Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [577. rész]


2021-01-09

Napjaink egyik legsokoldalúbb metalbandája 2020-ban meglehetősen aktív volt. Ebből nyújtunk most egy kis ízelítőt, csillapítván a hallgatók "éhségét".

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 577. rész

TOMBS - 'The Hunger'

A Tombs egy amerikai black / doom metal banda, ami Brooklyn-ban alakult 2007-ben. Az együttest Mike Hill gitáros-énekes, Domic Seita basszusgitáros és Justin Ennis dobos alapította. 2009-ben adták ki első, 'Winter Hours' című lemezüket, a Relapse Records jóvoltából; 2011-ben pedig megjelent a második nagylemez, a 'Path of Totality', mellyel a világ minden táján megismertették a Tombs nevet. Ezt követte a 2014-es 'Savage Gold', a 2016-os 'All Empires Fall' EP, majd a 2017-es 'The Grand Annihilation' - ez utóbbi már a Metal Blade Records gondozásában látott napvilágot. Legújabb nagylemezük, az 'Under Sullen Skies' 2020. november 20-án szabadult a világra, a Season Of Mist jóvoltából.

A Tombs meglehetősen sokszínű zenét játszik: albumaikon a black metal, a hardcore, a doom metal és a sludge metal elegye hallható. Mike Hill frontember olyan zenekarokat nevezett meg a Tombs inspirációjaként, mint a Neurosis, a Swans, a Joy Division, a Darkthrone, a Black Flag, a Deathspell Omega, a Leviathan vagy épp a Bauhaus.

A Tombs együttes legújabb, 'Under Sullen Skies' című nagylemezét 2020. november 20-án adta ki a Season Of Mist.

"Az album címét a világ jelenlegi állapota, poszt-apokaliptikus mivolta ihlette" - utalt Mike Hill frontember az 'Under Sullen Skies' ["Baljós felhők alatt"] elnevezésre. "Ebben a kifejezésben benne van mindaz a komorság és depresszió, amit minden bizonnyal a legtöbbünk érez az idei évben. Egyébként az album címe volt az egész projekt utolsó darabkája. Emlékszem, annak az épületnek a tetején álltam, ahol akkor éltem; az idő felhős és esős volt - konkrétan abban a pillanatban nem esett, csak egyszerűen sötét volt az égbolt... és rettentően lehangoló. Azt gondoltam: ‘Micsoda baljós égbolt van felettem’... aztán ez a gondolat végleg megragadt bennem".

Az új Tombs album egy 'Bone Furnace' című számmal indul, ami egy dühös hangvételű melodic black metal-himnuszba oltott goth rock-thrash metal nóta. A következő szám a 'Void Constellation', ami stílusát tekintve a legendás doom-death metalista "Peaceville-hármak" dicső korát idézi; egyben pedig feleleveníti az Obituary- / Incantation-féle death metal-korszak szépségeit. A 'Descensum' című számra egyértelműen a 'Ride the Lightning' album volt hatással - ez a dal nyitja meg a kapukat a többi, gondosan kidolgozott, egyedi hangzású Tombs-nóta előtt. Ahogy haladunk előre, még több egyedülálló textúra és hangulat tárul elénk, köszönhetően többek közt az akusztikus dal-betéteknek és billentyű-játékoknak, samplereknek, valamint a másod-hullámos black metal-korszak jellegzetes témáinak, illetve a Sisters Of Mercy- / Fields Of The Nephilim-féle deathrock-beütésnek. A Tombs minden motivációja és kaméleon-szerűen változó hangulata pedig az album-záró, 'Sombre Ruin' című tételben, valamint a stílszerűen elnevezett 'Plague Years' dalban teljesedik ki.

A Tombs a nagylemezen felül kiadott egy eddig közzé nem tett, digitális koncertfelvételt is, melyen 2019-es, Chicago-beli koncertjük (Livewire Lounge) anyaga hallható. A Spenser Morris által rögzített, négyszámos koncert-EP az 'Abraxas Ritual: Live in Chicago' címet viseli.

A Tombs szintén a 2020-as évben, 'Monarchy of Shadows' címmel adta ki legutóbbi EP-jét (2020. február 28-án). Ez a mini-lemez volt az első kiadvány, amit a banda új partnere, a Season Of Mist gondoz. A 'Monarchy of Shadows' azt a "blackened, post-metal" vonalat viszi tovább, amiről a Tombs a 2007-es debütáló EP óta ismert; de ugyanakkor mégis ez a banda eddigi "legkísérletezősebb" albuma.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [577. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás