Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [550. rész]


2020-10-07

Klasszikus hard rock zene, svéd death metal-veteránok előadásában...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 550. rész

THE DAGGER - 'Ahead Of You All'

A The Dagger egy svédországi, klasszikus hard rock / heavy metal zenét játszó együttes volt, ami 2009-től 2015-ig működött (2014 és 2015 között szimplán Dagger néven).

A Fred Estby (Necronaut, ex-Dismember) dobos, David Blomqvist (ex-Dismember) gitáros, Jani Kataja (Sideburn) énekes és Tobias Cristiansson (Grave, ex-Dismember) alkotta formáció 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy "valódi klasszikus hard rock / heavy metal zenét készítsenek blues-os beütéssel".

A The Dagger debütáló, 7-inches, 'Mainline Riders' című kislemezének (2013, High Roller Records) megjelenése után indultak el az első nagylemez munkálatai, a saját üzemeltetésű stockholmi Gutterview Recorders stúdióban. Ezt követően igazolta le a csapatot a legendás lemezkiadó, a Century Media Records.

Jens Prüter, a Century Media kiadó elnöke annak idején így nyilatkozott a The Dagger zenekar kapcsán: "Mindenki szereti a klasszikus hard rockot - a svéd death metal-os srácok, és az olyan német punkok is, mint én. Már az első 7-inches demó óta nagy rajongója vagyok a Dagger-nek; de amikor tavaly Stockholmban meghallottam a 'Ballad Of An Old Man' nyers mix-változatát, szinte elájultam. Sok banda stílusa gyökerezik a klasszikus hard rock és heavy metal műfajokban, viszont csak nagyon kevesen képesek írni valóban klasszikus nótákat; és csak nagyon kevésnek van olyan tehetséges énekese, mint Jani...".

2014. június 30-án jelent meg a The Dagger első (és egyetlen) nagylemeze, amit egyenesen a bandáról neveztek el. A 'The Dagger' album a "'80-as évek NWOBHM zenéjének és a '70-es évek epikus rock muzsikájának a keveréke" jegyében készült el. Vendégként Robert Pehrsson és Nicke Andersson (Entombed, Lucifer) gitárosok, valamint Johannes Borgstörm orgonista szerepel a lemezen, melynek borítóját Nikko Knösch készítette; produceri és hangmérnöki munkáit pedig maga Fred Estby látta el.

Habár az album első single-dala a 'Dark Cloud' volt, a zenekar első (és egyetlen) hivatalos videoklipje az '1978' című számhoz készült, a PE Production AB munkatársa, Stefan Jansson rendezésében.

A The Dagger végül 2014 őszén nevet kényszerült változtatni. Egy éven keresztül szimplán Dagger-ként működött a csapat, de 2015-ben a feloszlatás mellett döntöttek. Fred Estby és David Blomqvist később visszatért a Dismember dobfelszerelése és gitárja mögé (ahonnan 2007-ben, illetve 2011-ben léptek ki); Tobias Cristiansson basszusgitáros jelenleg a Grave és a Darkened zenekarok tagja, valamint az Entombed A.D. színeiben turnézik; Jani Kataja énekes pedig a Mangrove és a Sideburn együttesekben folytaja karrierjét.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [550. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás