ban.

A zenekart hivatalosan Tom Mallicoat énekes alapította, a Cook-testvérek, Eric és Glen társaságában. 1990-ben megérkezett Jerry Hartmann dobos, és a Metal Blade Records szárnyai alatt megjelent a 'Programmed' című klasszikus power metal album.

1994-ben került kiadásra a 'Your Favorite God' EP, melyen az újonnan érkezett David McElfresh gitáros zenél. Utolsó kiadványuk '95-ben látott napvilágot, 'Poison Seed' címmel - ezután a banda feloszlott.

2007-ben adták első reunion-koncertjüket a Chicago-i Powerfest-en. Ezután, 2008-ban a Keep It True, a Bang Your Head!!! és a Headbangers Open Air fesztiválokon is felléptek.
Eric Cook gitáros - rákos betegsége miatt - 2012-ben elhunyt. Helyét 2013-ban vette át Chris Brown (Pain Link, Smoke Healer); a banda pedig azóta is aktívan koncertezik.


A Lethal együttes magvait az eredeti énekes, Brian Goins és a másod-gitáros Chuck Gollar vetette el. Gollar-t 1983-ban leváltotta Dell Hull; a banda többi tagja pedig egy évvel később úgy döntött, másfajta vokál-hanggal kívánja rögzíteni dalait; így Brian Goins-ot kirúgták, helyére pedig bevették Tom Mallicoat-ot.

A Lethal első koncertjén a Tom Malicot / Eric Cook / Glen Cook / Dell Hull / Jay Simpson felállás zenélt. Leszerveztek egy második bulit is, de ez végül - a bandán kívül álló okok miatt - nem valósulhatott meg.

1985-ben a Lethal stúdióba vonult, hogy felvegye a 'The Arrival' című albumot, de még mielőtt elkészült volna a végleges mix, Simpson - magánügyeire hivatkozva - kilépett a csapatból, ezért új dobos után kellett nézniük. Simpson helyét Adrian Powers vette át, akivel újrarögzítették a 'The Arrival' demót, mely végül kazettán jelent meg 1987-ben.

1988-ban a Lethal elkezdett lemezkiadókkal tárgyalni; míg végül az akkoriban feltörekvő Metal Blade Records-nál kötöttek ki. Habár Adrian Powers nem akart kiadóhoz szerződni, mivel nem szerette volna magát elkötelezni turné-ügyileg. Eric Cook ezért felhívta Jay Simpson-t, nincs-e kedve visszatérni a bandába. Simpson - aki éppen frissen házasodott - visszautasította az ajánlatot (Eric Cook egyébként tanúként vett részt Simpson esküvőjén). A Lethal új dobosa így Jerry Hartman lett.

A Lethal mindeddig két stúdióalbumot (1990 - 'Programmed', 1996 - 'Poison Seed') és egy EP-t (1995 - 'Your Favorite God') adott ki. Emellett egyetlen hivatalos videoklipet is forgatott; az első lemez 'Immune' című számához.

2003-ban Tom Mallicoat új zenészekkel szeretett volna új bandát alapítani, de időközben (konkrétan három évvel később) újjáalakult a Lethal 'Your Favorite God'-érás felállása; a banda elkezdett újra próbálni - készültek a reunion-fellépésekre és egy új album rögzítésére. 10 éven belüli első koncertjüket Chicago-ban adták 2007-ben, a Powerfest-en. Szintén abban az évben léptek fel a német Keep It True és Bang Your Head!!! fesztiválokon; majd egy évvel később a Headbangers Open Air-en.

A Lethal eredeti gitárosa, Eric Cook 2012. augusztus 23-án, 48 éves korában hunyt el, tüdőrák-betegség következtében.

Habár a Lethal az utóbbi években nem adott hírt egy esetleges visszatérő albumról, a banda énekese, Tom Mallicoat és gitárosa, David McElfresh ezidő alatt sem ülnek tétlenül: Killing Babies néven megalakult a két zenész új bandája, és az elmúlt évek során rögzített felvételekből adtak ízelítőt egy ingyen letölhető EP formájában. A négy -számos 'Turn of the Century' lemez teljes egészében elérhető a banda Facebook-oldalán.

Mallicoat legutóbb a Forces United nevű, nemzetközi all-star metal-projekt színeiben tűnt fel: ő az egyik énekes a projekt 2020-as, 'Gold' című albumán.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás