Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [614. rész]


2021-05-22

Ma "az amerikai Black Sabbath" egyik klasszikus dalával készültünk!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 614. rész

BLUE ÖYSTER CULT - '(Don't Fear) The Reaper'

A Blue Öyster Cult amerikai rockegyüttes, amely 1967-es megalakulásától fogva a mai napig aktív. A csapat legismertebb dalai közé tartozik a 'Godzilla', a '(Don't Fear) The Reaper' és a 'Burnin' For You'. A '70-es években az együttes az Amerikai Egyesült Államok egyik elsőrangú hard rock-képviselője volt; az Államokban 9, míg világszerte 14 millió lemezt adott el.

A zenekar 1967-ben indult New Yorkban, először olyan neveken, mint Cows, Oaxaca, Soft White Underbelly, Stalk Forest... Két kiadatlanul maradt LP-t készítettek az Elektránál, majd mentoruk, Sandy Pearlman - a Crawdaddy magazin kritikusa - segítségével, 1971-ben a Columbiához szerződtek, és kiadták új nevüket viselő, bemutatkozó lemezüket (Sandy "az amerikai Black Sabbath-ot" látta bennük). Első anyaguk jól fogyott, így olyan sztárok koncertjei előtt léphettek fel, mint Alice Cooper, a Byrds vagy a Mahavishnu Orchestra. Második albumuk ('Tyranny and Mutation' - 1973) szintén sikeres lett, de az igazi áttörést az 1974-es 'Secret Treaties' hozta meg számukra, melyen olyan emblematikus dalok hallhatóak, mint a 'Dominance And Submission', az 'Astronomy' vagy a Patti Smith-szel közösen írt 'Career Of Evil'. A punk nagyasszonya egyébként a '70-es évek derekán számos szerzeményükhöz írt dalszöveget. Az 1975-ös élő LP, az 'On Your Feet or On Your Knees' jól tükrözte vissza kirobbanó színpadi produkciójukat. Az 1976-os 'Agents Of Fortune' puhább hangvételűre sikeredett, és a '(Don't Fear) The Reaper című szám világ-slágerré vált; az anyag az Amerikai Egyesült Államokban pedig aranylemez lett. A korongot népszerűsítő turnén használták először a később védjegyükké vált lézertechnikát. A következő években zenéjük tovább poposodott, noha élőben továbbra sem okoztak csalódást a rajongóiknak, mint azt például a platinalemezzé vált második koncert LP-jük, a 'Some Enchanted Evening' dokumentálta. A brit heavy metal új hullámának (Iron Maiden, Saxon, Judas Priest, Diamond Head, stb.) térnyerésével a nyolcvanas években a Blue Öyster Cult újra a keményebb zene felé fordult, és még számos sikeres lemezt jelentetett meg, de ezek jelentősége folyamatosan csökkent. 1985-ben újra Európában koncerteztek, és megjelentették tizenharmadik, 'Club Ninja' című lemezüket, melynek producere ismét Sandy Pearlman volt, akivel 1977-ben egyszer már szakítottak. Az 1988-as 'Imaginos' LP után brit turnét ejtettek, majd nem hallattak magukról egy ideig. A '90-es éveket és az újévezredet - a turnék mellett - sok tagcserével, két stúdióalbummal, valamint koncertlemezekkel és válogatásokkal vészelték át. Az új évezredben kiadott első lemezük a 'Curse of the Hidden Mirror' volt; ezt követően pedig közel 20 évet kellett várni ennek folytatására, a 15. BÖC-albumra, ami 'The Symbol Remains' címmel látott napvilágot 2020. október 9-én.

A Blue Öyster Cult jelenlegi felállását Buck Dharma szólógitáros-énekes (1967 óta), Eric Bloom énekes-billentyűs (1969 óta), Danny Miranda basszusgitáros (1995–2004, 2017 óta), Richie Castellano ritmus- és szólógitáros-énekes (2007 óta), valamint Jules Radino dobos (2004 óta) alkotja.

Bővebb infók, friss hírek: www.blueoystercult.com


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [614. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás