Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [600. rész]


2021-03-31

A zenetörténelem egyik legsikeresebb és legnépszerűbb együttese szerepel rovatunk jubileumi epizódjában.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 600. rész

GENESIS - 'Down And Out'

A Genesis egy 1967-ben alakult, angol progresszív rock együttes. A zenekar és későbbi énekese, Phil Collins világszerte mintegy 150-150 millió eladott albummal büszkélkedhet - Collins minden idők harminc legtöbb albumot eladó zenésze között is szerepel. 1988-ban Grammy-díjat kaptak a legjobb koncept-videoklip kategóriában, a 'Land Of Confusion' című dalért. Az együttes legismertebb felállása – Peter Gabriel, Steve Hackett, Mike Rutherford, Tony Banks és Phil Collins – 1970 és 1975 között dolgozott együtt. A későbbi években mindannyian sikeres szólókarriert kezdtek, Phil Collins pedig énekesként is nagy sikereket ért el.

Pályája kezdetén a Genesis az 1960-as évek többi popzenekarához hasonlóan egyszerű, gitárközpontú dalokat játszott. Az 1970-es években progresszív rockot játszó együttessé váltak, dalaik szerkezete és hangszerelése összetett, koncertjeik pedig valóságos színházi előadások voltak. Ezt a második szakaszt hosszú, többtételes kompozíciók jellemzik, mint amilyen a 23 perces 'Supper's Ready' vagy az 1974-es 'The Lamb Lies Down on Broadway' című koncept-album. Az 1980-as évektől kezdve a szélesebb közönség számára is könnyebben befogadható, melodikus popzenét játszanak; ennek köszönhetően 1980-as 'Duke' című albumuk a brit listák élére került, az 1986-ban megjelent 'Invisible Touch' című dal pedig egyetlen amerikai listavezető kislemezük lett.

Az együttes történetében többször fordultak elő tagcserék. Phil Collins – aki eredetileg dobos volt – 1975-ben Peter Gabriel énekes helyét vette át. Az 1997-es 'Calling All Stations' című albumon pedig Ray Wilson énekelt. Utóbbi sikertelenségére hivatkozva az együttes tagjai határozatlan időre beszüntették a Genesis működését. 2006 októberében Collins, Rutherford és Banks újra összeállt egy világ körüli turné erejéig.[2] A zenekart 2010-ben iktatták be a Rock And Roll Hírességek Csarnokába.

A Genesis 2020 márciusában jelentette újra be, hogy novemberben és decemberben újra összeállnak tíz, Egyesült Királyság-beli stadion-koncert erejéig, azonban a koronavírus-járvány okán ezt a körutat el kellett halasztani 2021 szeptemberére.

A legendás csapat tagjai utoljára 2007-ben léptek együtt színpadra megalakulásuk 40. évfordulója alkalmából.

Rovatunk 600. epizódjában az 1978-ban megjelent, '...And Then There Were Three...' albumot elevenítjük fel.

Az '...And Then There Were Three...' a Genesis kilencedik stúdióalbuma. 1978 márciusában látott napvilágot, a Charisma Records jóvoltából. Ahogy arra a lemez címe is utal, ez volt a banda első albuma, amit trióként rögzítettek; vagyis az első lemez, amin az énekes-dobos Phil Collins, a billentyűs Tony Banks és a gitáros-basszer Mike Rutherford játszik, a frissen kivált Steve Hackett híján. Ez az album hangzás tekintetében is komoly fordulatot hozott a Genesis történetében: habár továbbra is megmaradtak zenéjük jellegzetes és stílusos progresszív rock-elemei, ezúttal rövidebb és némileg "könnyebben emészthető" nótákat alkotott a csapat. A dalszerzői munkákból egyébként Collins a korábbiaknál nagyobb mértékben vette ki a részét.

Az '...And Then There Were Three...' albumot a kritikusok vegyes értékeléssel fogadták, de a sikerek nem maradtak el: a lemez a 3. helyig jutott a hivatalos brit zenei toplistán, és 14. lett az amerikai Billboard 200 listán. Az elsőszámú single-dal, a 'Follow You Follow Me' a Genesis addigi történelmének legsikeresebb kislemeze lett (Nagy-Britanniában a 7., az USA-ban pedig a 23. helyig jutott a toplistán). Az albumot 1988-ban díjazta platinalemez minősítéssel az RIAA; lévén ekkorra több mint egymillió példány kelt el belőle, csak az USA-ban.

Az album promóciója keretében a Genesis több világkörüli turnét is lebonyolított, új koncert-gitárosa, a jazz-fusion mester Daryl Stuermer közreműködésében. 1978 márciusa és decembere között közel 100 koncertet adtak Európa-, Amerika- és Japán-szerte (Collins egyébként később úgy gondolta, ez a turné "egy éra végét" jelentette, mivel a jövőben nem szándékoztak ilyen intenzív mértékben koncertezni).

Az '...And Then There Were Three...' album hanganyagát - Nick Davis hangmérnök által - 2007-ben újrakeverték 5.1-es surround hangzással és új stereo-mixben). A lemez ismét megjelent, mint a Genesis '1976–1982' box-szettjének egyik eleme.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [600. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás