Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [521. rész]


2020-06-27

Induljon a jam!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 521. rész

MC5 - 'Kick Out The Jams'

Az MC5 (Motor City Five) egy amerikai rockegyüttes volt. Öt fő taggal rendelkeztek (ez a klasszikus felállás): Wayne Kramer-rel, Fred Smith-szel (becenevén Sonic), Rob Tyner-rel, Michael Davis-szel és Dennis Thompson-nal. Rajtuk kívül még többen megfordultak a zenekarban.

1964-ben alakultak meg Detroitban. Eredetileg Bounty Hunters volt a nevük; később változtatták meg MC5-ra. Pályafutásuk alatt három nagylemezt jelentettek meg.

A hard rock illetve punk-rock műfajok egyik úttörőjeként szokták emlegetni a zenekart, a New York Dolls-szal és a The Stooges-szel egy lapon.

1969-es albumuk, a 'Kick Out the Jams' az elmúlt 50 év alatt nagyjából minden garázsrock- és punkzenekar alapműve lett.

Az MC5 2012-ben véglegesen feloszlott, ám karrierjük során többször is feloszlottak már. Először 1964-től 1972-ig működtek; 1992-ben újraalakultak egy kis időre; végül 2003-tól 2012-ig voltak jelen, ebben az évben dobták be a törölközőt véglegesen. Rob Tyner 1991-ben elhunyt; 2012-ben pedig Michael Davis is az örök vadászmezőkre távozott. Valószínűleg Davis halála miatt oszlott fel véglegesen a zenekar.

2018-ban Kramer bejelentette, hogy a 'Kick Out the Jams' album felvételének ötvenedik évfordulójára jubileumi turnéra indul. A világkörüli turnén a zenekart Kim Thayil, a Soundgarden gitárosa; Brendan Canty, a Fugazi dobosa; Billy Gould, a Faith No More basszusgitárosa és Marcus Durant, a Zen Guerrilla énekese alkotta.

"1968, Detroit. A magát a városról elnevező Motor City Five, azaz rövidítve MC5 helyben már népszerű rockbanda élőben felveszi első lemezét, amely 'Kick Out the Jams' címmel jelenik meg a következő évben, Rolling Stone-címlapra, a világhírbe és a zenetörténetbe katapultálva a zenekart. Az egyik legfontosabb rock-protopunk lemez felvételének ötvenedik évfordulóján az egykori MC5-gitáros, Wayne Kramer elképesztő szupergruppot trombitált össze Soundgarden-, Fugazi- és Zen Guerilla-tagokból, hogy egy monstre turnén együtt ünnepeljék meg a jubileumot. Az MC50 elnevezésű turné Budapestre is elérkezett, ahol 2018. november 24-én az A38 Hajón, egy súlyos klubkoncerten testközelből láthattuk a zseneiális zenészeket".


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [521. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás