Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

RAZOR - 37 év elteltével megjelenik az 'Armed and Dangerous' album folytatása!


2021-02-10

A kultikus kanadai Razor zenekar 1984-ben adta ki legendássá vált debütáló EP-jét, az 'Armed and Dangerous'-t, aminek idén végre megjelenik a régóta várt folytatása.

Miután a thrasher Razor zenekar 1984-ben saját költségén kiadta az 'Armed and Dangerous' albumot, a banda felkeltette a neves Attic Records figyelmét (ami akkoriban Kanada elsőszámú lemezkiadójának számított). A banda nem sokkal később meg is kötötte első lemezszerződését a kiadóval, és végül annak leányvállalata, a Viper Records pionír előadója lett.

A csapat eredetileg 'Escape the Fire' címmel tervezte kiadni az 'Armed and Dangerous' folytatását, de végül mégsem így alakultak a dolgok. Az Attic komoly nyomást helyezett a fiatal együttesre, rájuk erőltetvén saját akaratukat és ötleteiket, befolyásolván ezzel a Razor jövőjét. Ennek a végeredménye lett a (szintén kultikussá vált) 'Executioner’s Song' (1985) album.

A Razor eredeti basszerosa, Mike Campagnolo így nyilatkozott: "Nézzünk szembe a ténnyel: bármelyik fiatal zenekar ha lemezszerződést kap, általában teljesíti a kiadó minden kívánságát. Mi akkoriban tapasztalatlanok voltunk, de ők is új vizekre, korábban ismeretlen eveztek az újonnan beindított Viper kiadóval; ami azt jelenti, hogy minden szempontból hátrányos volt az egész szituáció. Érzésem szerint, valamennyit tanultunk is egymástól, de - mint tudjuk - végül az hozza meg a végső döntéseket, akinek a kezében van a pénz. Az elsőszámú probléma az volt, hogy bármit is csináltunk, abból a kiadó igyekezett a lehető legtöbb hasznot húzni; ahelyett, hogy promótáltak volna minket az egyre bővülő metal-színtéren. Egyáltalán nem értették, miként változik és fejlődik a szcéna; így nem is tudták meglovagolni a hullámot. Volt persze egy bizonyos platformjuk arra, hogyan kell "kezelni" az előadókat, és ők ehhez ragaszkodtak is; ahelyett, hogy ráébredtek volna, ez a műfaj kitart, és megállíthatatlanul terjeszkedik. Az Attic ezt a stratégiát követte az 'Executioner’s Song' esetében, amikor azt akarták, hogy az 'Armed and Dangerous'-ről és az 'Escape the Fire' demóról is feltegyünk néhány felvételt arra a lemezre".

A lemezkiadó munkatársai azt akarták, hogy a banda rögzítse újra az 'Armed and Dangerous' EP-ről a 'Take This Torch', a 'Fast And Loud', a 'The End' és a 'Hot Metal' című dalokat, hogy azok végül az 'Executioner’s Song' albumon végezzék. "Erre többé-kevésbe igent mondtunk!" - erősítette meg Mike Campagnolo. "Rendkívül magabiztosan kitartottak amellett, hogy ezeket a dalokat feltegyük az első nagylemezre. Azt gondolták, hogy ezek erős nóták, és ezt mi is tudtuk; így meg is született a konszenzus. Mivel az 'Armed and Dangerous' egy limitált kiadvány volt, azt remélték, hogy ezen dalok révén egy szélesebb, globális közönséghez is eljut a zenénk - és ez valamennyire működött is. A 'Take This Torch' és a 'Hot Metal' két olyan dal, ami a mai napig fontos részét képezi a koncertjeink szettlistájának; szóval szerintem etekintetben jó volt, amit a Viper csinált".

"Egyébként az 'Escape the Fire' demónak sosem volt valódi koncepciója, sem lemezborítója; az 'Executioner’s Song' koncepcióát és fedelét pedig az Attic-es fickók kreálták. Akkoriban örültünk annak, hogy van egy lemezszerződésünk, és valamilyen formában kiadhatjuk a kezünkből ezeket a felvételeket; így végül mi magunk is teljes egészében elvetettük az 'Escape the Fire' projektet...".

Végül összességében négy dal maradt az 'Escape the Fire' demóról, ami nem került fel az 'Executioner’s Song'-ra. Ez a 'Metal Avenger', a 'Heavy Metal Attack', a 'Frost Bite' és a 'Ready For Action'. Az 'Escape the Fire' dalait eredetileg 1984. december 1-én rögzítették, a torontói Future Sound Stúdióban, Terry Morostega producer társaságában (aki egyben az 'Armed and Dangerous' producere is volt).

Mike Campagnolo mondandója így folytatódik: "Ezeket a dalokat többé-kevésbé rendszeresen előadtuk a koncerteken annak idején, és többször is szó volt arról, hogy kiadjuk őket hivatalos formában, de aztán zajlottak a dolgok, és inkább az 'Executioner’s Song' promóciójával foglaltuk el magunkat. Az Attic pedig komoly mértékű löketet adott nekünk ebbe az irányba. Egyébként a lemaradt dalokat is fel akarták tenni a végleges albumra, de időközben Dave elkezdte írni az 'Evil Invaders' albumot, ami - stílusát tekintve - inkább thrash / speed metal műfajt képviselt; így félbeszakadt az egész...".

Most eljött az idő: 37 év elteltével hivatalosan is megjelenik az 'Escape the Fire', rajta 11 klasszikus dal remaszterizált változatával!

A tracklista:
01. City of Damnation
02. Time Bomb
03. Distant Thunder
04. Gatecrasher
05. Metal Avenger
06. Heavy Metal Attack
07. Frost Bite
08. Death Race
09. Ready For Action
10. Escape The Fire
11. March of Death

"A 'Metal Avenger’ egy vérbeli metal-nóta, amiben egy kibővített, Ted Nugent / Lips szerű szóló hallható. A 'Heavy Metal Attack' egy klasszikus Razor-riffre alapul, de alapvetően egy gyors és fesztes nóra - mindig is az egyik kedvence volt! Élőben egyébként még a stúdiós változatnál is gyorsabban szoktuk eljátszani ezt a számot. Aztán ott van a 'Frostbite', ami szintén egy klasszikus Razor-riffen nyugvó tétel, mely úgyszintén remekül szól élőben. A 'Ready For Action' már egy heavy rock / metal-himnusz, de ez is egy igencsak tempós szám. Az elsőként említett 'Metal Avenger' tulajdonképpen több mint 7 perc hosszú; szóval a korai Razor-anyagot egyik leghosszabb dala. Dave [Dave Carlo gitáros] gitár-stílusa és Embro [Mike "M-bro" Embro dobos] egyedi témái remek összehangban vannak egymással. Ráadásul Dave szólója idővel rengeteget fejlődött, a rendszeres élő előadásnak köszönhetően".

"Az 'Armed and Dangerous' megjelenése után igyekeztük folyamatosan fejleszteni a koncertjeinket, és konkrétan ezeket a dalokat; lévén nagyon sokszor adtuk elő őket. Ez az evolúci érezhető az 'Escape The Fire', a 'Gatecrasher', a 'City Of Damnation' vagy a 'March Of Death' új, thrash-esebb változatain. A 'Distant Thunder' dal például egyfajta mainstream metal-nóta de a 'Death Race' vagy a 'Time Bomb' újra az 'Armed and Dangerous' hangzását idézi. Nagyon izgalmas lesz látni, hogy az 'Escape the Fire' végre végleges, eredeti formát ölt, és a metal-fanok megkapják, amire régóta vártak. Remélem, az emberek örömmel hallgatják majd ezt az anyagot, és úgy tekintenek rá, ahogy kell: egy kis szelet történelemként; a Razor több mint 35 éves karrierjének fontos darabjaként!".

A Patrick W. Engel (Temple Of Disharmony Stúdió) által újrakevert és remaszterizált 'Escape the Fire' album 2020. július 16-án jelenik meg (a High Roller Records jóvoltából), többek közt különféle színű, limitált bakeliten. Hamarosan jönnek a további részletek és az első előzetesek...

A kanadai Ontario államból származó Razor 1983-tól 1992-ig működött, de '97 óta ismét aktív a banda. Habár több mint 20 éve nem adtak ki újabb albumot, a csapat az évek során olyan neves zenekarokkal állt színpadra, mint a Slayer, a Venom és a Motörhead.

Nemrég kiderült, bő két évtized elteltével újabb albumot rögzít a Razor. Dave Carlo gitáros legfrissebb közleménye szerint jelenleg is készül a visszatérő nagylemez, ami a 'Cycle of Contempt' címet viseli.

A Razor legutóbbi kiadványa egy 'Live! Osaka Saikou' című koncertlemez volt, aminek anyagát 2011-ben vették fel, egy japán turné alkalmával. Ezt megelőzően legutóbb 1997-ben jelentkeztek hivatalos albummal, 'Decibels' címen. 2015-ben a Relapse Records kiadott egy Razor-reissue sorozatot is.

Hamarosan jönnek a friss hírek az új album és a jövőbeni tevékenységek kapcsán...


RAZOR - 37 év elteltével megjelenik az 'Armed and Dangerous' album folytatása!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás