Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [558. rész]


2020-11-04

Ma Európa egyik legrégebbi death metal bandájával szolgálunk, egy friss, 2020-as kiadvánnyal karöltve.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 558. rész

THANATOS - 'It Always Ends In Blood'

A Thanatos egy holland death / thrash metal banda, ami 1984-ben alakult. A Stephan Gebédi gitáros vezette zenekart hazájuk legrégebbi death metal bandájaként tartják számon.

Eleinte két koncertalbumot és több demó-lemezt adott ki a csapat; a kilencvenes évek elején pedig megjelent két hivatalos nagylemezük is (1990 - 'Emerging from the Netherworlds', 1992 - 'Realm of Ecstasy'), de ezt követően - promócionális és jogi nehézségek miatt - feloszlottak, miután le kellett mondaniuk egy európai turnét (a Cannibal Corpse és az Exhorder bejelentett előzenekaraként).

Gebédi 1999-ben élesztette újjá bandáját, a Hammerheart Records kiadónak köszönhetően. Miután újra kiadták az első két Thanatos albumot, 2000-ben megjelent a visszatérő, 'Angelic Encounters' című nagylemez is. Ezt követte 2002-ben egy 'Beyond Terror' című EP, majd 2004-ben az újabb nagylemez, az 'Undead. Unholy. Divine.', mellyel a banda stílusilag visszatért '80-as évekbeli metal-gyökereihez. A következő, 'Justified Genocide' című nagylemez megjelenését azonban már el kellett halasztani, mivel a banda akkori kiadója, a Black Lotus Records csődbe ment. A legendás Dan Swanö viszont befejezte a CD hanganyagának keverését; 2009 áprilisában pedig megjelenhetett a nagylemez, köszönhetően a Deity Down Records-nak.

A Century Media Records 2012-ben kötött lemezszerződést a csapattal. Ennél a neves kiadónál jelenhetett meg a Thanatos legújabb sorlemeze, a 'Global Purification' (2014). Ezután egy hosszabb szünet következett; 2019-ben azonban eljött a banda megalakulásának 35. évfordulója, aminek alkalmából egy dupla lemezes válogatást és egy 7 hüvelykes bakelit-EP-t dobtak piacra, valamint nagyszabású bulit tartottak szülővárosukban, Rotterdamban (a jelenlegi és a régebbi tagok közös részvételével). Még abban az évben a francia Listenable Records-szal kötött új lemezszerződést a banda; egyúttal pedig bejelentette új, 'Violent Death Rituals' című stúdióalbumát.

A Thanatos együttest Hollandia legelső death / thrash metal bandájaként tartják számon. A banda illusztris neve több évtizede kísérti a nemzetközi underground metal-színteret; most pedig - 35 évvel a megalakulás után - újra visszatér a csapat!

Stephan Gebédi énekes-gitáros a következőket nyilatkozta év elején: "Amikor a Thanatos 1984-ban életre kelt, a metalzene nyers és csiszolatlan volt. Volt a dologban valami ‘mi, a világ ellen’ feeling, mind a zenekarok, mind a rajongók részéről. Háborúban álltunk az intézményekkel, a szervezett vallásokkal és a mainstream zenével. A jelenlegi metal-szcénában már nincs meg ez a düh és keménység... Sok banda tökéletesre csiszolt, műanyag hangzással, és kedélyes, politikailag korrekt attitűddel rendelkezik. Hála istennek - vagy inkább a Sátánnak - azonban még mindig maradtak olyan bandák, akik szembeszállnak a konvenciókkal, és ellent mondanak minden trendnek, felidézvén ezzel az eredeti életérzést".

A Thanatos hat évvel a 2014-es 'Global Purification' album megjelenése után tért vissza új lemezzel. Friss stúdióalbumuk - amire a tőlük megszokott, erőszakos death / thrash-őrület került fel - 2020. március 20-án jelent meg, 'Violent Death Rituals' címen. Az új album kiadása végett a csapat a Listenable Records-szal kötött lemezszerződést.

A 'Violent Death Rituals' album produceri munkáit maguk a bandatagok végezték el; a hanganya keverését pedig a legendás Dan Swanö látta el. A lemezborító Roberto Toderico műve.

Ezen az albumon mutatkozik be a banda színeiben Martin Ooms dobos és Mous Mirer (ex-Melechesh, ex-Liar Of Golgotha) basszusgitáros, akik Paul Baayens gitároshoz és Stephan Gebédi énekes-gitároshoz csatlakoznak a Thanatos felállásában.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [558. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás