Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [556. rész]


2020-10-28

"Szimfónikus rock a Pokolból"

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 556. rész

COMPOS MENTIS - 'Ghost Song'

A Compos Mentis egy dán melodic death / gothic metal banda - vagy saját definíció szerint: "szimfónikus rockbanda a Pokolból" -, amit 1996-ban alapítottak, de az ezredforduló után aktivizáltak ténylegesen. A négytagú csapat 2000-ben vett be köreibe egy billentyűst, akinek révén véglegessé és konkréttá vált a stílus és a hangzás. Mindez elsőként egy 'Quadrology of Sorrow' című demó-lemez formájában öltött alakot 2001-ben. Ez a mini-album meglehetősen pozitív kritikákat és komoly visszhangot kapott a nemzetközi underground / fanzine-színtéren - a német Ancient Spirit Magazin konkrétan "az év albumának" kiáltotta ki ezt az anyagot.

Nem kellett tehát sokat várni az első lemezszerződésre, amit végül az amerikai Lost Disciple Records-tól kaptak meg, és egy bő éven belül már ki is adhatták hivatalos debütáló lemezüket, a 'Fragments of a Withered Dream'-et. A 2003 januárjában megjelent album a világ minden táján nagy sikereket aratott (13/15 pont a Legacy Magazinban (D), 9/10 pont a spanyol Xtreem Musictól (E), 5/6 pont a dán Danish Metal Magazinban, stb.). A patinás Danish Metal Awards díjátadón a második helyezett lett ez az anyag "Az év albuma" kategóriában. A csapat ekkoriban indult először európai turnéra; méghozzá az Illdisposed vendégeként.

2005 nyarán a Compos Mentis felvette második, 'Gehennesis' című albumát, ami egy ambíciózus koncept-lemez, mind zenei, mind dalszövegi tekintetben; plusz még a lemezborító is az album filozófiai témáit reflektálja. A 'Gehennesis' jóval kiforrottabb, gazdagabb hangzást képvisel elődjéhez képest - a banda például egy 45 tagú kórus segítségét is bevetette a munkálatok során. A 2007 elején megjelent albumot az akkoriban frissen újjáélesztett dán cég, a Mighty Music gondozta. A fogadtatás pedig ezúttal is elsörpő volt - példának okáért: a dán Metal Revolution magazin 100-ból 93 pontot adott a dal-kollekciónak, megjegyezvén, hogy "az egész 'Gehennesis' magában foglalja mindazt, amilyennek egy death metal-lemeznek lennie kell, és még annál is többet"... Az album továbbá 10-ből 10 pontot ért el az amerikai Lunar Hypnosis magazinban, valamint 6-ból 5 pontot kapott a dán Metalzone magazinban.

2009. június 22-én a Compos Mentis a világra szabadította harmadik, 'Our Kingdom of Decay' című nagylemezét (a Strange Ears kiadó gondozásában). Tematikailag ez a lemez a Dán Királyság történelmének egyes sarkalatos, nyomasztó és véráztatta eseményeit eleveníti fel. Annak ellenére, hogy ezzel az albummal a Compos Mentis a műfaj nagyjai (In Flames, Dimmu Borgir, Dark Tranquillity, Cradle Of Filth, Graveworm, Catamenia, stb.) közé emelkedett, a banda a 2010-es évet követően inaktívvá vált; habár hivatalosan sosem oszlottak fel.

Az utolsó ismert banda-felállás így nézett ki:

Andreas Posselt (Crocell, Gennem Tågen, Phantom) - dobok
Ryan Kristensen (Arsenic Addict) - gitár
Jesper Heinsvig - ének

A Compos Mentis hivatalos honlapja itt, Facebook-oldala itt, Bandcamp-oldala itt, Twitter-oldala pedig itt érhető el.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [556. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás