Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [669. rész]


2021-12-08

Ma szintén egy jóval többre érdemes zenekart elevenítünk fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 669. rész

BALANCE OF POWER - 'The Rising / Heathen Machine'

A Balance Of Power egy brit progresszív / power metal banda, amit 1995-ben alapított Ivan Gunn billentyűs, a londoni rock-színtér néhány tehetséges zenészével karöltve. A zenekar első felállásának tagja volt Lionel Hicks dobos, Chris Dale basszusgitáros, Tony Ritchie énekes és a két gitáros, Bill Yates és Paul Curtis.

1996 októberében ez a felállás látott neki a debütáló Balance Of Power album munkálatainak. A 'When the World Falls Down' címre keresztelt album - aminek producere Hicks és Curtis volt - először Japánban jelent meg (a Pony Canyon Records jóvoltából), ahol hatalmas sikereket ért el. Európába a Point Records gondozta az albumot.

A debüt-lemez megjelenését követően Tony Ritchie énekest leváltotta az amerikai Lance King, akit maga Ivan Gunn keresett meg. Ettől függetlenül Ritchie továbbra is a háttérben maradt, mint a banda elsőszámú dalszerzője.

1998-ban megjelent a második Balance Of Power album, a 'Book of Secrets'. Ezen a lemezen mutatkozott be egy új gitáros, Pete Southern, aki gyerekkori barátja volt Hicks-nek és Ritchie-nek.

A 'Book of Secrets' megjelenése után a csapat újra stúdióba vonult, hogy elkészítse a következő albumot. Az újabb lemez a 'Ten More Tales of Grand Illusion' címet kapta, de rögtön az album elkészülte után az alapító Ivan Gunn kilépett a zenekarból, hogy a jövőben saját lemezkiadó cége, az Anthem működtetésére fókuszáljon. Amikor Chris Dale is elhagyta a zenekart, az énekes-basszusgitáros Tony Ritchie visszatért a felállásba.

Ezt követően, 2001-ben megjelent a negyedik sorlemez, a 'Perfect Balance'. A HM magazin szerkesztője, Chris Beck egy "minden tekintetben tökéletes" albumnak nevezte ezt a korongot, mely "jócskán felülmúlja az összes korábbi BOP-lemezt". "Kiváló ének-témák, nagyszerű zeneiség és fantasztikus produkció" jellemzi ezt az az albumot.

2003-ban az együttes megvált Lance King énekestől, miután kisebb-nagyobb nézeteltérések alakultak ki a két fél között. A HM magazinnak adott interjújában King ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: "Sajnos a jövőben nem tudunk együtt dolgozni - ennek egyaránt vannak üzleti és személyes okai...". Pete Southern gitáros úgy kommentálta Lance kiválását, hogy "ez egyáltalán nem a zenéről szól"; annál inkább "a dolgok üzleti oldala" volt a felelős a történtekért.

2003 nyarán találta meg új énekesét a banda: ő John K, akit a Biomechanical frontembereként ismerhetett a közönség. Vele közösen készült el a Balance Of Power ötödik, 'Heathen Machine' című nagylemeze, ami 2003. szeptember 22-én jelent meg, a német Massacre Records gondozásában.

Egy kisebb lemezbemutató turnét követően John K úgy döntött, teljes értékű tagként újra csatlakozik eredeti bandájához, a Biomechanical-hez. Ezzel bizonytalanná vált a Balance Of Power jövője...

2005-ben a banda neve alatt megjelent egy 'Heathenology' című válogatás-album, amely kiadvány magában foglalt egy exkluzív koncert DVD-t is. Azév elején évben turnéra indult a csapat a Pink Cream 69 és az Axxis társaságában (ekkor még John K állt a mikrofon mögött). 2005. augusztus 6-án felléptek az isztambuli Rock The Nations fesztiválon is, de itt - egy alkalom erejéig - az egykori Shadowkeep frontember Rogue Marechal vette át a frontemberi posztot.

2005. július 20-án jelentették be, hogy Corey Brown (ex-Magnitude 9, Section 16, Psycho Drama) személyében megtalálták új énekesüket. A nyár végi, nagy-britanniai Firefest II rendezvényen már ő énekelte a régi BOP-dalokat. Steve Atkinson (Hard Rock House magazin) később megjegyezte, hogy Brown második buliján már olyan oldott volt a helyzet, "mintha ezer éve össze lenne szokva a zenekar"...

A koncerteket követően a Balance Of Power neki is látott soron következő, hatodik albuma munkálatainak. Az újabb albumot a 'Whispers in the Hurricane' munka-címmel illették, és eredetileg 2006 második felére tervezték a megjelenést, de ez végül sosem valósulhatott meg, mivel a banda egyes tagjai egyre inkább a saját projektjeikre, más bandáikra kezdtek fókuszálni.

2007 áprilisában újra feltűnt a banda - ezúttal is Rogue Marechal-lal az élen -; méghozzá egy egyalkalmas koncert erejéig, amit a svájci Elements of Rock fesztivál keretében rendeztek meg. Ezután azonban újra visszavonulót fújt a csapat...

2018 elején újra elkezdtek keringeni a hírek egy újonnani összeállásról, de végül ez csak szimpla pletykának bizonyult. A jelenlegi státusz szerint "szüneten" van a Balance Of Power...

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [669. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás