Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Február végén jelenik meg Anneke van Giersbergen új szólólemeze - itt az új klipes dal, az 'Agape'!


2021-02-26

Az egykori The Gathering / jelenlegi VUUR énekesnő Anneke van Giersbergen egy újabb lebilincselő, sokoldalú dal-kollekciót alkotott meg.

Anneke új albuma, a 'The Darkest Skies Are the Brightest' címében ["A legsötétebb égbolt a legfényesebb"] az élet nagy kihívásainak egyikére - konkrétan a szakításokra - utal. A művésznő közel három évtizedes karirerje ezúttal újabb mérföldkőhöz érkezett. Anneke van Giersbergen új dalait egy 2018-ban látott neki saját metalbandája, a Vuur dalszerzői munkálatainak, de a nagysikerű projekt - annak ellenére, hogy az 'In This Moment We Are Free - Cities' című debüt-album komoly kritikai elismerésnek örvendett világszerte - ezt követően súlyos nehézségekbe ütközött.

Anneke ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: "A Vuur zenekarba vetett hitem okán minden megtakarításomat a banda debütáló albumának munkálataiba, és a promóciós turné lebonyolításába vetettem. Aztán miután lezajlott az első turné-ciklus, rájöttem, hogy a Vuur komoly pénzügyi kockázatot jelent számunkra...".

Súlyosbítván a helyzetet, 2018-ban véget ért Anneke házassága is... Erről az énekesnő így szólt: "Tudtam, hogy zenét kell írnom ahhoz, hogy ismét helyreálljon az életem. Ez a fajta kreatív törekvés pedig túl személyes hangvételű lenne eyg Vuur album esetében. Ehhez magányra és elszigeteltségre volt szükségem...".

Anneke akusztikus gitárját megragadva vonult el egy kis házba, ami egy, a szülővárosához, Eindhovenhez közeli erődben található. Megszabadulván minden külső nyomástól és stressztől, a művésznő meditatív állapotba helyezte magát, és nekilátott új szólóalbuma megírásának. A munkálatok 2019-ben is folytatódtak; 2020-ban pedig betársult a projektbe Anneke barátja és producere, Gijs Coolen.

Az elkészült albumon Anneke törékeny oldalát ismerhetjük meg, akusztikus formátumú dalok révén, melyeket különféle vonós, fúvós és ütős hangszerekkel tarkítanak a zenészek. A végeredmény egy 11 számos lemez lett, benne Anneke minden érzelmével és intimitásával.

A lemez alternatív tematikáját egy japán művészeti ág, a kintsugi ihlette. Anneke ennek megfelelően egy kettétört és újra összeforrt szívet alkalmaz az album szimbólumaként. A kintsugi-tanítások fő elve, hogy mesterkélt fém segítségével összeforrasszanak egy széttört, károsodott tárgyat - értéket és egyediséget adván ezzel neki. Mindez Anneke életére vetítve így néz ki: ahelyett, hogy végleg feladták volna a házasságukat, a művésznő és férje úgy döntöttek, helyrehozzák kapcsolatukat, és a jövőben megprbálnak értéket kovácsolni "újraforrasztott" szívükből.

A 'The Darkest Skies Are the Brightest' album borítója és dallistája így néz ki:

01. Agape
02. Hurricane
03. My Promise
04. I Saw A Car
05. The Soul Knows
06. The End
07. Keep It Simple
08. Lo And Behold
09. Losing You
10. Survive
11. Love You Like I Love You

Az album megjelenik digipak CD-n, limitált LP+CD változatban, illetve digitális formában. Anneke karrierjének 23. lemeze 2021. február 26-án lát napvilágot (előrendelési infók itt).

Az album első ízelítője, a 'My Promise' című szám hivatalos videója lentebb érhető el. Anneke kommentárja így szól: "A ‘My Promise’ dalt azután írtam meg, hogy elképzeltem, milyen lesz a válás utáni élet. A dal szövege arról az elhatározásról szól, amikor képessé válsz mindent megtenni a szerelem újonnani visszaszerzéséért. Maga a dal egy akusztikus, arab-spanyol-cigány stílusú bevezetővel indul, a végére pedig eufórikus őrületté növi ki magát. Ruud Peeters nevéhez fűződik ez a kísérteties, melankólikus húros hangszerelés. A videót a Radio Royaal székházában forgattuk - ez az egyik kedvenc éttermem szülővárosomban, Eindhovenben. A klipben különböző párok úgynevezett "kapcsolati pillanatai" láthatók".

 

 

 

 

Ezután megjelent a 'Hurricane' című single-dal is, amit Anneke így kommentált: "Az új albumra több olyan dalt is írtam, ami a szerelem üzenetével, szívfájdalommal van tele; de ugyanakkor a munkálatok közben átéltem egy serkentő, megmozgató kalandot is. A 'Hurricane' dal nyitó ütős-ritmusa egy baljóslatú közép-szekciót vezet fel; míg végül a dal súlyos dob-témákkal és magasztos trombita-szólóval zárul...".

A harmadik single, az 'Agape' szöveges videó formájában jelent meg. Ehhez Anneke a következőket fűzte: "Az 'Agape' a feltétel nélküli szerelem legmagasabb szintjét jelképezi - a szerelemnek mindannyian ezt a típusát óhajtjuk. Igyekeztem egy hetvenes évekbeli szerelmes dal visszahangját kelteni ebben a dalban, a meditatív gitár-hangszerelés révén. A vonós kvarterr buja hangzása pedig álomszerű atmoszférával járult hozzá a teljes hangzás-világhoz".

Anneke március 28-án egy élő, internetes stream-koncert során mutatja be új albumát. A szóló akusztikus performansz szettlistáját elsősorban az új album egyes dalai fogják alkotni, de régebbi klasszikusok is elhangzanak majd. Erről bővebb infókat lehet találni.

Anneke van Giersbergen legutóbbi kiadványa, a Kamerata Zuid együttessel közös koncertlemez, a 'Let the Light in' 2020. július 31-én jelent meg - erről bővebben itt írtunk.


Február végén jelenik meg Anneke van Giersbergen új szólólemeze - itt az új klipes dal, az 'Agape'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás