Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [660. rész]


2021-11-06

Klasszikus thrash, egyenesen Kalifornia mélyéről!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 660. rész

HIRAX - 'Hellion Rising'

A Hirax egy amerikai thrash metal / speed metal / crossover zenekar. 1984-ben alakultak meg a kaliforniai Cypress-ben. Először 1984-től 1989-ig működtek, majd 2000-től napjainkig. Eddigi lemezeiket a Black Devil, Deep Six Records, Metal Blade Records, Mausoleum Records, Season Of Mist, SPV GmbH kiadók jelentették meg. A zenekar vezére Katon W. De Pena énekes, aki mind a mai napig az egyetlen eredeti, "örökös" bandatag.

A kezdetekben néhány demó-anyagot adott ki a Hirax - ezekre figyelt fel az akkoriban létrejövő Metal Blade Records, mely kiadó 1985-ben dobta piacra a banda debütáló nagylemezét, ami a 'Raging Violence' címet viseli. A csapat felállását akkoriban Katon W. De Pena énekes, Scott Owen gitáros, Gary Monardo basszer és John Tabares dobos alkotta.

1986-ban John Tabares távozott a bandából - helyére Eric Brecht (a D.R.I. énekes Kurt Brecht testvére) érkezett. A dobos-váltást követően a Hirax kiadta második, 'Hate, Fear and Power' című albumát, ami mindössze 16 perc játékidejű anyag volt, de nyolc komplett számot tartalmazott. Ezt követően a banda és a Metal Blade kiadó útjai különváltak; a Hirax pedig kiadott egy újabb demót, 'Blasted in Bangkok' (1987) címmel.

A bandán belüli feszültségek és csalódások végül odáig vezette, hogy De Pena feloszlatta a zenekart, és új együttest hozott létre Gene Hoglan-nel (aki a Dark Angel ex-dobosa) és Ron McGovney-val (aki a Metallica ex-basszerosa). Ez a banda a Phantasm nevet viselte - 1988-ban kiadtak egy hatszámos demó-lemezt (amit 2002-ben, kibővített formában, CD-n újra kiadtak), ezután pedig egy kisebb turnét bonyolítottak le a Nuclear Assault-tal. 1989-ben fel is oszlott a Phatasm; a Hirax azonban megpróbált újjáalakulni Paul Baloff énekessel (ex-Exodus) az élen, de különböző okokból kifolyólag ez a felállás sem volt hosszú életű.

De Pena a Hirax inaktív évei alatt is az underground zenei színtér aktív résztvevője maradt: egy kis lemezboltban vállalt munkát. 1997-ben az egyik általa írt dal felkerült egy split-lemezre (amit a Spazz zenekarral közösen jelentettek meg) - ez 1998-ban olyan nagy sikereket aratott a rajongók körében, hogy az énekes két évvel később úgy döntött, újjáalakítja a Hirax-ot. De Pena a banda eredeti felállásával (Scott Owen, Gary Monardo, John Tabares) vágott bele a reunion-ba - még abban az évben kiadtak egy 'El Diablo Negro' című EP-t; 2002-ben pedig felléptek az Abrasive Rock Fest nagyszínpadán. 2003-ban továbbá színpadra álltak a német Bang Your Head fesztiválon is; de ezt megelőzően még történt egy komplett tagcsere: De Penát egy darabig James Joseph Hubler, Justin Lent (Clusterfux) és Nick Sellinger kísérte, de ez a formáció sem volt hosszú életű. 2004-ben, a 'The New Age of Terror' albumon is egy teljesen új felállás játszott: De Pena mellett Dave Watson és Glenn Rogers (Deliverance) gitárosok, Angelo Espino basszusgitáros és Jorge Iacobellis dobos volt a csapat tagja. Nézeteltérések okán azonban ez a formáció is szétszéledt rövid időn belül.

A Hirax negyedik stúdióalbuma, az 'El Rostro de la Muerte' 2009 tavaszán látott napvilágot. 2013. július 20-án a Hirax fellépett az International Festival Convivencia Rock nevű rendezvényen, amit Kolumbia Pereira városában rendeztek meg, tízezer ember színe előtt.

2014. február 24-én kiadták az újabb nagylemezt: az 'Immortal Legacy' már a Steamhammer Records gondozásában került forgalomba.

2015 márciusában a banda történetében először Nagy-Britanniában is fellépett: elsőként a walesi Gwynedd-ben adtak koncertet, a Hammerfest keretében.

A Hirax mind a mai napig rendszeresen koncertezik, és jelenleg készülőben van egy új album is, amit a tervek szerint 2022-ben adnak majd ki.

Friss hírek, egyebek: www.facebook.com/hiraxthrashmetal

 

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [660. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás