Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [540. rész]


2020-09-02

Újra megnyílnak Ishtar kapui...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 540. rész

GATES OF ISHTAR - 'Battles To Come'

A Gates Of Ishtar egy svéd melodic death metal banda, amit 1992-ben alapítottak Disrupt néven. A Luleå városából származó együttes 1994 óta működik Gates Of Ishtar néven. Ishtar egy babiloni istennő volt, aki a világ minden gonoszságát, katasztrófáját és negatív történését reprezenáltja.

Az együttest 1992-ben alapította Mikael Sandorf énekes, Andreas Johansson dobos, Stefan Nilsson gitáros és Harald Åberg basszusgitáros. Később bevették a csapatba Tomas Jutenfäldt másod-gitárost is. A Gates Of Ishtar elnevezést Åberg ötlötte ki; a zenekar logóját pedig Johansson tervezte meg.

1995 májusában felvették a Gates Of Ishtar első demó-lemezét a Lucichrist Stúdió falai között. A 'Seasons of Frost' című demó sikereire felfigyelve felkereste a zenekart a finn Spinefarm Records, akikkel rögtön szerződést is kötöttek.

1996 júniusában megjelent a Gates Of Ishtar első hivatalos nagylemeze, az 'A Bloodred Path', aminek hanganyagát Finnországban, a Tico-Tico Stúdióban rögzítették. Annak ellenére, hogy ez a lemez világszerte pozitív kritikákat és nagy visszhangot keltett, a Gates Of Ishtar tagjai nem voltak megelégedve a Spinefarm Records kiadó munkájával, ezért átpártoltak a német Invasion Records-hoz. Az új szerződés két nagylemezre köttetett meg; így a banda rögtön neki is látott a második, 'The Dawn of Flames' című album munkálatainak.

Ezt megelőzően azonban Oskar és Niklas - bandán belüli nézeteltérésből kifolyólag - kilépett a felállásból. Henrik Åberg - aki eddig gitárosként funkcionált - átváltott dobfelszerelésre. Már csak egy basszusgitáros hiányzott: őt végül Tomas egy régi barátja, Danjel Röhr személyében találták meg. Röhr session-zenészként játszik a 'The Dawn of Flames' albumon, amit az 1997-es elején vettek fel, a későbbiekben világhírűvé vált, Örebro-beli Unisound Stúdióban. A 'The Dawn of Flames' album végül 1997. március 25-én jelent meg a világ minden táján, az Invasion Records jóvoltából.

A 'The Dawn of Flames' folytatására egy teljes évet sem kellett várni: a Gates Of Ishtar harmadik nagylemeze, az 'At Dusk and Forever' 1998. február 28-án látott napvilágot. A stúdió-felállás ezen a lemezen is másképp nézett ki, mint az előző kettő esetében: az 'At Dusk and Forever' albumon Sandorf énekel, gitározik és basszerozik; Urban Granbacke gitározik és Oskar Karlsson dobol. Joakim Holmqvist, Niklas Lindgren és Göran Norman session-zenészként gitározik a dalokban - ez utóbbi egyúttal a hangmérnöki feladatokat is ellátta.

Lévén ez a felállás egy pillanatig sem volt stabil; a banda lemezszerződése pedig lejárt az Invasion Records-nál, még az 1998-as évben feloszlott a zenekar. Az elkövetkező két évtizedben a tagok különféle bandákban, projektekben tűntek fel: Mikael Sandorf például a Helltrain és a The Duskfall együtteseket; Oskar Karlsson pedig a Raised Fist, a The Duskfall és a Sarcasm zenekarokat erősítette. Utóbbi 2016. március 3-án, 39 éves korában, szívroham következtében elhunyt. Emlékére a Century Media Records 2017-ben újra kiadta a Gates Of Ishtar mindhárom nagylemezét, speciális, remaszterizált változatban (bakeliten és CD-n).

A Gates Of Ishtar 2015-ben állt össze a következő felállással: Niklas Svensson (basszusgitár), Tomas Jutenfäldt (gitár), Andreas Johansson (gitár), Mikael Sandorf (ének), Oskar Karlsson (dobok). Eleinte még összeállt a banda néhány koncert erejéig, de Karlsson halála után nem erőltették tovább a dolgot. 2019 óta "beláthatatlan idejű szünetet" tart a Gates Of Ishtar.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [540. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás