Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [549. rész]


2020-10-03

Ma egy újdonság szól a hangszórókból, egyenesen a metalzene egyik mindenkori melegágyából.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 549. rész

ORBIT CULTURE - 'Rebirth'

Svédország déli részén, két nagy metal-város, Göteborg és Stockholm között, Jönköpingtől 60 km-re fekszik egy Eksjö nevű kistelepülés, melynek a 15. század óta rendkívül híres fa-építészete van. Innen származik egy négytagú metalbanda is, amit jelenleg Orbit Culture-ként ismerünk.

Az Orbit Culture együttest 2013-ben alapította Niklas Karlsson és az egyik ex-tag, Maximilian Zinsmeister. Az énekes-gitáros Niklas és a szólógitáros Maximilian ezt megelőzően különféle metalzenei projektekben kamatoztatta tehetségét és tapasztalatát Svédország-szerte. Niklas és Maximilian 17 éves korában ismerkedett meg egymással, és miután kiderült, hogy mindketten rajonganak a súlyos riffekkért és a dalszerzésért, úgy döntöttek, megalapítanak egy saját jam-bandát.

Niklas és Maximilian kibérelt egy kis próbatermet egy elhagyatott atomerőmű területén, Lévén fiatalemberekről van szó - amellett, hogy a zenére is sok időt fektettek - a banda megalakulásának idején elsősorban házibuli-helyként használták ezt a próbatermet. A valódi munka akkor kezdődött, amikor Niklas és Maximilian szert tett egy Line 6 POD UX1 stúdiós hangkártyára.

Niklas ezután rögtön neki is látott a bandáról elnevezett debütáló mini-lemez megírásának. Maximilian ekkoriban vette be a csapatba egykori dobos bandatársát az Abstract Noise zenekarból; majd pedig közös jóbarátjuk, Christoffer Olsson is csatlakozott a trióhoz. Az Orbit Culture végül megszületett; az újdonsült banda pedig 2013 nyarán be is vonult a stúdióba, hogy felvegye első dalait, melyek összeállítását később 'Odyssey' címen ismerhették meg a rajongók.

Az 'Orbit Culture' elnevezésű EP-t saját költségén adta ki a banda, 2013 augusztusában; azév decemberében pedig megjelent ugyanezen dal-kollekció remaszteriált változata (instrumentális dalokkal kiegészítve) - immáron 'Odyssey' címen. Ez a lemez felkeltette a helyi metal-rajongók figyelmét; így a banda néhány helyi, élő buli erejéig be is mutathatta az EP-t.

A figyelem és az érdeklődés rövid időn belül nemzetközivé nőtte ki magát. A meglepett Niklas ezen felbuzdulva azonnal neki is látott az Orbit Culture debütáló nagylemeze megírásának. Niklas és csapata 2014 tavaszára be is fejezte az album munkálatait; a hanganyagot pedig elküldték jóbarátjuknak, Klas Blomgren-nek, keverés és maszterizálás céljából.

Az Orbit Culture debütáló nagylemeze 'In Medias Res' címmel jelent meg 2014 júliusában; ezután pedig a csapat le is forgatott egy videoklipet, az 'Obscurity' című számhoz, majd pedig újabb koncerteket rendeztek, promóciós céllal. A banda és az album egyre több és több rajongó érdeklődését keltette fel nemzetközileg; így a tagok elhatározták, hogy még tovább fejlesztik, tökéletesítik hangzásukat.

2015-ben a szólógitáros Maximilian kilépett a bandából, hogy más projektekben próbálhassa ki magát. Őt követte a basszer Christoffer, aki egyetemi tanulmányaira kíván ezentúl összpontosítani. Niklas és Markus egyedül maradt a bandában; de előbbi végül úgy döntött, ez nem állíthatja meg az Orbit Culture működését - neki is látott az újabb dalok megírásának.

Az Orbit Culture második teljes értékű albuma 'Rasen' címmel jelent meg 2016 tavaszán; a duó pedig komoly online érdeklődést váltott ki, miután megjelent 'Sun Of All' című single-daluk. Niklas és Markus ezután kezdtek el új szólógitárost és basszusgitárost keresni. Néhány hónappal később bejelentették, hogy Richard Hansson (Bash Brothers, Straight A’s) veszi át az Orbit Culture szólógitárosi posztját. Richard ezután meghívta a bandába régi haverját, Fredrik Lennartsson-t (People In Distress), aki már aznap össze is pakolta a cuccait, és Eskjöbe költözött, hogy a banda új basszerosa lehessen.

2016 nyarának végén a csapat úgy döntött, vieoklipet forgat sikeres, 'Sun Of All' című számához. A kisfilm újabb sikereket hozott számukra, és új lehetőségek álltak előttük, de konkrét lemezkiadójuk egyelőre még nem volt... Niklas következőnek egy EP dalait kezdte el szerezni - ebből lett végül a 'Redfog' album.

Niklas ezután komoly önértékelést végzett: visszapörgette korábbi dalait, szerzeményeit, hogy rájöjjön, milyen hibákat vétett, és jövőben milyen irányzatba kell halandnia. Ütős dob-témák, grandiózus gitárok és fülbemászó refrének - ezek lettek végül Niklas új kitűzései. A zenész a 2017-es év nagy részét szintén dalszerzéssel és stúdiózással töltötte, de emellett fellépett bandájával a Gefle Metal-Festen is. 2017 végén a csapat úgy döntött, három különböző videoklipet forgat új EP-je egyes dalaihoz.

2018 márciusában kiadták a 'Redfog' első videoklipes single-dalát, a 'Saw'-t. Ez a kisfilm azonnali siker lett az underground metal-színtéren: a Spotify-on és a YouTube-on összesen több mint 1,6 millió megtekintést / stream-et ért el a dal az elmúlt két év alatt. A második dal, amihez videoklip készült, a melankólikusabb hangvételű 'See Through Me' volt; majd a hónap végén megjelent a címadó 'Redfog' dal kisfilmje is, ami végül felhelyezte az Orbit Culture-t a világ metal-térképére. Ahogy telt az idő, az emberek egyre inkább a Metallica / Gojira / Behemoth hármashoz hasonlítgatták a bandát.

Ezt követően a különféle kiadók is elkezdtek felfigyelni a zenekarra. Az Orbit Culture végül a Seek & Strike Records mellett állapodott meg, 2018 végén (ennél a kiadónál olyan bandák "tartózkodnak", mint az Upon A Burning Body, a Kill The Kong és a Reckoning Hour).

2019 elején a banda megkötötte első szerződését egy koncertszervező céggel, az Avocado Booking-gal is. Ez a vállalat szervezte le az Orbit Culture első hivatalos turnéját, amit a Rivers Of Nihil, a Black Crown Initiate és a MOL társaságában bonyolíhattak el, azév őszén.

De még ezt megelőzően, 2019 tavaszán és nyarán Niklas elkezdte megírni és stúdióba vinni az új nagylemez dalait. Az első új single-dal, a 'Nensha' fémjelezte a banda debütálását a Seek & Strike Records szárnyai alatt. 2019. szeptember 20-án jelent meg a kislemez és videoklip; illetve ezen a napon adta első, Svédországon kívüli koncertjét a banda: a berlini Cassiopeia színpadán léptek fel, a Rivers Of Nihil turnéja keretében.

Miután a turné véget ért, a tagok hazatértek, hogy befejezzék új albumuk, a 'Nija' munkálatait. Az Orbit Culture ízelítőképpen kiadott egy másik single-dalt it, 'Rebirth' címen, mely koncepció és zeneiség tekintetében is folytatása a 'Nensha'-nak. 2020 márciusának végén megjelent a harmadik, 'The Shadowing' című single, ami lezárta a történet trilógiáját.

Március és április között - hasonlóan a világ összes bandájához - a banda több előre leszervezett koncertet is lemondani kényszerült a világszerte terjedő COVID-19 járvány okán. Új albumuk, a 'Nija' eredetileg májusban jelent volna meg, de a kiadást a vírus miatt elhalasztották 2020. augusztus 7.-re. A pandémia alatti szabadidejükben a srácok egy új single-dalt / videoklipet is legyártottak: ez lett az 'Open Eye'.

A 'Nija' lemezbemutató turnéja egyelőre még várat magára, de amint véget ér a globális káosz, újra beindul az Orbit Culture-gépezet!

Az Orbit Culture Facebook-oldala itt érhető el.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [549. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás