Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [544. rész]


2020-09-16

Ma klasszikus dark-goth zene szól a műfaj egyik legnagyobb "termőföldjéről".

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 544. rész

ZERAPHINE - 'Die Macht In Dir'

A Zeraphine egy német gótikus / alternatív / dark-rock zenekar, melyet 2000-ben alapított Sven Friedrich énekes és Norman Selbig gitáros, akik mindketten a korábban megszűnt Dreadful Shadows tagjai voltak.

Miután a goth-rock műfaj egyik pionírjának tartott Dreadful Shadows feloszlott, Sven és Norman egykori bandájuk producerével, Thommy Hein-nal közösen hozott létre egy új projektet, amit Helix-nek neveztek el. Lévén a Helix nevet már használta egy (egyébként legendás, kanadai) banda, rögtön átnevezték új formációjukat Zeraphine-ra (ezt a nevet a héber vallásokban felbukkanó szeráfokról kölcsönözték: a szeráfok az angyalok rangsorában előkelő helyet foglalnak el, a „kilencedik kar" tagjai). Az átnevezés után a bandával lemezszerződést kötött a Drakkar Entertainment kiadó.

A csapat stúdió-felállásához csatlazkozott Manuel Senger gitáros, Michael Nepp basszusgitáros és Marcellus Puhlemann dobos. A banda első lemezének megjelenését követően mindhárom zenész teljes értékű tagként állt be a zenekarba, és azonos mértékben járult hozzá a dalszerzői munkához is.

A Zeraphine debütáló albuma, a 'Kalte Sonne' 2002-ben jelent meg. Eltérően a Dreadful Shadows gyakorlatától, a Zeraphine nem angol, hanem teljes mértékig német nyelven írta a dalokat. Sven ennek kapcsán így nyilatkozott: "Egyszerűen csak arról van szó, hogy megpróbáltam dalszerzői stílusomat a saját anyanyelvemen is alkalmazni, és végül nagyon bevált a dolog. Pedig korábban azt hittem, ez lehetetlen". Ennek ellenére a banda következő stúdiólemeze, a 'Traumaworld' már javarészt angol nyelven íródott (mindössze két német nyelvű dal kapott helyet rajta). Ezek a dalszövegek már nyersebbek és szókimondóbbak voltak; a csapat nagyrészt az akkoriban zajló iraki háború borzalmaiból merített inspirációt. Erről az albumról a 'Be My Rain' című számot választották elsődleges single-dalnak, melyhez videoklip is készült (különböző koncertfelvételekből összevágva). Ezzel egyidőben megjelent a 'Traumaworld' limitált promóciós CD-változata is, melyben az eredeti albumot a dalok rádió- / klub-mixeivel és egy Depeche Mode-feldolgozással ('In Your Room') egészítették ki.

2004-ben a Zeraphine a HIM előzenekaraként vett részt egy európai turnén, aminek köszönhetően még szélesebb körökben is megismerték a bandát. A Zeraphine ekkoriben vette fel a 'New Year's Day' című EP-t, amin a klasszikus U2-szám feldolgozása mellett két saját dal is helyet kapott. Amint az európai turné véget ért, a Zeraphine újra stúdióba vonult és kiadott egy 'Die Macht In Dir' című mini-albumot is, amin a címadó dal, valamint a 'Kaltes Herz', a 'Die Macht In Dir és az 'Until I Finally Drown' dalok alternatív változatai kaptak helyet. Miután két mini-lemezzel felvezették, 2005-ben végre megjelent a teljes értékű album, a 'Blind Camera', amit mind a rajongók, mind a kritikusok meglehetősen pozitív fogadtatásban részesítettek. A Zeraphine ezután újra turnéra indult Európában. A lemez és a körút pozitív fogadtatása többek között annak volt köszönhető, hogy a banda félig angol, félig pedig német nyelven adta elő a 'Blind Camera' számait. Ez az album egyébként részben koncepcionális lemez, mely a realitásról és az érzékelésről szól.

2006-ban a Zeraphine bejelentette, hogy megszakítanak mindenfajta kapcsolatot kiadójukkal, a Drakkar Entertainment-tel; így "nagyobb kreativitást" szánhatnak következő lemezük munkálataira. Az új lemez 'Still' címen jelent meg a zenekar saját kiadója, a Phonyx Records révén. Ezen az albumon feltűnően kevesebb "polír" volt érzékelhető a korábbi Zeraphine-kiadványokhoz képest - ennek az volt az oka, hogy a csapat úgy döntött, "stúdió-orientált hangzásról" átvált "élő hangzásra". A 'Still' kétféle változatban látott napvilágot; normál és kibővített verzióban - ez utóbbira egy bónusz dal és a címadó szám videoklipje került fel. Maga a lemezcím is értelmes német és angol nyelven - ez a tény is az album dalszövegeinek kettős tartalmaz sugallja.

A Zeraphine a 2007-ben visszavonulót fújt, amikor Sven és Norman úgy döntött, újjáalakítja a Dreadful Shadows zenekart néhány koncert erejéig. Sven ekkor kezdett el új dalokat írni elektronikus szóló-projektje, a Solar Fake részére. Szintén 2007-ben történt: a Phonyx Records és a Drakkar közös gondozásában megjelent a 'Years in Black' válogatás-album, melyen mind a négy Zeraphine album legnagyobb slágerei megtalálhatók. A Zeraphine egyébként a 2008-as évben alkalmanként még fellépett;a koncertek során itt-ott bemutattak egy-egy új dalt is; 2010 júniusára pedig megszületett az újabb album, a 'Whiteout'.

2011-ben hivatalosan is újjáalakult a Dreadful Shadows, és a Solar Fake is egyre aktívabb lett; így a Zeraphine beláthatatlan időre visszavonult.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [544. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás