Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [534. rész]


2020-08-12

Düh, brutalitás és gyűlölet árad a hangszórókból!!!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 534. rész

HATE SQUAD - 'Not My God'

A Hate Squad egy német thrash metal banda, amit 1993-ban áprilisában alapítottak, Hannover városában. A kezdetekben sokan a következő szavakkal illeték őket: "Szarok vagytok; egy évet sem fogtok megélni!"...

25 évvel egy sikeres karrierrel később a Hate Squad tagja csak röhögni tudnak ezen a kijelentésen; lévén mostanra bebizonyították minden kritikusnak és gyűlölködőnek ennek ellenkezőjét!

A Hate Squad már a '90-es évek elején remekül ötvözte a thrash és a death metal zenét hardcore-elemekkel, és már akkoriban a legnagyobb európai metal-fesztiválokon (Dynamo, Wacken, With Full Force, stb.) bizonygathatták erejüket és zenéjük dinamikáját. Nevükhöz olyan legendás dalok és videoklipek fűződnek, mint például a 'Not My God' vagy az 'I.Q. Zero', melyek rendszeresen pörögtek a Viva Metalla és az MTV's Headbangers Ball tévéműsorokban. 1995-ben nem mellesleg a Hate Squad-ot szavazták meg a Viva Metalla nézői "Az év legjobb feltörekvőjének"!

A Hate Squad története 1993-ban indult, amikor Burkhard Schmitt és három barátja úgy döntöttek, megalapítanak egy hannoveri székhelyű bandát; lévén sok szabadidejük van, és rengeteg fiatalkori agresszió gyülemlett fel bennük. Megszületett a Hate Squad; a helyi magazinok pedig már akkoriban a később divatossá vált “Crossover”, “Metalcore”, “Deathcore”, “Hatecore”, “Hardcore-hatású Thrash Metal” stílusjelzőkkel illette őket. Egyedi stílusukkal tehát mondhatni megalkottak egy vadonatúj műfajt, melyet később olyan híressé vált német bandák teljesítettek ki, mint a Maroon vagy a Heaven Shall Burn (ez utóbbi fel is dolgozta a 'Not My God' című számot az 'Antigone' albumon). A Wikipédia konkrétan a "Germán Metalcore" műfajalapítójaként emlegeti a Hate Squad-ot... de aki esetleg death metal-vokálokkal felszerelt hardcore-thrash bandának nevezi őket, az sem téved sokat... A végeredmény így is, úgy is egy brutális hangzású, ütős, agresszív, gyors, nyers, de ugyanakkor dallamos metalbanda lesz!

A Hate Squad debütáló, 'Theater of Hate' (1994, Gun Records/BMG) című albumával vált igazán ismertté. A közönség, a rajongók és a kritikusok visszajelzései vezettek odáig, hogy a Hate Squad-ot nevezték ki 1995-ben "Az év legjobb feltörekvőjének" több illetékes magazinban is. A bemutatkozó lemez sikerei eredményezték azt is, hogy a banda olyan legendás előadókkal turnézhatott és állhatott egy színpadon, mint a Death, a Gorefest, a Machine Head, a Tiamat, a Life Of Agony, a Type O Negative, a Biohazard, a Venom, a Sick Of It All, az Atrocity, a Nailbomb, a Fear Factory, a Downset, a Mercyful Fate, a Paradise Lost, a Dog Eat Dog vagy a Dub War. A Hate Squad emellett fellépett a Full of Hate fesztiválon, majd legendássá vált performanszot adott az eindhoveni Dynamo Open Air rendezvényen, ahol 120 ezer lelkes metal-rajongó színe előtt ünnepelték meg a fesztivál 10. évfordulóját.

1995 októberében megjelent a banda második albuma, az 'I.Q. Zero', ami a valahavolt legsikeresebb Hate Squad album lett. Ez a lemez a zenekar számára is mérföldkő lett, mivel ebben az évben jelent meg a 'Not My God' és az 'I.Q. Zero' dalok hivatalos videoklipje, amit regeteget sugárzott az MTV és a Viva is. Burkhard-ot több tévéműsorba is meghívták mindkét csatornán, a Kreator-rel és a Grip Inc.-vel közös európai turné alatt. A Viva nézői végül a Hate Squad-ot szavazták meg "Az 1995-ös év legjobb feltörekvőjének" (a Fear Factory csak a 2., a Korn pedig a 3. lett). Emellett a német Rock Hard Magazin olvasói is beszavazták őket több év végi toplistába is ("A legjobb élő banda", "A legjobb album", "A legjobb banda", "A favorit zenész", "95 egyénisége", stb.".

1996-ban megjelent egy EP, ami a 'Sub Zero - The Remixes' címet viseli. Ezen a lemezen olyan neves iindusztriális előadók remixelték a Hate Squad bizonyos dalait, mint a Die Krupps, az Atari Teenage Riot, a T.A.S.S, a Gigantor és a The Speedfreak. Ekkoriban néhány headliner bulit és előzenekari fellépést (Sepultura / Rammstein) is lebonyolított a banda, mielőtt 1996 végén nekiláttak volna harmadik nagylemezük, a 'Pzyco!' munkálatainak, a napfényes Malagán.

A 'Pzyco!' végül 1997 áprilisában jelent meg. Ezen az albumon a Hate Squad másik oldalát ismerhették meg a rajongók, de a lemez címadó dala ugyanolyan rendszerességgel pörgött a Viva Metalla és az MTV Superrock műsorban, mint az 'I.Q. Zero' videoklipjei. Nem sokkal a 'Pzyco!' megjelenése után a Hate Squad részt vett a Summer Metal Meetings III turnén, melyen a Kreator, a Sodom, az In Flames, az Exodus, a Samael, a Grip Inc. és az Orphanage is fellépett. Ebben az időben a Hate Squad szakított lemezkiadójával, a Gun Records-szal, és elkezdtek pletykák keringeni egy esetleges feloszlásról is. Ezt azonban hamar megcálfolta a banda, miután nekilátott addigi legbrutálisabb albuma, a negyedik nagylemez stúdiós munkálatainak.

1993-ban több magazin is megválasztotta a Hate Squad-ot Európa legjobb, kiadó nélküli banádjának, 1998-ban pedig már ők voltak az egyetlen ilyen státuszú banda, akik felléptek a With Full Force fesztiválon (Slayer, Marilyn Manson, stb.). A Hate Squad ki is használta e titulus előnyeit, és előadott egy régi klasszikusokból álló, bombasztikus szettet a fesztiválon. A koncert végén eljátszották volna a mindenki által várva várt 'Not My God'-ot is, de a színpadi technikusok túl hamar kapcsolták le az áramot; így ez végül nem hangzott el. A szóbeszéd szerint ebben a dühös tömegben ott voltak a később megalakult Heaven Shall Burn  leendő tagjai, akik akkor döntötték el, hogy majd saját bandájuk színeiben előadják ezt a klasszikust!

A banda negyedik, 'H8 for the Masses' című albumának dalszerzői munkái 2003-ban indultak el. Az album - melyen helyet kapott egy 'We Are Amused' című szám is, ami a feloszlásukat kívánók ellen szólalt fel - 2004-ben jelent meg; a banda pedig ismét nekivágott turnéival Európának.

2008-ban volt esedékes a Hate Squad fennállásának 15. évfordulója, aminek alkalmából egy új, 'Degüello Wartunes' című stúdióalbumot adtak ki azév márciusában. Ezt a lemezt a Rape Of Harmonies Stúdió (Heaven Shall Burn, Maroon, Narziss) falai között vették fel, a 2007-es év végén. Amellett, hogy ez volt a Hate Squad addigi legerősebb albuma, a banda sikeresen kombinálta a 'Not My God' és az 'I.Q. Zero' egyedi stílusát modern és ütős hangzással. Az albumon vendégként szerepelt a Heaven Shall Burn frontembere, Marcus Bischoff, valamint a Maintain-ből ismert Timo Böhling és Julian Tamke.

A 'Degüello Wartunes' folytatása; vagyis a Hate Squad hatodik nagylemeze, a 'Katharsis' 2011-ben látott napvilágot. Stílusilag ezt az anyagot a Hate Squad brutálisabb oldala, de ugyanakkor a korábbiaknál több dallam jellemezte. A banda alapvetően ezúttal is a kilencvenes évek lelkületét ötvözte death metal- és hardcore-hatásokkal. A 'Katharsis' sikerei okán akkoriban a banda méltán érdemelte ki a "Németország elsőszámú metalcore-exportja" rangot.

2013-ban ünnepelte a csapat fennállása 20. évfordulójának, aminek apropójából azév nyarán több fesztivál-fellépést is lebonyolítottak. Felléptek többek közt a Wacken Open Air-en (aminek felvételeiből összeállított, hivatalos DVD-n 3 koncert-számmal is szerepelnek!), a Metal Franconia fesztiválon és egyéb világhírű rendezvényen. Az évfordulós alkalmából 2013 áprilisában megjelent egy dupla válogatás-lemez, ami a 'You Are Not My Fuckin’ God – Best of 20 Years of Raging Hate!' címet viseli. Ezen a kiadványon összesen 37 dal található (ezek közül 5 eddig kiadatlan dal), melyek mindegyikét Eike O. Freese remaszterizálta. A Hate Squad első best-of albuma tökéletes áttekintést nyújt a zenekar első két évtizedéhez, nem csak az újdonsült rajongók, de a régi H8-mániákusok számára is; egyben szolgál köszönetképpen a banda részéről, a támogató, hűséges rajongók felé.

A következő hónapokban, években a Hate Squad elsősorban hetedik nagylemeze, a 'Reborn from Ashes' megírására koncentrált. A Hate Squad aktuális albuma 2018. december 7-én, a Massacre Records jóvoltából jelent meg; mégpedig digipak CD-n, limitált LP-n és digitális változatban. Az új album producere, hangmérnöke és mixere ezúttal is Eike O. Freese volt. A munkálatok a hamburgi Chameleon Stúdióban zajlottak. A borító Hiko Kramer műve.

"...azonban ne hagyjuk, hogy a borító elbizonytalanítson minket: a 'Reborn from Ashes' egy gyilkos szörnyeteg - pontosan azt a gyűlölet-bombát foglalja magában, amit a világ minden Hate Squad-rajongója áhít immáron 7 éve, a 2011-es 'Katharsis' megjelenése óta".

Leállás pedig továbbra sincs! Néhány 2019-es turnét követően kijelenthető, hogy a Hate Squad jövője immáron elkezdődött. Készüljön fel mindenki a következő 25 dühös, gyűlölettel és brutális hangzavarral teli esztendőre!

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [534. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás