Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [653. rész]


2021-10-13

"Amikor a 6-ost 9-esnek láttuk"... Egy klasszikus album 20. évfordulóját ünnepeljük ma!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 653. rész

STEEL PROPHET - 'When Six Was Nine'

A Steel Prophet egy 1984-ben alakult, amerikai heavy  power metal banda. A leginkább Steve Kachinsky Blakmoor technikás, virtuóz gitár-jétákáról ismert, hosszú karrierrel rendelkező banda a kaliforniai Van Nuys-ból származik. Egyedi hangzású, progresszív heavy metal zenéjük révén az Államokbeli színtér egyik legnagyobb legendájává váltak. Mindeddig kilenc stúdiólemezük jelent meg - a legutóbbi 2019 áprilisában látott napvilágot, a ROAR! Rock Of Angels Records kiadó jóvoltából, 'The God Machine' címmel.

Az együttest a connecticuti Middletown városában alapította Kachinsky, valamint Gary Stocking énekes, Wayne Faircloth basszusgitáros és Harry Blackwell dobos (akinek édesapja Ed Blackwell jazz-dobos). Blackwell és Stocking már 1985-ben elhagyták a bandát; a dobok mögé így J.T. Tarascio került. Kachinsky 1987-ben Kaliforniába költöztette a zenekart, ahova csak Tarascio követte őt. A páros új basszusgitárost (Vince Dennis), új énekest (Scott Lindsenbardt) és gitárost (Domenic Chavira) vett maga mellé. Lindsenbardt-ot hamar leváltották Nick Mantis-ra; majd az ő helyét is átvette a későbbiekben legendává vált énekes, Rick Mythiasin. Chavira szintén akkor távozott a bandából, amikor Mantis is kilépett - az ő helyét Jon Paget vette át.

1990-ben a banda kiadta 'Inner Ascendance' című demó-albumát, amit követően Paget is távozott a csapatból. Horacio Colmenares gitáros került az ő helyére. Ezt a demót hatalmas sikerek övezték az amerikai underground metal-színtéren; lévén előrehaladott, progresszív hangzása a műfaj másik nagyja, a Fates Warning nyomdokait követte (a John Arch-érából).

A Steel Prophet első hivatalos nagylemeze 'The Goddess Principle' címmel jelent meg 1995-ben. Ezt követte az 1996-os 'Continuum' EP, aminek megjelenése után Tarascio és Colmenares kivált a zenekarból. Helyüket Pete Parada és Jon Pons gitáros vették át.

1997-ben a banda kiadta második teljes értékű albumát, az 'Into the Void (Hallucinogenic Conception)' című anyagot, aminek nagy sikerei okán egy évvel később leszerződtette őket a Nuclear Blast. Következő nagylemezük, a 'Dark Hallucinations' 1999 elején látott napvilágot. Ez egy koncepcionális album, amit Ray Bradbury disztópikus regénye, a Fahrenheit 451 történetére alapoztak. Egy év sem telt el, és már ki is adták a következő albumot, amit 'Messiah' címmel láttak el. Ez a lemez is nagy sikereket aratott a rajongók és a kritikusok körében.

Pete Parada helyét azóta átvette Pat Magrath dobos, Kevin Cafferty, aki a 'Messiah' albumon zenélt. A 'Messiah' megjelenése után Jon Pons is kivált a zenekarból - helyét Jim Williams vette át. A 2000-es év végére a band elkészítette következő stúdióalbumát; 2001 elején pedig ki is adták a 'Book of the Dead'-et, aminek idén ünnepeljük a 20. évfordulóját.

A 'Book of the Dead' album két elődjéhez hasonló stílusban íródott, de hangzás tekintetében hallható némi visszautalás a debütáló lemezre ('The Goddess Principle') is: két dalt ugyanazzal a rövid intróval láttak el, mint ami az első lemezen is szerepelt; illetve az instrumentális 'Ruby Dreams (Fear And Hope)' dal újrarögzített, újrahangszerelt formában szintén felkerült a 'Book of the Dead'-re.

A szintén nagy sikereket arató 'Book of the Dead' album most, a 20. évforduló alkalmából újra megjelenik; méghozzá limitált bakelites újrakiadásban, felújított, kijavított lemezborítóval!

A bandavezér Steve Kachinsky a következőket nyilatkozta: "20 év elteltével végre sikerült korrigálni a 'Book of the Dead' album illusztrációját! Amikor annak idején kiadtuk ezt az albumot, idő híján nem tudtuk benyújtani a végleges verziót a nyomdába; ezért a rossz grafika került fel a végleges verzióra. Most azonban igazságot tettünk: úgy néz ki, és úgy szól az album, ahogy mindig is kellett volna!".

A 'Book of the Dead - 20 Year Anniversary' című újrakiadás 2021. december 1-én lesz esedékes. 300 példányszámra limitált, 180 grammos, vörös-narancssárga színű példány rendelhető elő ezen a linken.

Bővebb infók, friss hírek a bandáról: www.facebook.com/SteelProphet


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [653. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás