Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [519. rész]


2020-06-20

A Gonosz 50 árnyalata

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 519. rész

KOBRA AND THE LOTUS - '50 Shades Of Evil'

A Kobra And The Lots egy kanadai heavy metal / hard rock banda, amit Kobra Paige énekesnő-dalszerző alapított 2009-ben. Hivatalosan 2010-ben debütáltak 'Out of The Pit' című albumukkal, amely hamar felkeltette Kanada és az Egyesült Államok érdeklődését. 2012-ben kiadták a zenekar nevét viselő második albumot, majd ezt követte 2014-ben a 'High Priestess'. Ekkorra már nemzetközi hírnevet tudhattak magukénak, egyre több helyen léptek fel, és többek között egy Észak-Amerikát átfogó turnén is részt vettek, a KISS és a Def Leppard társaságában. Ezután Kobra egy nyolc hónapos kényszerpihenőre szorult a Lyme-kórral való küzdelme miatt. 2015-ben egy feldolgozásokat tartalmazó EP-vel tértek vissza, majd 2016-ban leszerződtek a Napalm Recordshoz, ahol egy éven belül megjelent a 'Prevail' című dupla albumuk első része; két év múlva pedig a második epizód is. Legutóbbi stúdióalbumuk, az 'Evolution' 2019 őszén látott napvilágot.

Megalakulás, 'Out of the Pit' lemez (2009-2010)

Az együttest a klasszikus ének-képzésben részesült Kobra Paige alapította. A Kobra And The Lotus első dalait Calgary-ban vette fel, Greg Godovitz (Goddo) producer közreműködésében. Ezek a felvételek elsőként a MySpace-en láttak napvilágot, 2009 nyarán, felkeltvén többek közt a Metal Hammer magazin figyelmét is, akik rögtön beszervezték Kobra Paige-et a 2010-es Maidens of Metal naptár fotózására (az Epicás Simone Simons-szal és a Lacuna Coil-os Cristina Scabbiával közösen).

A Kobra And The Lotus 'Out of the Pit' címmel vette fel első hivatalos lemezét (szintén Calgary-ban), még 2009-ben. A hanganyag keverését a torontói Metalworks Stúdióban végezték el a producer. Greg Godovitz producer ezután meghívta régi barátját, Rik Emmett-et, hogy rögzítsen egy gitárszólót az album egyenes feldolgozás-nótájára (Motörhead: 'Ace Of Spades').

Miután lezajlott a KATL 2009-es kanadai turnéja, Paige hangszíne váratlanul megváltozott; ezért a banda felkereste Kevin Shirley hangmérnököt, hogy rögzítsék újra az album vokál-témáit, majd végezzék el az újrakeverést. A remix olyan mértékben eltért az eredetitől, hogy sok kritikus azt hitte, új énekesnőt vettek be a csapatba... Az egyik dal ('Legend') vokál-mixét egyébként a legendás Nick Blagona (Deep Purple) végezte el. Az 'Out of the Pit' végül 2010 márciusában jelenhetett meg, független gondozásban. A lemez nagy sikereket aratott az észak-amerikai online rádiókban (különösképpen a kanadai campus-rádiókban).

'Kobra and the Lotus' (2011-2012)

A Kobra And The Lotus második albuma - amit a bandáról neveztek el - 2011 elején került rögzítésre, Julius Butty producerrel. Ezt követően a csapat európai / brit turnéra indult. A koncert-körút során menedzserük, Susan Bullen kapcsolatba lépett különféle lemezkiadókkal; míg végül Mark Spicoluk, a Universal Music Group elnöke kereste fel őket. A Universal Canada csoportja úgy gondolta, az új albumnak szüksége van egy igazi slágerre; ezért arra bátorították a bandát, hogy rögzítsenek négy újabb dalt. 2012 januárjában így újra stúdióba vonult a zenekar, hogy Kevin Churko-vel közösen felvegye az új nótákat, és újrakeverje a korábban már felvett szerzeményeket. Az új dalok egyike a '50 Shades Of Evil' volt.

A 'Kobra and the Lotus' albumot 2012 augusztusában adta Európában a Spinefarm Records, 138 másik országban pedig a Universal Music Group. Az USA-ban és Kanadában 2013 áprilisában jelent meg a lemez, a Universal Music Enterprises UMe és a T-Boy Records jóvoltából. Az album meglehetősen nagy sikereket aratott - több magazinban (Metal Hammer, Kerrang!, stb.) is a toplisták élére sorolták.

'High Priestess' (2013-2014)

A banda ezután egy újabb, 14 számos stúdióalbumot rögzített, 'High Priestess' címen; méghozzá a Grammy-jelölt producer / mixer / hangmérnök / zenész / dalszerző Johnny K közreműködésében, a Chicago-beli Groovemaster Recording Stúdióban. Charlie Parra del Riego vendég-gitárosként csatlakozott a munkálatokhoz.

A 'High Priestess' felkerült az USA-beli CMJ Loud Rock Radio toplistára (a 4. helyre), miután 2014. június 24-én megjelent az album, mely egyébként a világ minden táján meglehetősen pozitív kritikákat kapott.

A KATL - a sikereket megkoronázván - a KISS és a Def Leppard előzenekaraként turnézhatott az Államokban, 2014 nyarán. A Charlie Parra del Riego részvételével rögzített 'Zombie' dal a jövő év Halloween-ján (2015. október 31.) EP-lemezként is megjelent, B-oldalán a 'Remember Me' dallal, mely két különböző változata is megtalálható a KATL YouTube-csatornáján.

Szünet, 'Words of the Prophets' 2015-2016

Egy nagyszabású turnét követően Kobra Paige front-asszonyt Lyme-kórral diagnosztizálták; így a bandának nyolc hónapra vissaz kellett vonulnia a turnézástól. Paige felépülését követően azonban megújult erővel tért vissza a banda a stúdióba, hogy Johnny K-vel közösen felvegyenek egy feldolgozás-lemezt, mellyel néhány legendás kanadai rock-előadó előtt róják le tiszteletüket. Ez a feldolgozás-lemez 'Words of the Prophets' címmel jelent meg, 2015. augusztus 28-án, rajta egy Alannah Myles-, egy Triumph-, egy Bachman-Turner Overdrive-, egy April Wine- és egy Rush-feldolgozással. Ez utóbbi a klasszikus 'The Spirit Of Radio' dal volt, aminek rögzítése - Paige elmondása alapján - "hatalmas kihívást" jelentett bandája számára.

Az új EP promóciójával a banda a Kamelot és Gus G. előzenekaraként turnézott Európában, 2015 őszén. Paige-et ekkor nevezték ki a Kamelot vendég-énekesének, az európai / észak-amerikai Haven turné erejéig.

'Prevail I' és 'Prevail II' (2017-2018)

A banda ezúttal egy dupla albumot rögzített, melyet egy sikeres rajongói költségfedező-kampány segítségével finanszíroztak. A neves dán hangmérnök, Jacob Hansen (Volbeat, Amaranthe, Epica) által producelt 'Prevail' albumokat a Grammy-díjas Ted Jensen keverte. Ezekre a lemezekre olyan jövőbeni klasszikusok kerültek fel, mint a 'You Don’t Know' vagy a 'Light Me Up', melyek révén a banda ténylegesen felkerült a legendás hard rock-előadók képzeletbeli dicsőségfalára. A Kobra And The Lotus tehát - az előzetes közleménye szerint - letette az asztalra "eddigi legambíciózusabb, legerőteljesebb albumait, a 'Prevail I'-t és a 'Prevail II'-t, aminek kiadását a Napalm Records vállalta magára - az első lemez 2017-ben, a második 2018-ban jelent meg.

A 'Prevail' albumok hivatalos sajtó-közleménye így hangzott: "Ez a két lemez garantáltan beteljesíti minden metal-, hard & classic-rock rajongó vágyait. A kanadai négyes ezúttal is a lehető legtöbbet adja magából: mind érzelmi, mind zenei tekintetben két erős és változatos albumra kell számítani. Nem több ez, mint színtiszta rock-adrenalin".

Az új albumokon egy új tag mutatkozott be, ugyanis a banda előző dobosa, Lord Griffin Kissack (Lords Of The Mountain, Norrath) 2014-ben távozott. Azóta többnyire session-zenészekkel oldotta meg a csapat a turnézást. 2016 elején azonban teljes értékű tagként csatlakozott a felálláshoz Marcus Lee, az új ütős.

'Evolution' (2019)

A 'Prevail' albumok folytatásaként 2019. szeptember 20-án adta ki a Napalm Records a banda következő nagylemezét, ami az 'Evolution' címet kapta.

A KATL új nagylemeze "új tűzzel" van ellátva, ami azt jelenti, hogy "szárnyaló gitár-riffek, menetelő dob-ütemek, valamint Kobra Paige énekesnő bombasztikus, lélekkel teli hangja" képezi a zene alapját. "A banda ezúttal levetette a múlt klisét és formuláit, és előállt egy gazdag hangzású, hátrok nélküli, kötetlen metal-albummal, melynek annak ellenére, hogy minden dala potenciális sláger, tele van intenzitással és tökösséggel".

A csapat ezúttal a híres Michael "Elvis" Baskette-et (Alter Bridge, Linkin Park, Slash, Sevendust) választotta producernek.

"Új munkánk hangolja be a jövő zenéjét számunkra. Muzikálisan természetesen egy kemény anyagról van szó - egyaránt van benne showman-ség és tökösség, de ugyanakkor könnyen befogadhatóak a dalok. Fejet hajtunk a ránk legnagyobb hatással lévő bandák előtt, de egyúttal teszünk egy lépést előre. Ez számunkra az újjászületés és az újonnani felfedezés. Célunk az volt, hogy erős identitást építsünk, és frissé tegyünk mindent. De persze továbbra is mi vagyunk a Kobra And The Lotus; ezek vagyunk mi" - mondta Paige.

"Kijelenthető, hogy korábban sosem csináltunk még egy olyan lemezt, mint az 'Evolution'. Az interneten dobáltuk egymásnak a demókat oda-vissza, de néhány ötletet már a stúdióba vonulás előtt leteszteltünk. Vagyis ezen album esetében közösen dolgoztunk dalszerzés közben; így sikerült összeütköztetnünk mindent, ami minket jellemez - egyesével és kollektíve. Érzésünk szerint ez az eddigi legfrissebb, legüdébb és leginkább időtálló albumunk" - tette hozzá az énekesnő, akit az 'Evolution' megjelenését megelőzően, 2019. június 19-én eljegyzett a Kamelot svéd énekese, Tommy Karevik (esküvőjük 2020. április 4-én volt esedékes).

Bővebb infók, friss hírek a bandáról: www.kobraandthelotus.com

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [519. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás