Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [633. rész]


2021-08-04

Joey Jordison emlékére...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 633. rész

SLIPKNOT - 'Wait And Bleed'

A Slipknot napjaink egyik legsikeresebb metalbandája, a maguk szélsőséges zenei stílusával és brutális színpadi teljesítményükkel. Albumaik és videófelvételeik az Egyesült Államokban a RIAA eladási listáin többszörös platina-minősítést, de a Billboard eladási listáin is gyakran előkelő helyezéseket értek el. 2016-ig mind az öt albumukról jelöltek, összesen tíz dalt a Grammy-díj a legjobb metal-teljesítményért, a legjobb hard rock-teljesítményért vagy a legjobb rock-album kategóriában. Ezek a számok az első három helyre kerültek, egyet pedig meg is nyertek. Kiadványaikból összességében több mint 30 millió példányt értékesítettek mindeddig.

A zenekar 1995-ben alakult. A korai években rengeteg tagcsere történt, és több anyagot is készítettek, mire a Roadrunner Records kiadóhoz kerültek, ahol 1999-ben jelent meg debütáló albumuk, a 'Slipknot'. A turnét követően azonnal munkához láttak, és 2001-ben kiadták az 'Iowa' albumot. Ezután következett az első, egy évig tartó feloszlásuk, majd megcsinálták a 2004-ben megjelent 'Vol. 3 (The Subliminal Verses)' albumot. Több korábbi jelölés után 2006-ban Grammy-díjat nyertek. Az ezt követő második feloszlásukat az 'All Hope Is Gone' album követte 2008-ban. A zenekar 2011 nyarától 2014-ig Donnie Steele alapítótaggal kiegészülve turnézott Paul Gray volt basszusgitáros 2010-es halála után.

A zenekar szintén jól ismert sajátos megjelenéséről: a tagok egyforma egyenruhát viselnek, melyen nemzetközi vonalkódok, emblémák, karszalagok is találhatók. Ezeken kívül mindegyik tag rendelkezik egy saját készítésű, egyéni stílusú maszkkal, amely saját bevallásuk szerint belső érzésvilágukat fejezi ki. Ezek a maszkok legtöbbször gumiból készültek, de volt már rá példa, hogy fáslit viselt az egyik tag.

Legutóbb 2019-ben hallhattunk újabb stúdiómunkát a Slipknot-tól: ez volt a 6-os számú, 'We Are Not Your Kind' című lemezük.


A 'Slipknot' album

1998 júniusában a Slipknot kapott a Roadrunner Records-tól egy 500,000 dollár értékű, hét-albumos megállapodást. Szeptemberben elutaztak Malibu városába, és meg is kezdték a munkálatokat az első debütáló albumukon. A felvételek elkészülte után viszont Josh Brainard távozott a zenekarból, helyére Jim Root került.

Az 1999 nyarán megjelent 'Slipknot' volt Slipknot együttes első nagylemeze. Az albumot 1999. június 29-én adta ki a Roadrunner Records. 2000. március 7-én az album digipak változata is megjelent, melyet egy „tiszta” változat (a káromkodásokat „eltávolították”) követett, március 14-én. A digipak változatot augusztus 9-én újra kiadták.

Több műfaj elemeit vegyíti, a legtöbb kritikus szerint az album a nu-metal kategóriába sorolható. A kritikusok és a rajongók is jól fogadták; nagyban hozzájárult az együttes ismertségének növekedéséhez. A Billboard 200 listán az 51. helyig jutott, az Egyesült Államokban dupla platina lett, így az együttes legtöbb példányban eladott albuma. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. 2001-ben a Q magazin beválasztotta 'Minden idők 50 legkeményebb albuma' (50 Heaviest Albums of All Time) közé.

A Slipknot tagjai - valódi nevük mellett - egy számot viselnek, nullától nyolcig (rajongóikat maggotoknak, azaz magyarul férgeknek hívják); az egyes számú tag a 'Slipknot' lemezen Joey Jordison dobos volt, aki 2021 júliusában hunyt el, 46 éves korában.

Nathan Jonas Jordison (született: Des Moines, Iowa, 1975. április 26.) - ismertebb nevén Joey Jordison - egy amerikai zenész, dalszerző, zenei producer volt, aki a Slipknot dobosaként vált ismertté, de ezen kívül a Murderdolls nevű horror-punk zenekarban volt szólógitáros, és a Sinsaenum nevű extrém metal bandának is alapítója volt.

Waukee-ben, az USA Iowa államának most körülbelül 12.000 lelket számláló városában nőtt fel szüleivel és két lánytestvérével. Az első dobfelszerelését 7 évesen kapta. Már játszott néhány zenekarban, mielőtt csatlakozott volna 1995 őszén a The Pale Ones nevű zenekarhoz, aminek a nevét később Slipknot-ra keresztelték. A Slipknot-tal Jordison eddig stúdióalbumon játszott, illetve ő volt a producere a '9.0 Live' című koncertlemeznek. Fő projektjein kívül Joey más metalzenekarokkal is játszott karrierje során - köztük a Metallica, Rob Zombie, a Ministry és a Satyricon. Ezen felül olyan bandáknak volt oszlopos tagja / alapítója, mint a Murderdolls, a Vimic, a Scar The Martyr és a Sinsaenum A Slipknot-ban utoljára a 2010-es '(sic)nesses' albumon zenélt; 2013. december 12-én a banda - személyes okok miatt - megvált tőle - több információt nem hoztak nyilvánosságra ezzel kapcsolatban.

Jordison egy 2018-ban adott interjúban arról beszélt, hogy 2010 óta aktu keresztirányú myelitisben (gerincvelő-gyulladás) szenved, aminek következtében nem tudja aktívan használni bal lábát. Jordison állapota - köszönhetően a kései diagnózisnak - az évek során egyre csak romlott, és annak ellenére, hogy rendszeresen járt gyógykezelésekre, hosszú ideig dobolni sem volt képes.

"Szomorúan kell közölnünk, hogy a profi dobos / zenész / előadó Joey Jordison 2021. július 26-én elhunyt álmában. 46 éves volt. Joey halála szívünkben leírhatatlan bánatot és fájdalmat eredeményezett. Azok, akik ismerték Joey-t, tisztában voltak az ő gyors észjárásával, kellemes személyiségével, hatalmas szívével, valamint család és zene iránti végtelen szeretetével. Joey családja azt kéri, hogy a banrátok, rajongók és a média tartsa tiszteletben és ne bolygassa magánéletüket ebben a nehéz időszakban. A család a közeljövőben egy szűk körű megemlékezést fog tartani, távol a nyilvánosságtól és a médiától" - írták a hivatalos közleményben 2021 júliusának végén.

Joey Jordison-t a helyszínen halottnak nyilvánították, és a rendőrség nyilatkozata alapján kizárható mindennemű idegenkezűség, és illegális drogokat sem találtak a zenész házában. A halál tényleges okát a boncolás fogja kideríteni.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [633. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás