Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [613. rész]


2021-05-19

Elhunyt az amerikai underground metal-színtér egyik legjelentősebb alakja. Rá és kultikus bandájára emlékezünk rovatunk mai epizódjában.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 613. rész

WARLORD - 'Child Of The Damned'

A Warlord egy amerikai heavy / power metal banda, amit 1980-ban alapított Los Angeles-ben két tehetséges zenész, William J Tsamis (R.I.P.) gitáros / dalszerző és Mark Zonder dobos.

A Warlord annak idején először Brian Slagel, a Metal Blade Records elnöke figyelmét keltette fel. A Warlord két ízben is szerepelt a Metal Blade kultikus válogatás-sorozatán (a Malice, a Steeler, a Ratt és a Metallica egyes dalai mellett): 1982-ben a 'Metal Massacre II'-n (a 'Lucifer's Hammer' dallal), egy évvel később pedig a 'Metal Massacre III'-on (a 'Mrs. Victoria' című számmal). Ezt követően a Metal Blade 1983-ban kiadta a banda első hivatalos lemezét, a 'Deliver Us' című, hatszámos EP-t, ami komoly nemzetközi sikereket eredményezett.

A Warlord tagjai rejtélyes álneveket használtak: 'Destroyer' (Tsamis), 'Thunderchild' (Zonder), 'Damien King' (azaz Jack Rucker énekes) és 'Sentinel' (vagyis Diane Kornarens billentyűs), és mindvégig arra törekedtek, hogy ne csak szimplán egy újabb los angelesi klub-banda legyenek; hanem annál inkább egy nemzetközileg is ismert és elismert zenekar. A világ-siker felé vezető út egyik állomásaként a csapat kibérelte a híres Raymond Theatre-t, ahol nagyszabású koncertet adtak, melyet filmre és hangszalagra rögzítettek (közönség jelenléte nélkül) - ez a felvétel lett végül a Warlord első nagylemeze, az 'And the Cannons of Destruction Have Begun...', melyet 1984 októberében dobtak piacra, bakeliten és VHS-en (később DVD-n is). Az albumra felkerült két vadonatúj dal, a 'Soliloquy' és az 'MCMLXXXIV', valamint egy-egy nóta a 'Lost And Lonely Days' / 'Aliens' kiadványról, amit azév elején jelentettek meg. Tsamis, Zonder és Kornarens mellett Dave Watry ('Archangel') basszusgitáros és egy új énekes, Rick Cunningham ('Damien King II') szerepelt ezen a felvételen. Egyébként egy harmadik énekes is tagja volt egy rövid ideig a bandának (habár ő ekkor sem stúdió-, sem pedig koncertfelvételen nem szerepelt hivatalosan): ő Rick Anderson, azaz 'Damien King III' volt.

Lévén a banda képtelen volt összehozni egy stabil felállást, rendszeresek voltak a zenekaron belüli viták és viszályok. A Warlord így végül 1986-ban feloszlott; Tsamis Kalifornából Floridába költözött, ahol "spirituális megújuláson" esett át. A banda kiadója, a Metal Blade ekkor (1986 decemberében) piacra dobta a 'Thy Kingdom Come' című válogatás-lemezt, majd 1989-ben a 'Deliver Us' EP kibővített változatát, ami a 'Best of Warlord' címet viseli (ez volt a banda első kiadványa, ami CD-n is megjelent).

Tsamis új projektet alapított Lordian Winds néven, és több éven keresztül dolgozott egy My Name Is Man nevű projekten (ami egy 75 perces epikus zenei videó, melynek témáját John Milton Elveszett paradicsom c. műve alapozza meg). Mivel azonban nem sikerült megfelelő producert találni ehhez a filmes projekthez, Tsamis felfüggesztette a munkákat. Ehelyett feleségével, Vidonne Sayre Riemenschneider színésznővel közösen megalapította a keresztény tematikájú Lordian Guard együttest, aminek két albuma jelent meg: az 1995-ös 'Lordian Guard' és az 1997-es 'Sinners in the Hands of an Angry God', a német Hellion Records jóvoltából (ezeken az albumokon többnyire a kiadatlan My Name Is Man projekt egyes szerzeményei szerepelnek). Egy harmadik, 'The Holy Empire' című albumot is tervbe vett a házaspár, de végül ezt sem sikerült megvalósítani.

A Warlord feloszlását követően Mark Zonder átalakíttatta és kibővíttette a banda próbatermi épületét San Fernando Valley-ben, létrehozván az észak-los angelesi környék legnagyobb hangtechnikai létesítményét. Emellett stúdiós dob-konzultánsként és session-zenészként dolgozott; majd hivatalos tagja lett (a szintén a Metal Blade hatáskörébe tartozó) Fates Warning-nak, amiben az 1989-es 'Perfect Symmetry' albummal kezdve összesen 6 stúdiólemezen és 2 koncertalbumon játszott, 15 éven keresztül. Zonder 2005-ben, az 'FWX' album kiadását követően lépett ki a Fates Warning-ból; majd egyesítette erejét egy kaliforniai multi-instrumentalistával, Wayne Findlay-jel (Michael Schenker Group, Vinnie Moore), egy Temple Within nevű bandában, ami 2007-ben adta ki debütáló, 'Slavior' (Inside Out Music) című albumát.

A csend évtizedei alatt egyre csak nőtt a Warlord underground rajongótábora; így eleget téve a követeléseknek, 2002-ben újjáalakult a csapat. A két eredeti tag, Tsamis és Zonder a HammerFall énekesével, Joacim Cans-szel egészült ki az új felállásban. Cans régi nagy Warlord-fan hírében állt - ezt bizonyítja az a tény is, hogy saját bandája feldolgozta a Warlord klasszikus 'Child Of The Damned' dalát a debütáló 'Glory to the Brave' (1997) albumon, mely a mai napig a legsikeresebb HammerFall-anyag.

A Warlord 2002-ben kiadta régóta várt, visszatérő albumát, a 'Rising Out of the Ashes'-t (az olasz Athreia Records és a német Drakkar Records jóvoltából). Ezen a lemezen helyet kapott néhány olyan dal is, amit korábban Lordian Guard néven írtak, jelen esetben pedig újrahangszereltek és újrarögzítettek, a Warlord tradícionális heavy metal-stílusában. Ebben az évben lépett fel a Warlord a német Wacken Open Air fesztiválon, a Tsamis-Zonder-Cans felállással, amit a háttérben az olasz Black Jester zenekar tagjai kísértek.

Egészen 2011-ig nem történt további aktivitás a Warlord háza táján, de 2009 februárjában Joacim Cans énekes elárulta az olasz Metal Maniac magazinnak, hogy amint megtalálják a megfelelő lemezkiadót, szóba jöhet egy új album. Ekkoriban rendszeresen meghívták a bandát különböző német, olasz és görög fesztiválokra - a legnagyobb felkérésük a 2009-es, hamburgi Headbangers Open Air fesztivál headliner-pozíciója lett volna, de Tsamis és Zonder ezt nem vállalták el. Ettől függetlenül a Warlord zenei öröksége egyre kultikusabbá vált - főként Európában...

...2013 márciusában végül úgy döntött a két bandavezér, hogy kiadnak egy új Warlord albumot: ez volt a 'The Holy Empire' (amit korábban a Lordian Guard harmadik lemezének szántak), mely meglehetősen pozitív kritikákban részesült a metal-sajtóban. A 'The Holy Empire' albumon a korábban 'Damien King III'-ként ismert Rick Anderson énekelt; épp úgy, ahogy a két teltházas, athéni lemezbemutató koncerten (2013. április 27. és 28.) is. 2013 szeptemberében a Warlord bejelentette, hogy a ciprusi származású Nicholas Leptos (Arrayan Path, Astronomikon, Prodigal Earth, Diphtheria, Gangland) személyében új énekes érkezett a bandába; 2014 márciusában pedig egy turné erejéig bevették a zenekarba a Shadow Gallery-ből ismert basszusgitárost, Gary Wehrkamp-ot (mivel az eredeti basszer, Philip Bynoe nem ért rá.

A Warlord utolsó stúdiólemeze a 2015-ös 'The Hunt for Damien' volt. Ezt követte néhány válogatás-lemez és szórványos koncert-fellépés; 2021 májusában pedig elhunyt a zenekar egyik mestere / gitáros-dalszerzője, Bill Tsamis. A zenész idén kereken 60 éves volt, de épp úgy, ahogy zenei vízióit és sajátos elképzeléseit, május 13.-i halálának okait és körülményeit is rejtélyes homály övezi.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [613. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás