Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [578. rész]


2021-01-13

Rock On!!!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 578. rész

BLACK 'N BLUE - 'Rock On'

A Black 'n Blue egy amerikai glam / heavy metal banda, amit az oregoni Portland-ben alapítottak 1981-ben. Az utolsó ismert felállást Jaime St. James énekes, Patrick Young basszusgitáros, Pete Holmes dobos, valamint Brandon Cook és Bobby Capka gitárosok alkották. A Black 'n Blue-t elsősorban az 1984-es 'Hold On to 18' című slágerről ismeri a közönség - ez a dal az azév augusztusában megjelent, 'Black 'n Blue' (Geffen Records) című debüt-albumon szerepelt.


A Black 'n Blue együttest 1981 novemberében alapította két középiskolás jóbarát, Jamie St. James és Tommy Thayer. Eredetileg Movie Star-nak nevezték zenekarukat, de rövid időn belül nevet váltottak (azért esett a választás a Black 'n Blue-ra, mert a banda tagjai alapvetően fekete és kék színekben - vagyis bőr- és farmerruhában jelentek meg). Az áttörést a zenekar számára már az 1982-es év meghozta, amikor is egy fiatal heavy metal-fanzine szerkesztő, Brian Slagel meghallotta a 'Chains Around Heaven' című demó-számot. A Metal Blade Records leendő elnöke azonnal fel is rakatta ezt a számot a kultikussá vált 'Metal Massacre' válogatás-lemezre, melyen olyan feltörekvő félben lévő bandák dalai is szerepeltek, mint a Metallica, a Ratt és a Malice.

A kezdetek

A Black 'n Blue 1982-ben Los Angeles-be tette át székhelyét; így rövid idő alatt népszerű lett a banda a hollywoodi klub-színtéren. 6 hónapon belül meg is kapták első világraszóló lemezszerződésüket; méghozzá a Geffen Records-tól. Debütáló nagylemezük, a 'Black 'n Blue' 1984 augusztusában jelent meg. A Dieter Dierks által producelt albumon szerepelt a 'Hold On to 18' című dal, ami mérsékelt sikereket ért el a rendszeres rádió- és MTV-sugárzásnak köszönhetően. A zenekar második albuma, a 'Without Love' az ezt követő évben látott napvilágot. Ezen a lemezen az eredeti hangzásnál karcosabb, durvább és keményebb metalos megszólalás érzékelhető. A 'Miss Mystery' dal rádió-sláger lett; a Black 'n Blue-t pedig nem más, mint a legendás KISS hívta turnéra. Ekkoriban jelent meg az album második single-dala, a 'Nature of the Beach', ami betétzeneként bekerült a Megőrülök érted (Vision Quest) c. filmbe; egyben pedig felkerült a (szintén a film soundtrack-jeként funkcionáló) Madonna-kislemez, a 'Gambler' B-oldalára.

A második korszak / szóló-karrierek

1986-ben a Black 'n Blue felkeltette a KISS-basszer Gene Simmons figyelmét is, aki rögtön ki is nevezte magát a banda soron következő két albuma producerének. A csapat 1986-ban jelentette meg a 'Nasty Nasty', 1988-ban pedig az 'In Heat' albumot, melyekkel a debütáló album energiáját és lendületét kívánták visszahozni. Az olyan dalok, mint a 'Nasty Nasty' vagy a 'Rock On' komoly sikereket értek el, de egyik lemez sem tudott felérni az eredeti, klasszikussá vált Black 'n Blue-hangzás színvonalához; így az együttes 1989-ben feloszlott.

A feloszlás után a bandatagok különféle projektekben tűntek fel. Jaime St. James énekes megalapította saját szólóbandáját, a Freight Train Jane-t, aminek tagja volt Tommy Bolan (ex-Warlock), Scotty Werner és Davy Jones. A Freight Train Jane bandáról elnevezett debütáló albuma kisebb sikereket ért el, de komolyabb áttörést nem eredményezett. Jeff "Woop" Warner gitáros a Rough Cutt ex-gitárosával, Chris Hagar-ral állt össze a rövid életű Woop & The Count projektben; emellett pedig Kneel Cohn-nal zenélt a The Dead Stars On Hollywood kezdetleges felállásában. Tommy Thayer a Harlow zenekar egyetlen albumán játszott 1990-ben, és szintén ebben az évben gitározta fel a Doro Pesch-ről elnevezett albumot, mielőtt csatlakozott a Shake The Faith együtteshez. Thayer és Black 'n Blue-beli csapattársa, Jamie St. James részt vett egy los angelesi all-star KISS-tribute bandában, a Cold Gin-ben (amiben a Cold Sweat két tagja, Anthony White és Chris McLernon is szerepet játszott). Thayer ezután visszavonult az aktív zenéléstől, és Gene Simmons asszisztense, majd pedig egyenesen a KISS turné-menedzsere lett. 2002-ben őt választották meg Ace Frehley utódjának; vagyis hivatalosan is ő lett a KISS szólógitárosa. Thayer első albuma a KISS színeiben, a 'Sonic Boom' volt, amit 2009-ben adtak ki. Ő játszott a banda következő, 'Monster' című stúdiólemezén is, ami 2012 októberében jelent meg. A Black 'n Blue eredeti dobosa, Pete Holmes a későbbiekben olyan bandákban tűnt fel, mint a Malice, a The Black Symphony és a Mandy Lion's WWIII, valamint szerepelt Michael Schenker, Uli Jon Roth, Peter Gabriel és Ted Nugent szólóbandájában is.

Újjáalakulások / válogatás-lemezek

1997-ben a Black 'n Blue öt eredeti tagja újra egyesítette erejét, egy egyalkalmas halloweeni koncert erejéig. A teltházas buli felvételeit egy koncertlemez formájában is kiadták - ez volt a stílszerűen elnevezett 'One Night Only: Live' (aminek kiadója Thayer testvére, John volt, az Eon Records nevében). 2001-ben - miután megjelent a 'The Ultimate Collection' című válogatás-album, a banda kiadott egy antológia-albumot ('The Demos Remastered: Anthology 1') - a Crazy Planet Records jóvoltából -, melyen a Black 'n Blue korai demó-felvételei, legnagyobb slágerei, illetve 5 korábban ki nem adott dal és az 'Autoblast' nóta koncert-verziója szerepelt.

Az együttes 2003-ban állt újra össze (ezúttal Thayer híján, aki ekkor már a KISS gitárosa volt), egy turné lebonyolítása, és egy új album, a 'Hell Yeah!' rögzítése végett. Shawn Sonnenschein lett a banda új szólógitárosa. Eredetileg 2003 szeptemberében ígérték a 'Hell Yeah!' megjelenését, de végül - különböző okokból kifolyólag - csak 2011-ben jelenthetett meg a korong, a Frontiers kiadó révén.

Szünet

A "csendes korszak" (2004-2008) ideje alatt a Black 'n Blue kiadott egy 'Rarities' című válogatást, amin néhány régi sláger, valamint több, korábban ki nem adott demó-felvétel szerepelt. 2004-ben Jaime St. James lett a Warrant új frontembere (átvette Jani Lane helyét); 2005-ben pedig már stúdióba is vonult abandával, hogy a Cleopatra Records segítségével felvegyenek egy új albumot. A munkálatok 2006-ban fejeződtek be; ekkor jelent meg a Warrant 'Born Again' albuma, ami komoly sikereket aratott a világ minden táján. A 'Born Again' minden dalához videoklipet forgattak - ezeket később a 'Born Again: Delvis Video Diaries' című DVD-n jelentették meg, kiegészítve különféle, színfalak mögötti videókkal és turné-klipekkel. A 'Born Again' megjelenése után Jaime St. James a Warrant 2007-es turnéján is részt vett (olyan fesztiválokon lépett sznípadra a banda, mint például a Rocklahoma), de 2008-ban távozott a zenekar éléről, mivel visszatért az eredeti frontember, Jani Lane.

Későbbi újjáalakulások

A Black 'n Blue - újra Tommy Thayer-rel kiegészülve - meglepetés reunion-koncertet adott 2007. december 8-án, a banda szülővárosában, az oregoni Portland-ben (a Berbati's Pan & Restaurant bárban). Az exkluzív fellépésből származó bevételeket a banda régi barátja, a rákkal küzdő Kenny Nordone kórházi kezeléseinek támogatására fordították. 2008 nyarán a Black 'n Blue hivatalosan is újra összeállt, és felléptek az azévi Rocklahoma fesztiválon - ismét Shawn Sonnenschein-nel a szólógitárosi poszton.

2008-ban felmerült a 'Hell Yeah!' album kiadásának véglegesítése, azonban erre további 3 évet kellett várni. 2010. október 9-én a Black 'n Blue tagjait beiktatták az Oregon Music Hall Of Fame dicsőségfalára. A klasszikus felállás - benne Tommy Thayer-rel - aznap estre újra reunion-koncertet adott, a Portland-beli Roseland Theater színpadán. 2011-ben Jaime St. James honlapján jelent meg a hír, miszerint véglegessé vált a 'Hell Yeah!' megjelenési dátuma. A kiadásért a Frontiers Records felelt; a megjelenés Japánban 2011. április 20-án, Európában május 13-án, az USA-ban pedig május 17-én volt esedékes. Az album viszonylagosan pozitív kritikákat kapott a világ minden tájáról.

2013-ban öt koncertet adott a csapat - felléptek például a Nebraska-beli SkullFest-en és a világhírű, hollywoodi Whisky A Go Go színpadán is. Ezen koncertek során mutatkozott be az együttes új gitárosa, Brandon Cook, aki Jeff "Woop" Warner-t váltotta. 2017-ben kilépett Shawn Sonnenschein is; helyére az egykori Vicious Rumors gitáros Bobby Capkaactive került.

A Black 'n Blue azóta is rendszeresen fellép Észak-Amerika szerte különféle fesztiválokon és rendezvényeken (Monsters of Rock Cruise, M3 Rock Festival, stb.), de - ahogy az egy 2020 januári rádiós interjúból (The Hard, Heavy & Hair Show with Pariah Burke) kiderült - Brandon Cook gitáros elmondása alapján - nincsenek tervben új Black 'n Blue dalok; sem album kiadására nem számíthatunk.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [578. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás