Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [625. rész]


2021-07-07

Csonttörő lázat hoznak magukkal a hívatlan vendégek!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 625. rész

FORCED ENTRY - 'Bone Crackin' Fever'

A Forced Entry egy amerikai thrash metal banda, amit Forced Entry eredetileg 1983-ban alapítottak, a washingtoni Seattle-ben, Critical Condition néven. A banda két stúdióalbumot, egy EP-t és három demó-lemezt adott ki az 1995-ös feloszlással bezárólag. Először 2002-ban alakultak újjá, de ez a reunion rövid életű volt; 2020-ban azonban ismét megújult erővel állt munkába a két alap-tag, Colin Mattson dobos és Tony Benjamins énekes-basszer.

Habár a Forced Entry fennállása során nem ért el komolyabb sikereket, sokan mégis őket tartják a Seattle-i thrash metal-színtér egyik zászlóvivő bandájának (a Metal Church, a Panic, a Bitter End, a Coven, a R.I.P. és a Sanctuary mellett).

A zenekart 1983-ban hozta létre Tony Benjamins énekes-basszer, Brad Hull gitáros és Colin Mattson dobos, eredetileg Critical Condition néven. Ez egy feldolgozás-banda volt, ami KISS-, Judas Priest-, Iron Maiden- és AC/DC-klasszikusokat játszott. A Critical Condition végül 1986-ban változtatta meg nevét Forced Entry-re.

Egy évvel később két demó-lemezt ('All Fucked Up', 'Thrashing Helpless Down') is kiadtak, melyek közül az egyik elnyerte az 1987-es Northwest Music Award-ot, a "Legjobb Metal Banda" kategóriában. A banda harmadik demója 'Hate Fills Your Eyes' címmel jelent meg 1988-ban - ennek köszönhetően köthették meg első komolyabb lemezszerződésüket. Miután korábban visszautasították a CBS és az MCA kiadók ajánlatait, végül a Combat Records szárnyai alatt kötöttek ki.

1989 júniusában jelent meg a banda teljes értékű debütáló albuma, az 'Uncertain Future', ami meglehetősen népszerű volt a kritikusok és a kor thrash-rajongói körében (főként a Guitar World magazintól kapott komolyabb promóciót). A Forced Entry a debütáló lemez bemutatásaképpen két nagyszabású turnét is lebonyolított - felléptek többek közt az Atrophy, a Coroner és a Sacred Reich társaságában is.

Második, 'As Above, So Below' című albumukat 1990 decemberében kezdték el rögzíteni, a Rhode Island-i Normandy Sound Stúdióban. A lemez végül 1991 júniusában jelent meg, de ez már nem aratott akkora sikereket underground-, sem mainstream-körökben, mint az 'Uncertain Future'. Ennek ellenére ez azt albumot is számtalan pozitív kritikával illették, és a 'Macrocosm, Microcosm', valamint a 'Never a Know, But the No' című számok videoklipjét is rendszeresen sugározták az MTV Headbangers Ball műsorában (az utóbbiban az Alice In Chains egyes tagjai szerepelnek vendégként).

A Forced Entry-től nem sokkal később megvált a lemezkiadó cég; így a banda már nem turnéztathatta meg az 'As Above, So Below' albumot. Ennek ellenére több saját szervezésű koncertet is lebonyolítottak, és próbáltak új kiadót keresni.

1995-ben kiadott a banda egy négyszámot EP-t, 'The Shore' címen; azév augusztusában pedig lebonyolították utolsó koncertjüket (Seattle-ben).

2002-ben egy performansz erejéig újra összeálltak (az Abrasive Rock Festival keretében), de a gitáros Brad Hull ezután inkább olyan helyi bandákban érvényesítette tehetségét, mint az L.S. Diablo, a Sac Lunch és a Thug; 2011-ben pedig a legendás Sanctuary tagjaként tért vissza a színtérre (ő gitározik a 2014-es 'The Year the Sun Died' albumon). Benjamins és Mattson egy DUMT nevű bandában tűnt fel, de ezt követően mindketten visszavonultak.

A Century Media 1999-ben újra kiadta az 'Uncertain Future' albumot - rajta bónuszként a 'The Shore' EP dalai szerepeltek. A Lost And Found Records 2009-ben adta ki újra az 'As Above, So Below' albumot.

2020. november 27-én a Metal Storm magazin jelentette elsőként, hogy a Forced Entry 2021-ben újra összeáll néhány koncert erejéig. Ezzel egy időben váltak elérhetővé a banda albumai és dalai a hivatalos digitális / stream-platformokon. 2021 februárjában Benjamins és Mattson megerősítette, hogy újjáalakul a Forced Entry, de egyelőre még keresik Hull utódját (a kiszemeltek között van Jeff Loomis, Russ Stefanovich és Dean Babbitt). A tervben lévő koncertek mellett új dalokat is gyárt majd a banda leendő új felállása.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [625. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás