Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [552. rész]


2020-10-14

A zenetörténelem egyik legnevesebb, legtehetségesebb és legkiemelkedőbb gitárosára emlékezünk...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 552. rész

EDWARD VAN HALEN - 'Donut City'

A 'Donut City' a néhai Eddie Van Halen egyik szóló-dala, ami Edward Van Halen néven jelent meg, az 1984-es The Wild Life (Szabadnak születtek) c. film soundtrack-albumának első tételeként.

Ez az instrumentális dal azon kevés Van Halen-számok egyike, amelyet a gitáros eredeti neve jegyez. Edward ezen kívül több dalt / instrumentális betétet is megírt a filmhez, de ezek végül nem kerültek fel a végleges filmzene-albumra (amin a 'Donut City' mellett olyan előadók egyes slágerei hallhatók, mint a Bananarama, Andy Summers vagy Peter Case).

Érdekesség, hogy a 'Donut City' az egyetlen olyan Van Halen-dal, ami nem szerepel egyetlen VH-albumon sem. A dalt digitális formában először a VanHalenStore.com Youtube-csatornája tette közzé 2010 szeptemberében.

A The Wild Life című film - aminek főszereplője Chris Penn - forgatókönyvét Cameron Crowe írta. Egy tipikus, '80-as évekbeli vígjátékról van szó, ami Crowe másik nagysikerű filmje, a Változó világ (Fast Times at Ridgemont High / 1982) "klónja". A Szabadnak születtek film kizárólag VHS-en jelent meg; DVD-kiadást nem vállalt egyetlen cég sem.

Edward Lodewijk van Halen, ismertebb nevén Eddie Van Halen (Amszterdam, Hollandia, 1955. január 26. – Santa Monica, Kalifornia, 2020. október 6.) holland születésű amerikai gitáros, billentyűs és producer, a Van Halen nevű zenekar alapítója és gitárosa. A 20. század egyik nagy hatású gitárosa volt. Zenekarával, a Van Halen-nel 1978-ban adták ki első lemezüket, mellyel megváltoztatták a rock-gitározás arculatát.

A két Van Halen testvér, Edward és Alex Hollandiában született, majd 1962-ben költözött át a család a kaliforniai Pasadenába. Édesapjuk, Jan Van Halen már Európában is aktív zenész volt, klarinétozott, szaxofonozott, így nem csoda, hogy a fiúk is korán elkezdtek zenélni. Már az általános iskolában is volt zenekaruk, a The Broken Combs, amelyben Edward zongorázott, Alex pedig szaxofonozott. Nem sokkal később Edward dobolni kezdett, Alex pedig flamenco-gitárleckéket vett, de hamar kiderült, hogy ha cserélnek, mindenki jobban jár. Középiskolás zenekaruk a Genesis nevet viselte, ahol már a rádiós slágerek mellett legendás rockdalokat is előadtak - főként Cream-klasszikusokat, mivel Eddie legnagyobb példaképe ekkortájt Eric Clapton volt. Robin "Rudy" Leirin, Edward gitártechnikusa így emlékezett vissza a fiatal Edwardra: "Hihetetlen volt, hogy egy korunkbeli srác hangról hangra nyomja Clapton témáit"... Aztán Mammoth lett a zenekar neve és a helyi templom pincéjében játszották minden nap a Hendrix- és Cream-dalokat, hétvégén pedig játszottak, ahol csak tudtak: iskolákban, partikon, alkalmanként még a barátok nappalijában is. Edwardot végül kirúgták az iskolából joint birtoklása miatt, de ekkor már a hollywoodi klubokat célozták meg, az új énekessel, David Lee Roth-tal. Michael Anthony basszusgitáros csatlakozásával jött létre a legendás felállás, először egy Black Sabbath-szám nyomán Rat Salade, majd Van Halen néven.

Eddie Van Halen ekkor kezdett dolgozni a kétkezes tapping technikán, ami nemsokára védjegyévé vált. Hamar a környék legjobb gitárosaként kezdték tisztelni. Ron Masterjohn rajongó a korai Van Halen-koncertekről így nyilatkozott: "Eddie olyan dolgokat játszott a gitáron, mint senki más. Tökösen, telten szólt a gitárja, korábban sosem hallott hangerővel, pedig nem egyszer a fal felé fordította az erősítőjét". Ebben az időben javasolta neki Alex, hogy a kétkezes, tappingelős trükkjeit háttal a közönségnek játssza, nehogy valaki lemásolja. A zenekar 1978-ban adta ki első lemezét, melyen Eddie forradalmasította a gitározást. Kiutat mutatott a bluesból; akkoriban hihetetlennek számító sebességével és tapping trükkjeivel hamar az 1980-as évek első felének legnépszerűbb gitárosa lett. 1979-ben a Guitar Player olvasói az Év Gitárosának választották meg az ekkor még csak 24 éves Edwardot, aki olyan gitárosokat előzött így meg, mint Jimmy Page, Carlos Santana vagy Steve Howe; majd öt éven át mindig ő kapta a legtöbb szavazatot. "Eruption" című szólója második helyezést ért el a Guitarist magazin listáján, ahol a 100 legjobb gitárszólót listázták.

Mivel a Gibson hangját szerette volna Stratocaster-jellegű, kényelmes testű, vibratókaros hangszerből hallani, saját gitárok építésébe fogott. Végül egy Fender Stratocaster testbe húrláb-hangszedőnek Gibson PAF pick-upot helyezett. Ez a hangszer a legendás Frankenstrat volt, egy olcsó, használt alkatrészekből házilag összefabrikált gitár, amit először feketére, majd fehérre fújt Schwinn bringafestékkel, végül vörösre pingálta, kiegészítve fekete és fehér kriksz-krakszokkal. A hangszer testét szigetelőszalag csíkokkal ragasztotta tele, ami szintén védjegyévé vált. Ez a gitár látható az első Van Halen album borítóján is, és az első érában ez volt a meghatározó hangszere. Érdekesség, hogy a kettes lemez hátsó borítóján látható fekete-sárga csíkozású "méhecske" gitárja ma már Dimebag Darrell koporsójában van.

Zenekara, a Van Halen, a '80-as évek egyik legsikeresebb rockcsapata volt, mely sikerét még Sammy Hagar énekes csatlakozása után is meg tudta őrizni. A zenekarban mindig is nagy egók csaptak össze, így 1996-ban Sammy Hagar kilépett. Ezt követően jött egy kevésbé aktív korszak, egy gyengébben sikerült lemezzel ('Van Halen III'), és egy új énekessel (Gary Cherone). Alkohol-problémáit hosszú ideig nem sikerült legyőznie, de a feleségével, Valerie Bertinelli-vel is gondjai akadtak - később el is váltak. A régi tagokkal sem volt sokáig jóban, hiszen a '96-os David-érás újjáalakulás is megbukott, valamint a 2004-es Sammy Hagar féle reunion se tartott sokáig.

2007-ben újra színpadra állt a zenekarral egy óriási sikerű USA-turné alkalmával az alábbi felállással: David Lee Roth, Alex Van Halen, Eddie Van Halen, valamint akkor 15 éves fia Wolfgang Van Halen.

Eddie Van Halen 65 éves korában hunyt el, 2020. október 6-án. A zenész több mint 10 éve gégerákkal küzdött, öt évig Németországba járt sugárkezelésre. A halálát megelőző 72 órában rengeteget romlott az állapota; az orvosai észrevették, hogy a tumor ráhúzódott az agysejtjeire és más szerveire. A Santa Monica-i St. Jonhs kórházban hunyt el, családja körében.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [552. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás