Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

'Obsidian' címmel megjelent a PARADISE LOST új albuma - nyilvánosak az első heti toplistás helyezések

2020-05-22
Az ikonikus brit metalbanda május 15-én jelentette meg új nagylemezét. A zenekarnak ez a második stúdióalbuma, ami a Nuclear Blast kiadó gondoz.

A Paradise Lost immáron több mint három évtizede űzi sötét és súlyos hangzású zenéjét, de a banda mérhetetlen kreativitása ennyi idő után sem hagyott alább. Sőtmitöbb, az idei évben garantáltan megkoronázzák három évtizedes munkásságukat, egy újabb kísérteties mesterművel.

A Paradise Lost új albuma az 'Obsidian' címet viseli - május 15-én jelent meg, a Nuclear Blast kiadó jóvoltából. A banda 16. nagylemeze - stílus tekintetében - a legutóbbi albumok súlyos és mocskos hangzás-vonalát viszi tovább, de ezúttal egy még deinamikusabb, hangszerelés tekintetében még gazdagabb anyagra kell számítani. Kezdve a 'Darker Throught' című nyitó-dal megtévesztő eleganciájával és kettős atmoszféjával, egészen a pusztítóan súlyos, 'Ravenghast' című barokk-doom tétel utolsó akkordjáig, az 'Obsidian' album tele van mesteri ötletekkel és sokszínű, életképes megmozdulásokkal. A lemez egyik különlegessége, hogy néhány dalon erős, '80-as évekbeli gothic-rock hatás érezhető - ilyen például a Paradise Lost új himnusza, a 'Ghosts', ami minden bizonnyal táncparketteket töltött volna meg annak idején bármely goth-nightclubban.

Nick Holmes énekes a következőket nyilatkozta: "Ez az egyik legeklektikusabb album, amit valaha is kiadtunk a kezünkből. Az 'Obsidian' egyaránt tartalmaz nyomorúságos, szomorú, lassú és gyors dalokat. És nyomorúságosakat... vagy azt már mondtam?".

A tracklista:
01. Darker Thoughts
02. Fall From Grace
03. Ghosts
04. The Devil Embraced
05. Forsaken
06. Serenity
07. Ending Days
08. Hope Dies Young
09. Ravenghast

Az első single-dal, a 'Fall From Grace' hivatalos videoklipje lentebb megtekinthető. Az énekes Nick Holmes így szólt: "Ez a dal a nehéz idők küzdelmeiről szól; arról az elfogadásról és beletrődésről, amivel a vég belátható időn belüli elérkeztét konstatáljuk".

Nick Holmes ezzel egyidőben az alábbiakat is elmondta: "Mondanunk sem kell, hogy a Covid-19 vírus globális krízise mindenkire és mindenre komoly hatással van - köztük a zeneipar minden aspektusára. Ennek eredménye az lett, hogy a Nuclear Blast felajánlotta nekünk a léehetőséget, hogy elhalasszuk új albumunk, az 'Obsidian' megjelenését egy későbbi időszakra. Mi erősen elgondolkoztunk ezen, és figyelembe véve az élő zenei megmozdulások lenullázódását, arra a következtetésre jutottunk, hogy nem szeretnénk halasztgatni, és azt sem szeretnénk, hogy a rajongóinknak sokat kelljen várakozniuk. A zenét gyarkolatilag mindenféle környezetben, minden körülmények között lehet élvezni, ezért marad az eddig is ismert megjelenési dátum: 15.5.20. Őszintén reméljük, hogy új albumunk lelk erőt és kitartást ad majd mindenkinek ezekben a bizonytalan, sötét időkben! Hálás köszönet mindenkinek a támogatásért; nemsokára találkozunk veletek!".

Az album rendelési infóit itt lehet megtalálni.

Újonnan megjelent a 'Ghosts' című szám szöveges videója. Holmes ezúttal így szólt: "Ez a dal kalapot emel a goth-rock zene előtt, ami a mi tinédzserkorunkban mindenhol jelen volt. Még fiatal death metal-rajongóként is elmondhattuk magunkról, hogy a régi, '80-as évekbeli zene volt gyerekkori életünk betétzenéje. Dalszövegileg a 'Ghosts' a múltbéli kísértetekről szól, és arról a hitről, amit abba vetessz, hátha valami elpusztítja a démonaid".

A lemez megjelenésének napján bemutatták a 'Darker Thoughts' című szám hivatalos videóját, ami egy egyedi stílusú kisfilm, melyet a globális koronavírus-járvány alatt forgatott a banda. Az énekes Nick Holmes performanszait még a karantén előtt forgatták, Ash Pears (AshTV) videó-producer közreműködésében; míg a klip többi részét a járvány alatt filmesítették meg.

Nick Holmes így nyilatkozott: "Zenei tekintetben ez egy két részletből álló dal, amit eredetileg az 'Obsidian'  dalszerzői munkálatainak lezárásaképpen alkottunk meg. Végül egy meglehetősen spontán dal sikeredett belőle. Dalszövegileg arról a helyzetről van szó, amikor a rossz utat választja valaki; amikor az egyén nem néz a lába, hanem belelép a gödörbe. Majd pedig rákényszerül, hogy szembenézzen a rossz döntések következményeivel".

A kiadvány "mail-order box-szett" változatának "kicsomagoló" videója itt érhető el:

Az album hivatalos előzeteseiben a tagok nyilatkoznak a munkálatok és a banda múltja, jelene, jövője kapcsán. Íme az első négy rész:

Az album megjelenése után egy héttel nyilvánossá váltak az első heti lemezeladási mutatók alapján rangsorolt toplistás helyezések. Íme a sikerek számokban:

A Paradise Lost szeptember 17-én rendezi meg az első hivatalos 'Obsidian' lemezbemutató koncertet; méghozzá a leedsi Warehouse színpadán. Erről bővebb infókat itt lehet találni.

A Nick Holmes énekes, Greg Mackintosh gitáros, Aaron Aedy gitáros, Stephen Edmondson gitáros és Matthew Archer által alapított csapat debütáló albuma 1990-ben jelent meg, 'Lost Paradise' címmel, a Peaceville kiadónál. Következő lemezük, a stílusdefiniáló 'Gothic' egy évvel később látott napvilágot. Ekkor már a korábbi death metal stílusjegyeket a doom metal vontatottabb tempójával ötvözték; Nick Holmes durva hörgő énektémáival kontrasztban pedig operás női éneket is alkalmaztak. A Music For Nations kiadóhoz szerződve a következő albumokon egyre inkább letisztult a banda hangzása: a metal mellett folyamatosan egyre több teret kaptak a klasszikus brit gothic rock műfaj hatása. Népszerűségük csúcsát az 1995-ben megjelent 'Draconian Times' albumuk idején érték el. Ekkor már Lee Morris dobolt az együttesben.

Az 1997-es 'One Second' lemezen új irányba fordult a Paradise Lost, amikor beemelték hangzásukba az elektronikus zenékre jellemző gépi effekteket, loopokat és hangmintákat, némi csalódást okozva ezzel a korai éra rajongóinak, de egyben újakat is toborozva. Az EMI-nál megjelent következő albumon ('Host', 1999) még tovább léptek ebbe az irányba, és a gitárok szinte teljesen eltűntek a dalokból. Azóta lemezről lemezre fokozatosan hoznak vissza egyre többet régi énjükből. A 2007-es 'In Requiem' című albumukat (amely már a Century Medianál jelent meg) a kritikusok az 1993-as 'Icon' című klasszikus Paradise Lost lemezhez hasonlították. A Lee Morris helyére 2004-ben érkező Jeff Singer dobos 2008-ban lépett ki az együttesből. A banda új dobosa Adrian Erlandsson (ex-At the Gates, ex-Cradle of Filth) lett.

A zenekar aktuális felállása - ami többnyire megegyezik a kezdetleges line-uppal - a 2010-es évek első felében két nagylemezt (2012 - 'Tragic Idol', 2015 - 'The Plague Within'), több válogatás-albumot és néhány koncert-anyagot adott ki - ezek mindegyike a korai, pionír stílus felelevenítését, újragondolását fémjelzi.

2016 júniusában kétségkívül új korszak vette kezdetét a Paradise Lost történetében; ugyanis a banda világraszóló lemezszerződést kötött a műfaj egyik legismertebb és legsikeresebb kiadójával, a német Nuclear Blast-tal. Egy évvel később pedig a csapat kiadott egy súlyos, doom-központú anyagot, aminek címe: 'Medusa'. A 'Medusa' 2017. szeptember elsején jelent meg, rajta nyolc, "a korábbiaknál keményebb, lassabb és vontatottabb, kísérteties, északi hangulatú dallal".


'Obsidian' címmel megjelent a PARADISE LOST új albuma - nyilvánosak az első heti toplistás helyezések
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.