Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [677. rész]


2022-01-29

A hazai experimentális zenei színtér egyik legkiemelkedőbb bandáját hallgatjuk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 677. rész

JÜ - 'Shashka'

A Jü egy budapesti formáció, ami 2012 tavaszán alakult; azóta pedig a magyar jazz- / világzenei színtér egyik legmeghatározóbb bandájává nőtte ki magát. A zenekar nevének jelentése (kínai nyelvről angolra fordítva): "flow".

A Jü zenéjét a banda "dinamikus powerjazz"-ként írja le - ezt a hangzást spékelik meg pszichedelikus és improvizációs elemekkel. A Jü - amit Mészáros Ádám gitáros, Hock Ernő basszusgitáros és Halmos András dobos alkota - mondhatni "az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorúnak tetsző, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó, kinyíló témáik, a pszichedelikus és noise rockból, némi folkból és telivér, power dzsesszből egyszerre táplálkozó kompozícióik hihetetlen energiákat hordoznak. A zene egyszerre idézi a látszólag különböző indíttatású műfajok egymásra találásának aranykorát, de a Jü a nyilvánvaló reminiszcenciákon túl korántsem a késő hatvanas, kora hetvenes évek fúziós zenéinek felidézésében utazik.

A hangszerek lehetőségeinek kitágítása által a folyamatos jelenből egyenesen a jövőbe röpítik a transzba ejtett közönséget: olyan produkciót nyújtanak, amely ideális esetben a befogadónak a zenéről vallott gondolkodását is megváltoztatja. Letisztult, erős programot adnak elő, ahol a mégoly szellemes improvizációk egy pillanatra sem feszítik szét a kompozíciók kereteit – a trió felállás megkívánta szigorú dinamikai és hangnembéli egység egyszerre készteti fegyelmezettségre a három kreatív zenészt, ugyanakkor lehetőséget is nyújt arra, hogy kihozzák magukból a legjobbat".

Bővebb infók, hírek a Jü zenekarról és annak eddigi kiadványról: www.facebook.com/thepowerofju; weareju.bandcamp.com


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.

 

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [677. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás