Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

THE DEVIL'S TRADE - itt az új, budapesti performansz-klip Makó Dávid dark-folk projektjétől: 'Dead Sister'!


2020-09-24

A Haw és a Stereochrist éléről ismert Makó Dávid egyszemélyes projektje, a folk / dark / blues stílusban utazó The Devil's Trade néhány hete új albumot adott ki.

A The Devil's Trade nemrég kötött szerződést a francia Season Of Mist kiadóval, ahol többek között a Hate Eternal, az Abbath vagy a Sólstafir dolgozik; nem is beszélve Kátai Tamás zenekaráról, a Thy Catafalque-ról.

Makó Dávid ekkor így nyilatkozott: "Az eddig a hazai és az európai underground színtéren eltöltött tizenhat évem során a Season of Mist szellemisége mindig is mérték- és irányadó volt számomra. Előadóként nem hiszem, hogy lenne bármely más olyan nagy lemezkiadó, amely náluk jobban képviselné a művészi elképzeléseimet – elmondhatatlanul megtisztelő és rendkívül hálás vagyok, hogy a csapat tagja lehetek, azon előadók mellett, akiket igazán nagyra tartok".

A The Devil's Trade legutóbbi lemeze, a 2018-ban kiadott 'What Happened to the Little Blind Crow' volt; néhány hete (2020. augusztus 28-án) pedig megjelent az új stúdióalbum, a 'The Call of the Iron Peak'.

"A 'The Call of the Iron Peak' arról az útról szól, ami elvezet a teljes békéhez, az örök csendhez és megnyugváshoz. Ami kivezet a társadalomból, elszakít a másik ember poklától, és segít elérni az ürességet. Beteljesülés, ami lehet, hogy csak a halálban adatik meg, de legalábbis az életben csak egészen kivételes és nagyon rövid pillanatokban érjük el. A Vas Csúcs hívása a hang, ami segít megtalálni ezeket a pillanatokat. Nekem csak a fizikai és szellemi áldozat, a küzdelem segít meghallani ezt a hangot. A Vas Csúcs létezik, jártam ott, és az ott tapasztalt csendet keresem azóta is" - magyarázza Dávid.

A lemezborító ezúttal is Borbás Róbert (Grindesign) munkája; az animációt pedig Pintér Márk készítette, aki egyébként Borbás Robi szalonjában, a Rooklet Ink-ben tetovál.

A tracklista:
01. The Iron Peak
02. Dead Sister
03. III
04. No Arrival
05. Expelling Of The Crafty Ape
06. IIIIIIIIIIII
07. Három árva
08. Eyes In The Fire
09. IIIIII
10. Dreams From The Rot
11. The Call Of The Iron Peak

Az albumot meg lehet rendelni CD-n, LP-n és digitális formában is. Első ízelítőképpen a 'Dead Sister' című számot mutatta be a projekt.

Makó Dávid a Recorder-nek elmondta: "A dal ihletője egy pusztító viharfelhő, ami egy csillagos nyári estén lopakodott fölénk valahol Balaton felvidéken, mindentől távol. Ahogy a Lovecraftet idéző, örvénylő dimenziókapu-szerű fekete rettenet fölénk húzódott, eltűntek a csillagok, megállt a levegő megnémult a világ, várta, hogy lecsapjon az első villám. Aztán jött egy hűvös szellő, odébb fújta az egészet, és a vihar máshol csapott le. Nagyjából húsz percen át olyan volt, mintha nyílt volna egy ajtó a túlvilágra, vagy egy másik ősi világra. A nővér részlet túl személyes, hogy igazán beszélni tudjak róla. Ahhoz is harminc év kellett, hogy megértsem micsoda hatással van rám valaki, akivel sosem találkoztam. Ha van túlvilág, remélem ott lesz ő is, és megölelhetem".

Később megjelent a 'Három Árva' című szám is, amit Dávid így kommentált: "A 'Három Árva' egy magyar népdal feldolgozása; egy úgynevezett legenda-ballada az erdélyi Kalotaszegről. Három árváról szól, akiket bántalmazott a mostoha anyjuk, ezért halott édesanyjukkal veszik fel a kapcsolatot. Kereszténység és okkultizmus vegyül remek összhangban ebben a dalban. Az árváknak sikerül beszélniük édesanyjukkal, de ő nem tud segíteni rajtuk. Először Sebestyény Máriától és Agócs Gergelytől hallottam ezt a nótát, de mindeddig sosem hittem, hogy egyszer el is fogom énekelni. Ha meghallgatjátok a fentebb említett két embert énekelni, megértitek miért. Az ő hangjuk egy másik vokál-dimenziót képeznek, amibe a belépést szentségtörésnek érzem. Viszont egy kis szentségtöréssel nincsen semmi baj; szóval elkészítettem saját verziómat a dalhoz. Vannak népdalok, melyek egyszer úgyis megtalálják a helyüket az életedben, nem számít, milyen keményen próbálod elkerülni őket".

A megjelenést megelőző napon a teljes lemez nyilvánossá vált:

A világjárvány miatt a The Devil's Trade egy komplett turnét volt kénytelen 2021 tavaszára átszervezni a brit Darkher és a svéd Forndom társaságában; így a régóta vágyott Roadburn-ös fellépés is elmaradt. A karantén nagyon nehéz időszak volt Makó számára, "amiből az Instán adott live koncertek sem tudtak kirángatni, sőt még rontottak is a helyzeten". Viszont a fesztivál live-stream felkérése "kihagyhatatlan lehetőség volt, amelynek köszönhetően rengeteg emberhez juthatott el a zeném".

A hivatalos lemezbemutató turnéra jövő áprilisig kell várni - addig a Fekete Zaj Fesztiválon és a Fishing On Orfűn debütálnak az új dalok; más klubkoncert nem lesz jövő tavaszig...

Lezajlott viszont egy virtuális közvetített, budapesti lemezbemutató koncert. A Dürer Kertben megrendezett performansz egyik ízelítője, a 'Dead Sister' című szám felvétele lentebb érhető el.

"Miután hét hónapja nem koncertezhettünk, rettentően üdítő élmény volt újra színpadra állni - különösen ezekben, a bizonytalansággal és lemondásokkal teli időszakban! Tudom, hogy jómagam azok közé a szerencsés zenészek közé tartozom, akiknek megadatott a lehetőség, hogy azt műveljék, amit a legjobban szeretnek; ezért pedig igazán hálás vagyok azoknak az embereknek, akik mindezt lehetővé tették. A Dürer Kert koncertterem Magyarország egyik legutolsó független underground intézménye; 2008 óta számos zenész és zenekedvelő otthona. Kormányunk kapzsiságának azonban ez a hely lett a következő áldozata. És itt nem csak azokról a csodás emlékekről van szó, amit az általunk szeretett bandánk - vagy éppen mi magunk - adtak az évek során, hanem arról a több ezer bandáról is, akiknek itt volt a próbaterme vagy a stúdiója. A két legutóbbi The Devil's Trade albumot is itt vettük fel. Ez a hely egyfajta menedék volt számunkra, de most el kell hagynunk, mert egy reménytelen jövő vár rá. A 'The Call of the Iron Peak' lemezbemutató koncertje volt számomra az utolsó ottani élmény...".

Bővebb infók, friss koncert-hírek a Facebookon olvashatók.


THE DEVIL'S TRADE - itt az új, budapesti performansz-klip Makó Dávid dark-folk projektjétől: 'Dead Sister'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás