Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [567. rész]


2020-12-05

Egy kiváló és legendás banda, amit a klasszikus Koldusoperáról neveztek el...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 567. rész

BEGGARS OPERA - 'Raymond's Road'

A Beggars Opera egy skót progresszív rock együttes volt, amit 1969-ben alapított három építőipari munkás, Ricky Gardiner gitáros, Martin Griffiths énekes és Marshall Erskine basszusgitáros (akik korábban együtt dolgoztak a Beaconsfield-hez közeli, M40-es országút munkálatai során). Később csatlakozott bandájukhoz Alan Park billentyűs és Raymond Wilson dobos is.

A zenekari próbákat Glasgow fővárosában, a West Regent Street-i Burns Howff pub-ban ejtették meg; miután pedig híressé vált a banda, rendszeresen turnéztak Európában - főként Németországban, ahol több televíziós fellépést is elvállaltak a hetvenes évek elején.

1970-ben a Vertigo Records igazolta le a zenekart, melynek első albuma 'Act One' címmel született meg, rajta a 'Sarabande' című kislemez-dallal, ami számos európai országban toplistás helyezést ért el. Egy évvel később megjelent a banda második nagylemeze, a 'Waters of Change', amin további két bandatag zenélt, Virginia Scott (mellotron) és Gordon Sellar (basszusgitár) személyében. Az utóbbi album 'Time Machine' című single-dala Németorzságban aratta a legnagyobb sikereket; ennek következményeképpen turnézott több alkalommal is a banda az NSZK-ban.

Erskine kilépett a csapatból, még mielőtt elkészülhetett volna a harmadik, 'Pathfinder' (1972) című album. Ezen a stúdiólemezen helyet kapott többek közt egy Richard Harris-sláger, a 'MacArthur Park' feldolgozása. A megjelenést követően több tagcsere is történt a bandán belül: Pete Scott helyét 1972 végén átvette Griffiths; Linnie Paterson pedig Pete Scott helyére ugrott be 1973-ban. Az 1973-as, 'Get Your Dog Off Me!' című album megjelenésekor a Beggars Operát már csak a Gardiner-Park-Sellar trió alkotta.

1974-ben és '76-ban a Beggars Opera "új verziója" két albumot is felvett a német Jupiter Records szárnyai alatt: az egyik a 'Sagittary' - amin Gardiner gitározott, Pete Scott énekelt, Virginia Scott mellotronon játszott, Mike Travis dobolt; a másik pedig a 'Beggars Can't Be Choosers' volt, amin Clem Cattini átvette a dobos Mike Travis helyét.

Gardiner belépett David Bowie bandájába, a 'Low' album stúdió-munkálatai erejéig; emellett pedig Iggy Pop-pal is együtt zenélt, a 'Lust for Life' albumon és az Idiot elnevezésű, 1976-os turnén. Iggy Pop-pal közösen írta meg a klasszikussá vált 'The Passenger' dalt.

Alan Park orgonista a későbbiekben Cliff Richard-dal dolgozott; Griffiths pedig - miután visszaköltözött Németországból Nagy-Britanniába - klub- és turné-énekesként tűnt fel Manchester környékén.

1980-ben a Beggars Opera egy része újra összeállt (Gordon Sellar) révén, és a Vertigo Germany jóvoltából kiadták a 'Lifeline' albumot, de a hivatalos solemezek közé ezt a kiadványt már nem számították bele; lévén az eredeti tagok formálisan 1976-ban oszlatták fel a bandát.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [567. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás