Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [655. rész]


2021-10-20

Egy legendás brit banda évtizedekkel ezelőtti klasszikusát hallgatjuk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 655. rész

ANATHEMA - 'Deep'

Az Anathema egy angol zenekar Liverpool-ból, és elsősorban arról ismert, hogy segítette a death / doom és a gótikus metal hangzás fejlődését. Karrierjük során később - kezdve az 'Eternity' lemezzel - eltávolodtak ettől a hangzástól a melodikusabb, légiesebb rock irányába.

Az Anathema 1990-ben alakult doom metal együttesként, kezdetben Pagan Angel néven. Azév novemberében a banda elkészítette első demóját, 'An Iliad of Woes' címmel. Ez a demó számos együttes figyelmét felkeltette az angol metal-életben, engedve az Anathemát koncerteken játszani olyan bandákkal, mint a Bolt Thrower és a Paradise Lost.

1991 elején a zenekar felvette jelenlegi nevét és nagy figyelmet szerzett második, 'All Faith Is Lost' című demójuk megjelenésével, mely egy négy albumra szóló lemezszerződést eredményezett a Peaceville Records kiadóval. Első hivatalos kiadványuk a 'The Crestfallen' című EP volt 1992 novemberében. Ennek az albumnak az anyagát az úton, a Cannibal Corpse-szal való turnézás közben szerezték.

A 'Serenades' az Anathema debütáló nagylemeze rengeteg figyelmet vont magára a főáramlatból, mely a 'Sweet Tears' című videoklipjüket az MTV játszási listáira emelte.

Az Anathema első európai turnéja 1994-ben volt esedékes - ezt hamarosan további koncertek követték Brazíliában, az Independent Rock Festival keretében.

1995 májusában az énekes Darren White kilépett az együttesből, az éppen alakuló The Blood Divine miatt. Ahelyett, hogy kerestek volna egy új énekest, a banda úgy döntött, hogy a gitáros Vincent Cavanagh-nak kellene felvállalnia White szerepkörét. Ez az új formáció a Cathedral-lal közös turnén mutatkozott be az Egyesült Királyságban.

Az 'Eternity' kiadására 1996-ban került sor, még jobban bízva az atmoszférikus hangzásban. Ekkor kezdődött meg az áttérés a tiszta vokálokra - később a 'Judgement' című album csak megszilárdította ezt a stílust. Európai turné követte az album kiadását.

A második tag, aki elhagyta a zenekart, a dobos John Douglas volt, aki 1997 nyarán távozott. A helyére Shaun Taylor-Steels érkezett az egykori Solstice-ból, aki később dobolt a My Dying Bride-ban is.

1998-ban jelent meg az 'Alternative 4'. Ez alatt az idő alatt a csapat átment néhány felállás-változáson. A basszusgitáros / dalszövegíró Duncan Patterson kilépett (zenei nézeteltéréseknek köszönhetően) - helyébe Dave Pybus került a Dreambreed-ből, ahol Duncan egy rövid ideig játszott basszgitáron. Martin Powell (aki ezt megelőzően a My Dying Bride billentyűse és hegedűse volt) szintén csatlakozott a bandához. Végül John Douglas visszatért a dobokhoz.

Az 1999 júniusában megjelent 'Judgement' album az Anathema teljes eltávolodását jelentette a doom metal műfajától, fókuszálva inkább a lassabb és kísérletibb dalokra. Ez az új hangzás olyan előadókhoz hasonlított, mint a Pink Floyd, Jeff Buckley és kisebb mértékben a Radiohead. Mégis a zenekar lényege ugyanaz maradt: dalaik továbbra is a depresszió érzését fejezték ki, és - inkább gyakrabban, mint ahogy nem - a kétségbeesését.

Vinay első teljes albuma 2021. október 22-én jelenik meg, 'भराड़ी घाट / Bharari Ghat' címmel. Az előadó közleménye szerint ez a lemez sötétebb hangvételű anyag lesz a debütáló dalhoz képest - konkrétan ezen az albumon alakul ki a "Himalayan Doom Folk" zenei stílus.

Még abban az évben Martin Powell pozíciót cserélt a Cradle Of Filth billenytűsével, Les Smith-szel, aki később az Anathema nélkülözhetetlen tagjává vált.

Kicsivel az 'A Fine Day to Exit' (2001) album kiadása előtt Dave Pybus bejelentette távozását a zenekarból, és később ő is csatlakozott a Cradle Of Filth-hez. A vándor basszusgitáros, George Roberts lépett a helyébe; később pedig Jamie Cavanagh.

2002 márciusában Daniel Cavanagh is bejelentette, hogy távozik az együttesből, és csatlakozik Duncan Patterson zenekarához, az Antimatter-hez. Később azonban visszatért az Anathema-ba 2003-ban, az 'A Natural Disaser' album kiadása idején, és a bandával megkezdte európai turnéjukat. Ez meggyorsította a változásokat az Anathema tónusában az atmoszférikus és a progresszív világ felé, ahogyan ez az album 'Flying' és 'Violence' című számaiban is megmutatkozik.

A Music For Nations kiadó bezárásakor (melyet a Sony BMG vásárolt fel) az Anathema lemezszerződés nélkül találta magát, egy kiterjedt angol turné ellenére, melyet a népszerű finn rockegyüttessel, a HIM-mel vittek végig 2006 áprilisában. Amíg új kiadót kerestek, a zenekar magáévá tette a „csináld magad” elvet a zenekiadásban felhasználva az internetet, és dalaikat saját weboldalukon keresztül jelentették meg, amelyre a rajongók saját választásuk szerint adományozhattak pénzösszegeket. A kiadón alapuló turné biztosításának nyilvánvaló hiánya ellenére a zenekar folytatta a fellépéseket Európa-szerte, a gitáros Danny Cavanagh pedig egy különleges, visszafogott akusztikus koncertet is adott.

Az együttes következő albumának eredeti címe 'Everything' volt. Kiadásának időpontja többször is tolódott, sok vitát és találgatást keltve a rajongók között. 2007 augusztusában Danny Cavanagh egy blog-bejegyzésben reagált a zenekar MySpace oldalán; bejelentette, hogy az új anyag is lesz játszva egy egész Európát átfogó turné során, még mielőtt fel lennének véve, és hogy az új album - most próbaképp 'Paradigm Shift' címmel – valószínűleg tizennégy dalt fog tartalmazni két lemezre bontva. Egy londoni koncerten azt mondta, hogy Steven Wilson a Porcupine Tree-ből lesz az új album producere. Májusban bejelentették, hogy az új album felvétele jó úton halad és még egy névváltozáson megy keresztül; a 'Hindsight' címet kapja.

2008. szeptember 19-én a London Forum-ban a Paradise Lost és a My Dying Bride mellett léptek fel, és csináltak egy feltűnést keltő turnét különböző helyszíneken szerte Angliában, kezdve Manchester-ben 2008. november 4-én és folytatva a londoni Islington Akadémián november 7-én.

Következő albumukat, a 'We’re Here Because We’re Here'-t 2010. május 31-én adta ki a Kscope kiadó.

2011 szeptember 5.-én megjelent a 'Falling Deeper' című új nagylemez, ami után Les Smith billentyűs zenei nézeteltérések miatt kilépett a zenekarból. Egy évet sem kellett várni a következő stúdióalbumra: 2012 áprilisában megjelent a 'Weather Systems'.

2013-ban egy 'Universal' című dupla koncertlemezt adott ki a csapat, amivel megörökítették 2012-es, Philippopolis-beli fellépésüket, melyet a Plovdivi Filharmónikus Nagyzenekarral közösen bonyolítottak le. Ez a kiadvány napvilágot látott Blu-ray, DVD és CD változatban is.

2014 márciusában jelentették be a következő stúdióalbumot, ami a 'Distant Satellites' címet kapta. Ez az album 2014. június 9-én jelent meg a Kscope révén, és - eltérően a banda többi lemezétől - jóval több elektronikus zenei elem hallható rajta. 2014 tavaszán és nyarán Európában és Ausztráliában turnézott a csapat.

2015 végén egy akusztikus, 'A Sort of Homecoming' című koncertlemezt adott ki a banda - ennek anyagát szülővárosukban rögzítették, a Liverpool Cathedral színpadán.

2019 augusztusában az Anathema szakított a Kscope kiadóval, és átigazolt a Mascot Label Group. 12. stúdiólemezük megjelenését 2020-ra tervezték, de a COVID-19 járvány okán elmaradt a kiadás... Ehelyett - 2020. szeptember 22-én bejelentették, hogy beláthatatlan időre visszavonul az Anathema...


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [655. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás