Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [526. rész]


2020-07-15

Találd meg a megfelelő utat; vagy csinálj egyet magadnak!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 526. rész

ANUBIS GATE - 'Find A Way (Or Make One)'

Az Anubis Gate egy dán progresszív / power metal banda, amit 2003-ban alapítottak, Aalborg városában. Annak ellenére, hogy a 21. században alakult a csapat, annak egyes tagjai 1984 óta együtt zenélnek különféle formációkban.

Az Anubis Gate mindeddig nyolc nagylemezt, két single-t / EP-t és egy 6 lemezből álló box-szettet adott ki.


Az Anubis Gate 2004-ben adta ki első albumát, aminek története egészen 1984-ig vezethető vissza. A basszusgitáros / gitáros Jesper M. Jensen és az énekes Henrik Fevre akkoriban a V-Axe nevezetű formáció tagjai voltak. Nem sokkal később megváltoztatták a banda nevét Graff Spee-re, és bevették a csapatba Per M. Jensen dobost (ex-Invocator, ex-The Haunted) is. Eleinte helyi klubokban léptek fel; később pedig kiadtak néhány demó-lemezt is, viszont "kreativitásbeli különbözőségek" okán 1986-ban feloszlottak. Jesper és Per egy évvel később megalapította az Extreme Feedback nevű heavy metal-projektet, amiben Morten Sørensen volt az énekes, Kim Olesen pedig gitározott. 1989-ben Jesper és Per Esbjerg-be költözött, mivel mindketten beléptek Jacob Hansen zenekarába, az Invocator-be. Itt néhány demó-lemezt és egy 'Excursion Demise' (1991) című nagylemezt adtak ki, mielőtt Jesper kilépett a bandából, és visszaköltözött Aalborg-ba. A '90-es évek elején Jesper és Sørensen (aki immáron dobol) egy rap-metal formáció, a Geronimo tagjai voltak (ez a banda mindössze egy EP-t adott ki, 1995-ben).

A két zenész a következő években nem játszott semmilyen bandában, de tartották a kapcsolatot, és közösen szereztek új dalokat is - immáron dallamos power metal stílusban. A 2000-es évek elején kiadtak egy demó-albumot, a Seven Powers nevezetű együttes égisze alatt, melybe bevették Torben Askholm énekest (ex-Prophets Of Doom, Northern Empire) is. Végül ez a demó lett az alapja egy új banda, az Anubis Gate debütáló nagylemezének.

A 'Purification' album munkálatai 2003-ben zajlottak le - a lemez hivatalosan 2004. április 26-án jelent meg. A siker pedig osztatlan volt: mind a rajongók, mind pedig a média komoly elismeréssel méltatta a bandát. Ezt követően mind Kim Olesen, mind pedig Henrik Fevre (aki a debütáló lemezen csak vendég-zeneszerzőként szerepelt) teljes értékű tagjává vált a felállásnak.

A második Anubis Gate album 'A Perfect Forever' címmel látott napvilágot, 2005. szeptember 19-én. Néhány hónappal később a csapat lebonyolította első fellépését; méghozzá a világhírű Prog Power Europe fesztiválon. Askholm ezután kilépett a bandából, Fevre pedig néhány klub-koncert erejéig átvette a mikrofont. Az énekesi pozícióra később azt a Jacob Hansen-t választották, akit a tagok még a régi, Invocator-érás időkből ismertek. Egyben Hansen lett az Anubis Gate elsőszámú producere is.

Az Anubis Gate hármas számú sorlemeze 'Andromeda Unchained' címmel került forgalomba, 2007. augusztus 14-én. Ezen a lemezen történt némi stílusváltás; lévén a banda a korábbi power metalos stílusról a prog-metal műfaj irányába fejlődött. Az 'Andromeda Unchained' nem mellesleg elnyerte "A legjobb produkció", "A legjobb album" és "A legjobb lemezborító" díját a 2008-as Danish Metal Awards-on. Ugyanebben az évben látott neki az Anubis Gate zenekar eddigi legambíciózusabb munkájának, a 'The Detached' című koncept-album megírásának.

A 'The Detached' 2009. március 30-án jelent meg. A következő évi Danish Metal Awards-on szintén három kategóriában jelölték ezt a lemezt - végül "A legjobb produkció" díját vehette át Kim Olesen és Jacob Hansen. Nem mellesleg szintén a 2009-es évben történt, hogy az Anubis Gate megszakított minden kapcsolatot eredeti kiadójával, a Locomotive Music Records-szal.

Ezt követően több lemezkiadó is érdeklődött a banda iránt, de mivel konkrétan ajánlatot nem kaptak, ötödik nagylemezük munkálatait 2010-ről el kellett halasztani 2011 őszére. Mire az új dalok nagy része elkészült, Jacob Hansen váratlanul, meglepetésszerűen bejelentette kiválását a bandából. Szerencsére az Anubis Gate a zenekaron belül megtalálta Hansen utódját; méghozzá a basszusgitáros Henrik Fevre személyében (aki egyébként a legutóbbi albumokon háttér-vokálozott).

A következő Anubis Gate album tényleges munkálatai azután indulhattak el (Kim Olesen producerkedése mellett), hogy a csapat megkötötte új lemezserződését az amerikai szeékhelyű Nightmare Records-szal. Következő nagylemezüket egyenesen a bandáról nevezték el; lévén ezzel megnyílt egy új fejezet a zenekar történetében. Az 'Anubis Gate' album 2011. szeptember 13-án jelent meg. Ez az album tartalmazza a banda valahavolt legelső videoklipes dalát, ami a 'Golden Days' címet viseli.

Az Anubis Gate meglehetősen ritkán áll színpadra, de 2012-ben visszatértek a debütálás helyszínére: a Prog Power Europe fesztiválon léptek fel, ezúttal mint főzenekari produkció. Nem mellesleg ekkor távozott a banda felállásából az egyik alapító, Jesper M. Jensen; akinek a helyére Michael Bodin-t (Third Eye) vették be. Néhány hónappal később az együttes másik alapítója, Morten Sørensen dobos is kilépett a bandából. Az ő helyére (a majdnem azonos nevű) Morten Gade Sørensen (Pyramaze, Wuthering Heights) érkezett.

A megújult felállás debütálása 2013. október 31-én volt esedékes - ekkor jelent meg ugyanis a 22 perces, ingyenesen letölthető, 'Sheep' című EP, melyre egy új szám ('Destined To Remember') mellett felkerült két feldolgozás: a Pink Floyd-klasszikus 'Sheep' dal és a Mr. Mister-féle 'Broken Wings'.

2014. április 15-én végül megjelent az Anubis Gate régóta várt, hatodik nagylemeze, a 'Horizons', ami egyben a banda hivatalos debütálásának 10. évfordulóját is fémjelezte. Annak ellenére, hogy ekkor már nem volt tagja a bandának, Jacob Hansen producerként és hangmérnökként ezen a dal-kollekción is közreműködött.

Az Anubis Gate 2015. szeptember 11-én adta volna első észak-amerikai koncertjét; mégpedig az Atlanta-beli Prog Power Fest keretében, de ezt a bulit - egészségügyi problémák okán - le kellett mondaniuk.

2016 szeptemberében a banda kiadott egy 'Orbits' című, 4+2 lemezes box-szettet, amiben a banda első négy nagylemezének ('Purification', 'A Perfect Forever', 'Andromeda Unchained', 'The Detached') újrakevert változata található meg; plusz egy dupla bónusz CD, ami mindeddig kiadatlan, vagy ritkaságnak számító stúdió- és koncert-dalokat tartalmaz. Mindemellett egy 24 oldalas szövegkönyv és egy speciális 'track-by-track' kézikönyv is megtalálható a pakkban - ez utóbbit a korábbi és jelenlegi bandatagok önállóan állították össze. A limitál box-szett minden példánya számozott; a speciális verzióban is 'Orbits' logóval ellátott póló szerepel ajándékként.

2017-ben, hat, kritikusok által magasan elismert albummal a hátuk mögött, újabb szintet léptek a prog-metal dániai királyai: felvették eddigi legkiforrottabb albumukat. Pontosabban: zenéjük jellegzetes elemeit kombinálták újabb csavarokkal és fordulatokkal. Annak ellenére, hogy egy teljes mértékig új és friss lemezről van szó, a 2017. szeptember elsején megjelent 'Covered in Black' érezhetően a 2014-es 'Horizons' album folytatásaként funkcionál, köszönhetően a banda utóbbi években felvett "feel-good" vibrálásának (habár a dalszövegi témák épp ennek ellenkezőjét tükrözik). Ezen album két dalához ('The Combat', 'Black') is videoklipet forgattak, majd promótálásképpen - 2018 áprilisában - lebonyolítottak egy kisebb dániai turnét.

Következő kiadványuk némileg kitűnik a többi album sorából. Lévén az Anubis Gate tagjainak némi dalszerzői pihenésre volt szüksége a 'Covered in Black' album-ciklus után, úgy döntöttek, felvesznek egy új feldolgozás-albumot; amely ötlet jobban belegondolva nem is áll távol a bandától; lévén 2007 óta minden albumuk tartalmazott legalább egy feldolgozás-dalt (melyek mindegyike megtalálható az 'Orbits' box-szettben). Ellensúlyozván előző albumuk "sötét" címét, a feldolgozás-lemez a 'Covered in Colours' címet kapta. Ezen a kiadványon olyan dalok átdolgozásai kaptak helyet, melyek annak idején és jelenleg is nagy hatással voltak / vannak a bandatagokra. 14 felvétel szerepel ezen a lemezen: a thrash metal, a jazz fusion, a '60-as évekbeli pszichedelikus pop, a '70-es évekbeli prog-rock és a '80-as évek synth-pop műfajából válogatja, a teljesség igénye nélkül - természetesen az Anubis Gate sajátos, prog-metalos műfajvonalán előadva. A 'Covered in Colours' 2020. április 24-én jelent meg (CD-n és digitális formában), a Nightmare Records gondozásában.

Bővebb infók, hírek a bandáról: anubisgate.com


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [526. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás