Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [537. rész]


2020-08-22

Ma a technikás death metal műfaj atyja előtt tisztelgünk.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 537. rész

CRYPTOPSY - 'Detritus'

A Cryptopsy egy kanadai death metal banda, amit eredetileg 1988-ban alapítottak Obsessive Compulsive Disorder néven. 1988-tól 1992-ig Necrosis, majd néhány hónapig Gomorra; ezután pedig (és azóta is) Cryptopsy néven működött a zenekar, ami eddigi pályafutása 7 teljes értékű stúdióalbumot, egy koncertlemezt, 2 válogatás-albumot és 2 EP-t jelentetett meg. Nagy hatást gyakoroltak a death metal azon ágára, ahol kiemelt szerepet kap a sebesség, valamint a technikás hangszerkezelés. Eddigi fennállásuk alatt közel félmillió albumot adtak el.

Necrosis (1988–1992)

A Cryptopsy hivatalosan 1988-ban Necrosis néven alakult (miután elvetették az Obsessive Compulsive Disorder nevet). Az alapító tagok között Mike Atkin dobos, Steve Thibault gitáros és Dan Greening énekes volt megtalálható. Dan nem sokkal később vette fel a "Lord Worm" becenevet. Hozzájuk csatlakozott John Todds, mint basszusgitáros. A zenekar ezt követően számos demót megjelentetett (Mastication and Heterodontism - 1989, Masticating on Pathogenia - 1990, Realms Of Pathogenia - 1991 és Necrosis - 1992). A zenekar első koncertjére 1992-ben került sor, valamint ugyanebben az évben kezdték használni a Cryptopsy nevet.

Atkin a zenekar dobosa inkább egy thrash/speed metal jellegű irányba kívánta húzni az együttes szekerét, ezért hamarosan kilépett. Helyére a Todds becenévre hallgató Flo Mounier érkezett, akinek szélsebes és kemény dobolása nagyban meghatározta a zenekar későbbi hangzásvilágát. Ezt követően a zenekar tagsága egy új emberrel bővült Dave Galea gitáros személyében.

Blasphemy Made Flesh (1993–1995)

Kevin Weagle basszusgitáros csatlakozásával vették fel az első olyan demót, amin már a Cryptopsy név szerepelt. A 4 dalos anyag Ungentle Exhumation címmel jelent meg. Az anyag hallatán felfigyelt az együttesre a helyi Gore Records, mely később Great White North néven vált ismertté.

Az anyag révén a zenekar kisebb ismertségre tett szert a kanadai death metal undergroundban, valamint Németországban, ahol az Invasion Records gondozta a felvételt.

1994-ben Kevin Weagle basszusgitáros kilépett, helyére Martin Fergusson került. Dave Galea szintén elhagyta a zenekart, helyére Jon Levasseur került. Ez a felállás rögzítette a debütáló albumot, mely 1994-ben jelent meg Blasphemy Made Flesh címmel. Az album további híveket szerzett a zenekarnak. Annak ellenére, hogy a lemezt elismerő kritikák övezték a zenekarnak nehézségekkel kellett szembenéznie. Az Invasion Records csődbe került, ezért nem tudták teljes odaadással támogatni sem a lemezt, sem az azt követő turnét. A turnét követően Steve Thibault elhagyta a zenekart, de Martin Fergusson basszusgitáros is a kilépés mellett döntött. Helyére Eric Langlois került, aki a slap technika gyakori alkalmazásával egyfajta funky hangzással gazdagította a Cryptopsy-hangzást.

None So Vile (1996-1997)

1996-ban Jon Levasseur gitárossal bővült a Lord Worm, Flo Mounier, Eric Langlois trió. Ez a felállás készítette el a None So Vile albumot. A korong a svéd Wrong Again Records kiadásában jelent meg. A lemez a technikás death metal egyik legnagyobb hatású albuma lett az évek múlásával. Hatását tekintve sokan a Suffocation Pierced From Within albumával említik egy lapon. Levasseur jeleskedett a dalszerzésben, aki gyors, összetett riffjeit a színpadon már Miguel Roy másodgitárossal adta elő.

A turnét követően Lord Worm elhagyta az együttest zenei nézeteltérésekre hivatkozva, de döntésében szerepet játszott tanári karrierje is. 1997-ben csatlakozott hozzájuk Mike DiSalvo énekes, aki Bostonból származik. Mike hangja kevésbé volt olyan brutális, mint elődjéé, hangjában nagy szerepet kaptak a hardcore vokalizálás jellegzetességei is. 1997 júliusában felléptek a Milwaukee Metalfest XI fesztiválon, ahol sok amerikai rajongóra tettek szert, de a Century Media Records is ekkor szerződtette le a zenekart.

Whisper Supremacy, ...And Then You'll Beg (1998-2001)

A következő nagylemez Whisper Supremacy címmel 1998-ban jelent meg, immáron a Century Media Records égisze alatt. A korongon már Miguel Roy gitárjátéka is hallható volt. Zeneileg jazz hatásokkal bővült a hangzásuk. Sokan kritizálták Disalvo kevésbé mély tónusú énekhangját, egyesek viszont tetszésüket fejezték ki, mondván, hogy így legalább érthetőek a dalszövegek. A megjelenést követően a zenekar lebonyolította első amerikai turnéját, aminek következtében jelentősen megnőtt a rajongótáboruk. A turnén a Nile és a Gorguts voltak a partnereik. A turné végére már több mint 50000 darabot adtak el az albumból.

2000-ben jelent meg a következő nagylemez ...And Then You'll Beg címmel, melyen már Alex Auburn gitáros volt hallható, Miguel Roy helyett. A lemez nemvolt olyan szélsőséges mint elődjei, annak ellenére, hogy a technikás hangszerkezelés és a kísérletező jelleg továbbra is fontos építőelemei voltak zenéjüknek. A turné első felében Mike DiSalvo elhagyta a zenekart, hogy több időt tölthessen barátnőjével és kislányával. Helyére Martin Lacroix került, akivel be tudták fejezni a lekötött európai és japán koncerteket.
Alex Auburn gitáros.

None So Live (2002-2004)

2001 júniusában szülővárosukban, Montréalban adtak koncertet, ami végül rögzítésre is került. A felvétel None So Live címmel jelent meg 2003 májusában. Ez az anyag volt Lacroix első hozzájárulása a Cryptopsy-diszkográfiához. A zenekar hamar rájött, hogy a francia anyanyelvű Lacroix nem beszéli elég folyékonyan az angol nyelvet, ezért a dalszövegek írásában sem tud olyan aktívan részt venni, mint két elődje.

2003-ban bejelentették, hogy Lord Worm, az eredeti énekes újra csatlakozik a zenekarhoz. 2004 nyarán kanadai turnét tettek, ahol csatlakozott hozzájuk a korábbi gitáros Jon Levasseur is. Október 9-én jelentették be, hogy a zenekar új másodgitárosa Dan Mongrain lett, aki korábban a Gorguts tagja volt. A turné többi részében az egész None So Vile albumot eljátszották, de előkerültek dalok a Blasphemy Made Flesh és a Whisper Supremacy albumokról is. A turné 2004 novemberében ért véget. A zárókoncertre a Trois-Rivieres-beli Metalfest IV fesztivál keretein belül került sor. A fellépés DVD-n is megjelent mely a Live at Trois-Rivieres Metalfest IV címet kapta.

Once Was Not (2005-2006)

2005. január 31-én, Jon Levasseur bejelentette, hogy már megunta az extrém hangzású muzsikákat. Ezt követően Jon és a zenekar útjai békében elváltak. Ezt követően Dan Mongrain gitáros is kilépett, hogy saját zenekarával, a Martyrral dolgozzon tovább. A zenekart ezt követően bejelentette, hogy soron következő nagylemeze 2005. október 18-án fog megjelenni Once Was Not címmel. Az albumon Lord Worm énekes volt hallható Flo Mounier, Eric Langlois és Alex Auburn mellett. Zeneileg a technikás és brutális death metal vonalat folytatták. Szeptember 28-án a zenekar tudatta a rajongókkal, hogy megtalálták az új turnégitárost, Christian Donaldson személyében.

A megjelenést észak-amerikai turné követte a Suffocation, a Despised Icon és az Aborted társaságában. A zenekar ezt követően egy kisebb szünetet tartott. Flo Mounier megjelentette Extreme Metal Drumming 101 címre keresztelt oktató DVD-jét. Az együttes ezek után Európában turnézott a Grave, az Aborted és a Dew-Scented zenekarokkal, majd Amerikában és Ausztráliában folytatták a turnét. A zárásra ismét Európában került sor, ezennel Angliában és Skandináv területeken játszottak.

The Unspoken King (2007-2011)

A soron következő nagylemez eredetileg a The Book of Suffering címet kapta volna, és dupla formátumban jelent volna meg; azonban a zenekar 2007. április 23-án tudatta a rajongókkal, hogy Lord Worm-ot kirúgták a bandából. A hír megjelenése után Worm azt állította, hogy nem rúgták ki a zenekarból. Azt állította, hogy egészségügyi problémái miatt önszántából hagyta el az együttest. 2007. december 4-én bejelentették, hogy a zenekar tagsága Matt McGachy énekessel és Maggie Durand billentyűssel bővült. Az új album 2008. június 24-én jelent meg, The Unspoken King címmel.

A lemez nagy meglepetést okozott, hiszen a korábbi irányvonal szinte nyomtalanul eltűnt. Előtérbe kerültek a lassabb tempók, a billentyűs hangszerek, a dallamos ének. Az anyag zeneileg közelebb állt a divatos deathcore irányzathoz, mint a death metalhoz. A korong a régebbi rajongók többségének nagy csalódást okozott. A zenekar az "It's Dinner Time" címre keresztelt szerzeményét feltette a Myspace-oldalára is. 2009 februárjában Alex Auburn gitáros bejelentette távozását a Cryptopsy soraiból. Néhány hónappal később az együttes bejelentte, hogy Youri Raymond személyében megtalálták Auburn utódját, valamint bejelentették, hogy nekiláttak az új album megírásának is.

Cryptopsy, The Book of Suffering - Tome I and II (2011–napjaink)

2011. május 25-én a banda Facebook-oldalán jelentette be, hogy eredeti gitárosa, Jon Levasseur visszatért a felállásba. Ezen felül Eric Langlois basszusgitáros úgy döntött, kis időre visszavonul a Cryptopsy-tól - helyét Youri Raymond vette át. December 9-én Raymond is kivált a csapatból. 2012. január 15-én a Cryptopsy Olivier Pinard (Neuraxis, Vengeful) személyében mutatta be az új basszert.

2012. szeptember 14-én a Cryptopsy kiadta a bandáról elnevezett stúdiólemezt, ami stílusilag visszatérés volt a korábbi, technikás death metal műfajhoz; vagyis a banda már nem kísérletezett ezen a lemezen úgy, mint ahogy tette a The Unspoken King-en.

2015 közepén a Cryptopsy kiadta a The Book of Suffering - Tome I című EP-t, aminek költségeit egy Indiegogo-kampány révén fedeztették a rajongókkal. Az EP hanganyagának keverését a legendás Jason Suecof; maszterizálását pedig Alan Douches végezte el.

2018. augusztus 31-én bejelentették a Facebookon, hogy megjelenik a The Book of Suffering második része, aminek felvezetőjeképpen kiadták a "Sire of Sin" dal hivatalos videoklipjét. A mini-lemez végül 2018. október 26-án látott napvilágot.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [537. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás