Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

DEBRECEN TERÜLETÉN A MEGRENDELT TERMÉKEK KISZÁLLÍTÁSA INGYENES!

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [555. rész]


2020-10-24

Itt egy "bizonyíték" arra, hogy a kilencvenes évek sem volt híján rendkívüli és egyedi produkcióknak!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 555. rész

FAITH NO MORE - 'Evidence'

A Faith No More egy 1982-ben alakult amerikai alternatív metal / funk-rock együttes, amit . San Francisco-ban hoztak létre, egy Faith No Man nevű zenekar romjain, miután kirúgták a csapatfőnöküket, Mike "The Man" Morris-t (alkoholizmusa miatt).

A nyolcvanas évek elején, San Francisco-ban alakult együttes újdonságot hozott a zenei életbe azáltal, hogy stílusuk a heavy metal, a rap és a funky ötvözetéből alakult ki. Nagyon hamar népes szurkolótáborra tettek szert, bár első albumuk a 'We Care a Lot' csak 1985-ben jelent meg. Ezen a korongon Chuck Mosley éneke mellett főleg Jim Martin heavy stílusú gitár-riffjei domináltak.

A következő nagylemez, az 1987-es 'Introduce Yourself' már egy sokkal összetettebb korong, ahol a metal és a rap elemei végre nem kínkeservesen maradnak csak meg egymás szomszédságában. Ám hiába a lemez nagyszerű fogadtatása, a banda '88-ban megvált Mosley-tól, akinek helyét a Bay Area énekese, Mike Patton vette át. Vele készítették el következő alkotásukat, a 'The Real Thing' című nagylemezt.

Patton-nal jó üzletet csinált a zenekar, mert kiválóan tudott váltani az éneklés és rappelés között, valamint igen jelentősen hozzájárult a bizarr dalszövegek megírásához. Zenei stílusötvözetük remekműve is ekkor jelent meg: az 'Epic' című kislemez, amely a jelentős hard rock együttesek közé emelte a bandát.

Bár lemezeik kiadását nem siették el, pályafutásuk folyamatosan felfelé ívelt, és az 1992-es 'Angel Dust' című lemezükkel jutottak el a csúcsra. Ezen a korongon találhatók a Faith No More legösszetettebb, legkomplexebb alkotásai. A lemezt népszerűsítő koncert-körúton azonban egyre inkább kiéleződtek az ellentétek az együttes tagjai között, és Martin-t illetően mindenféle pletykák röppentek fel. Ezúttal alapjuk is volt, mivel következő korongjuk megjelenése után nyilvánosságra hozták, hogy Martin-t kirúgták, és a 'King for a Day, Fool for Lifetime' című lemezen már Trey Spruence gitározott.

Trey sem maradt sokáig; őt Dean Mentia váltotta fel, majd pedig Jon Hudson következett. Vele készült el az együttes legsikeresebb nagylemeze, melynek „Az Év Nagylemeze” címet adták. Hiába, aki mer az nyer... a húzás ezúttal bejött: valóban ez a korong lett a '97-es év albuma. A lemez megjelenését követő koncertkörúton azonban véglegessé vált, hogy a banda tagjai immár nem tudnak egymással dolgozni; így 1998-ban a Faith No More feloszlott.

A 'Who Cares a Lot' című gyűjteményes album így már csak posztumusz jelent meg. Patton új zenekart alakított Fantomas néven, míg Bottum az Imperial Teen nevű együttesben folytatta pályafutását.

2009 februárjában napvilágot látott, hogy a zenekar egy európai turnéra ismét összeáll. A hírt az együttes nem sokkal később saját honlapján is megerősítette, majd további, Európán kívüli koncerteket is lekötött.

A Faith No More 17 évnyi kreatív csendet követően tette közzé 2014 novemberében új, 'Motherfucker' című single-dalát. A banda ezután 2015. május 19-én adta ki a klasszikussá vált 'Album of the Year' lemez régóta várt folytatását, a 'Sol Invictus' albumot, amit egy Oakland-i stúdióban vettek fel a banda tagjai, Bill Gould alapító / basszusgitáros producelésében. Ez a kiadvány volt az első megjelenés az akkoriban újonnan alapított Reclamation Recordings szárnyai alatt, melyet maga a zenekar hozott létre.

Miután lezajlott a 'Sol Invictus' promóciós, világkörüli turnéja, a Faith No More ismét visszavonulót fújt. Ezután már csak 2019 novemberében adtak hírt magukról; miszerint 2020-ban európai / brit tutnéra indulnak. Ezt a nagyszabású körutat azonban sajnos a globális koronavírus-járvány miatt le kellett fújni: a koncerteket 2021 júniusáig halaszották.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [555. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás