Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

DEBRECEN TERÜLETÉN A MEGRENDELT TERMÉKEK KISZÁLLÍTÁSA INGYENES!

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [553. rész]


2020-10-17

Ma is egy műfaj-alapító, stílus-definiáló zenekarral készültünk. Egy egészen friss dal és videoklip szolgál örömünkre.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 553. rész

ENSLAVED - 'Jettegryta'

Az Enslaved egy progresszív black / viking metal együttes, amit 1991 júniusában a norvégiai Sveio-ban alapítottak. A zenekarnak jelenleg Bergen közelében van a székhelye.

Az Enslaved együttest 1991 júniusában Ivar Bjørnson és Grutle Kjellson (másik nevén Kjell Grutle) alapította, mikor még csak 13 és 17 évesek voltak. A banda neve egy általuk bálványozott Immortal szám címéből ered, az ‘Enslaved in Rot’-ból. Bár karrierjük során rengeteg változás ment végbe az együttes tagjait illetően, Bjørnson és Kjellson továbbra is a két állandó eleme a csapatnak. A 2004-es évre a felállás a gitáros Arve “Ice Dale” Isdal-lal, a dobos Cato Bekkevold-dal és a billentyűs-énekes Herbrand Larsen-nel szilárdult meg. A jelenlegi felállást - Bjørnson, Kjellson és Isdal mellett - Håkon Vinje billentyűs-énekes és Iver Sandøy dobos-énekes alkotja.

Bjørnson és Kjellson előzőleg a Phobia nevű death metal zenekar tagjai voltak, de mint akkoriban sokan mások a bimbózó black metal-újhullámban, ők is új ihletforrás és kifejezési mód után kutattak. Bár az Enslaved a norvég black metal zene prototípusaként kezdte pályafutását, már a kezdetektől olyan dalszerkezetekkel éltek, amik a műfajtól szokatlannak számítottak. Főleg amiatt, hogy már korai dalaik közül is jó sok átlépte a tízperces határt. Az ‘Eld’ nevű, 1997-es albumukat sokan a progresszív metal felé sordódásuk első elindítójaként értelmezik. Az együttes viking metal felé tett lépéseit a 2000-ben megjelent ‘Mardraum’ című lemez tette teljessé, amin olyan többrészes klasszikusok kaptak helyet, mint a ‘Størreenntid - Tyngreennnatt’ és az ‘Entrance – Escape’. Ettől kezdve az együttes progresszív rockos jellege minden egyes kiadott lemezzel jobban kirajzolódott, ami különösen az ‘As Fire Swept Clean the Earth’ című számról volt elmondható (a Below the Lights’ albumon), ahol még mellotronnal is zenéltek. A Mardraum’, a Monumension’ (2001) és a Below the Lights’ (2003) valamelyest hasonló stílusúak, habár az albumok közötti fejlődést nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezekkel a lemezekkel ellentétben az Isa’ (2004) és a Ruun’ (2006) már határozottabban rugaszkodik el az együttes eddigi gyökereitől, főleg a zenéjükbe iktatott éles, dinamikus váltásoknak köszönhetően.

Az Enslaved legújabb albuma, az 'Utgard' 2020. október 2-án jelent meg, a Nuclear Blast kiadó jóvoltából. A zenekarnak összességében ez a 15. sorlemeze.


Az Enslaved és a Nuclear Blast kiadó immáron tíz éve áll szerződésben egymással - a Nuclear Blast-nál jelent meg például a banda legutóbbi, nagysikerű nagylemeze, az 'E' is.

A banda 2019 decemberének elején vonult be a bergeni Duper Stúdióba, ahol felvette új nagylemezét, melynek végleges keverését a híres Jens Bogren végezte el 2020 áprilisában, a svédországi Fascination Street Stúdióban. A lemez producere maga Ivar Bjørnson és Grutle Kjellson volt.

Az új Enslaved album, az 'Utgard' végül 2020. október 2-án látott napvilágot. Habár eredetileg már 2020 tavaszán megjelent volna a lemez, a globális koronavírus-járvány okán el kellett halasztani a kiadást.

Az 'Utgard' lemez koncepciója kapcsán a kövekezőket közölte a banda: "Az "Utgard" kifejezés számunkra rengeteg jelentéssel bír: lehet ez egy kép, egy metafora, egy ezoterikus "helyszín", vagy akár egy egyedülálló szó, stb.. Az északi mítológiában az "Utgard" egy táj, ahol az óriások kóborolnak; ahol Asgard istenei feltámadnak, és ahol elszabadul a veszély, a káosz, a kontrollálatlan őrület... valamint a kreativitás és a humor. Ezen az albumon tehát Utgard-ba kalauzoljuk a hallgatókat. Ez a hely olyan, ami egyszerre van felettünk és mélyen alattunk. Nem az a célunk, hogy elkerüljük a sötétséget, hanem az, hogy konkrétan a sötétségbe vessük bele magunkat. Ez az individualizmus újjászületése. Egy olyan világban, amit a kapzsiság, az irigység és az egoizmus ural, egy ilyen kalandra van szüksége mindenkinek. Az 'Utgard' nem egy tündérmese; hanem vitális része az elmének és mindannak, ami körülvesz minket az emberiség létrejötte óta. Fel kell ismernünk a tényt, hogy létezik ez a hely; méghozzá a tudat egyik szegletében; és ez határozza meg életünk korai időszakát. Élvezzétek hát ezt az utazás; feszegessük együtt a határokat!".

Az album első single-dala, a 'Homebound' volt, ami megjelent hivatalos videoklip, valamint digitális és 500 példányszámra limitált bakelit-kislemez formájában is megjelent június 26-án. A bakelit A-oldalán a címadó dal; B-oldalán pedig egy klasszikus TNT-dal ('Knights Of The New Thunder') feldolgozása hallható.

Emellett egy másik új videoklipet is forgatott a banda; méghozzá a 'Jettegryta' című számhoz [ez látható fentebb]. Ennek kapcsán a következőket közölték: "Egy izlandi videó-mágussal, Gaui H-val töltöttünk el egy egész hétvégét a szigeten. Ahhoz a dalhoz készült videoklip, ami témáját tekintve a "True North", vagyis a "Valódi Észak" jelenséggel foglalkozik. Ez egy olyan hely, ami a sötétségen keresztül repíti az embert egy új nap felé; ezáltal pedig a küzdelmeink elviselhetőbbé válnak. Ezen felül olyan helyeken forgattuk az új videót, mint például a történelmi Bryggen terület - ahol a "Fekete Halál" jár-kel -, valamint különféle hegytetők, erdők és kortárs épületek, melyek hosszú ideje megihletik a Bergen környékén élő művészeket. Rengeteg helyi barátunk és lelkes önkéntes jött el a forgatásra, de a munkálatokból nagy részt vett ki a Lysverket étterem csapata és a helyi metal-fesztivál, a Beyond The Gates szervező-stábja is. Köszi mindenkinek; köszönet Izlandnak és Bergennek!".

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [553. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás