Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [517. rész]


2020-06-13

A blues- és a rock-történelem egyik legelső örökzöld slágerét elevenítjük fel ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 517. rész

FREE - 'All Right Now'

A Free egy londoni blues-rock együttes volt, amit a második brit blues-hullámhoz soroltak. 1968-ban alakultak és a hatvanas-hetvenes évek fordulójának egyik legsikeresebb blues-csapata volt, még ha zenéjükben és sikereikben a rock meghatározóbb is volt.

A Free zenéjét a gitáros, Paul Kossoff játéka határozta meg. A kiváló gitáros mellett basszusgitáron a John Mayall-féle Bluesbreakers-ben tanult Andy Fraser játszott. A kvartett másik két tagja: Paul Rodgers énekes, illetve a dobos Simon Kirke.

Az 1968-ban létrejött zenekar stílusára jellemző, hogy mint underground blues-banda tűnt fel. Az együttest a cinikusabb kritika egyszerűen csak a másodig Cream-nek könyvelte el. Az összehasonlítás azért nem szerencsés, mert a Free tagjai - bár ugyanazt a stílusú zenét játszotta, mint a Cream, - önerőből váltak híressé, míg a Cream tagjai már a megalakulás előtt sztárok voltak. Első nagy sikerüket az - akkori állapotokat még hűen tükröző - 'All Right Now'-val érték el. Ez lett a későbbiekben az együttes klasszikus száma, a közkedvelt és majdnem állandó koncert-szám.

A zenekar rövid ideig létezett, mégis kora zenéjének meghatározója volt. A sikeres banda gitárosa, Paul Kossoff előkelő helyet foglal el a rock-gitárosok rangsorában. A Free jó néhány lemezt készített, a koncerteken népes rajongótáboruk volt. Mindez nem volt elegendő, hogy huzamosabb ideig összetartsa őket, 1971-ben különváltak.

Nem bírták sokáig egymás nélkül, és a következő évben újra egymásra találtak; új lemezt adtak ki, de Andy Fraser hamarosan kivált és létrehozta a Sharks nevű együttest. Az utód, Tetsu Yamauchi japán lévén nagy feltűnést keltett, mert japán muzsikus neve addig még nem szerepelt a vezető angolszász együttesek tagjainak névsorában. Az újra üzemképes Free tovább zenélt még egy ideig. Nemsokára bekövetkezett az együttes vezetőjének, Paul Kossoff-nak a távozása, azonban az előre lekötött koncert-turné miatt valahogy még össze kellett tartani a zenekart.

A Free 1973-as utolsó koncertjein Wendell Richardson játszott. Ekkor Budapesten is felléptek. Majd a szerződés lejártával végleg szétesett a Free. A felbomlás után Yamauchi a Small Faces-ből létrejött Faces-be ment, Kirke és Rodgers pedig létrehozta a sikeres Bad Company-t.

A volt tagok kisebb-nagyobb hírű formációkban próbálkoztak, amelyek közül egy egészen rövid életű banda, a Crawler utóda, a Liar hazánkban is játszott. A tagok életében megrázó esemény volt Paul Kossoff halála, aki egy repülőgép-utazás során szív-szélhűdésben hunyt el. A kitűnő gitáros halálában a kábítószer-fogyasztás is közrejátszott.

Rodgers és Kirke utoljára a 2012-2016-os időszakban zenélt együtt, a Bad Company színeiben. Andy Fraser 2015. március 16-án hunyt el. 2017-ben Paul Rodgers egy Free Spirit elnevezésű brit turnét bonyolított le (lévén ekkor volt 50 éve, hogy ő és a néhai Paul Kossoff megismerkedtek), melynek keretében régi klasszikus Free-nótákat adott elő szóló-bandájával. Egy évvel később az egyik teltházas koncert felvétele DVD-n is megjelent.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [517. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás